CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ce a mai scris presa ungurilor din România în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie 2018


  O revista a presei maghiare din România

 

Învăţământul din Ţinutul Secuiesc/ Pachet de propuneri elaborat de UDMR pentru predarea limbii române

Predarea limbii române în baza unei metodologii noi, speciale şi în a unor manuale noi ar trebui extinsă la nivelul întregului sistem de învăţământ. Probele la limba română din cadrul examenului de capacitate şi al examenului de bacalaureat ar trebui organizate în baza unor noi programe, iar profesorii care predau limba română în învăţământul superior ar trebui pregătiţi în vederea predării limbii române în clasele minoritare.

Toate aceste aspecte sunt incluse în pachetul de propuneri prezentat de UDMR în cadrul unui forum al cadrelor didactice, desfăşurat înainte de şedinţa de vineri (12.10) a Consiliului Reprezentanţilor Uniunii (CRU), desfăşurată la Miercurea Ciuc.

Cu ocazia manifestării Probleme actuale şi imagini de viitor, politicieni şi invitaţi au vorbit despre reforma din domeniul învăţământului, iar cadrele didactice şi directorii de şcoli din judeţul Harghita au prezentat problemele cu care se confruntă în activitatea cotidiană. UDMR a subliniat că a jucat un rol-cheie în elaborarea legii învăţământului, intrată în vigoare în anul 2011.

Din punctul de vedere al comunităţii maghiare, aceasta este cea mai bună lege a învăţământului, care a făcut posibilă predarea în limba maghiară a istoriei României şi a geografiei şi care asigură garanţii în privinţa păstrării independenţei şcolilor maghiare chiar şi în condiţiile scăderii demografice, a independenţei unităţilor universitare.

După cum se specifică în pachetul de propuneri privind predarea limbii române, programa predării limbii române nu trebuie clădită pe analiza literară şi pe interpretarea textului. Pe lângă programe, manualele trebuie modificate şi ele, cadrele didactice trebuie sprijinite prin cursuri de perfecţionare. Uniunea doreşte să înfiinţeze în acest sens un centru de perfecţionare a cadrelor didactice.

Ar trebui regândit sistemul de punctare al salariilor de merit în cazul cadrelor didactice de etnie română, care predau la secţiile minorităţilor. Trebuie realizat şi finanţat portofoliul materiilor auxiliare necesare predării limbii române. Magyar Tivadar, vicepreşedinte executiv UDMR responsabil cu învăţământul, a declarat că personalul didactic şi directorii de şcoli prezenţi au amintit de subfinanţarea învăţământului, de povara birocraţiei supradimensionate şi lipsa profesorilor la unele materii.

La forumul pedagogilor au mai fost prezenţi: Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii, Kovacs Iren, secretar de stat responsabil cu învăţământul minorităţilor, Szabo Odon, parlamentar, Novak Csaba Zoltan, senator, Gorbe Peter, inspector şcolar judeţean Harghita, Ferencz Salamon Alpar, specialist în învăţământ şi Burus Siklodi Botond, preşedinte al Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare din România.

 

Sursa: Haromszek din 16.10.2018

 

Colegiul Szekely Miko/ Inscripţia în limba maghiară a fost îndepărtată

Ca urmare a deciziei Curţii de Apel, consiliul oraşului Sfântu Gheorghe a îndepărtat ieri (21.10.2018) inscripţia maghiară de la intrarea principală a Liceului Teoretic Szekely Miko. Plângerea împotriva primarului, depusă de Dan Tanasă, preşedintele Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa, a fost înregistrată în luna august a anului trecut la Tribunalul judeţean Covasna. A pierdut procesul la tribunal, dar a depus întâmpinare, iar Curtea de Apel Braşov a decis în favoarea lui: l-a obligat pe primarul oraşului Sfântu Gheorghe să îndepărteze inscripţia Reformatus Szekely Miko Kollegium.

Sursa: Haromszek din 20.10.2018

Exclusiv în limba română

Tribunalul Judeţean Covasna a încuviinţat parţial cererea depusă de Dan Tanasă, în numele Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa, împotriva antetelor trilingve folosite de Consiliul judeţean Covasna. Pe de o parte a anulat unele documente emise de consiliul judeţean şi preşedintele de consiliu, dispunând eliminarea din antet a denumirilor în limbile maghiară şi engleză, urmând ca acestea să fie emise din nou exclusiv în limba română.

Tamas Sandor, preşedintele de consiliu, consideră interesant acest caz, dat fiind faptul că ambele documente şi-au produs efectul juridic, fiind folosite în cererea reconvenţională în procesele demarate de Dan Tanasă.

Tribunalul respinge cererea reclamantului în sensul obligării consiliului şi preşedintelui ca în viitor să nu emită documente cu antet trilingv. Tribunalul judeţean Covasna invocă în motivaţia sa o sentinţă a Curţii de Apel Braşov emisă în anul 2016.

 

Sursa: Haromszek din 23.10.2018

 

 

Comemorare-56 la Sfântu Gheorghe/ Libertatea începe acolo

Ideea formulată de Bibo Istvan în anul 1956 a definit festivitatea de la Sfântu Gheorghe de ieri seară (23.10.2018).

În momentul de faţă libertatea este limitată dar nu trebuie totuşi să ne temem – a fost ideea transmisă participanţilor la festivitatea din Sfântu Gheorghe. Brendus Reka, şef de departament în cadrul Secretariatului de stat pentru Politică Naţională din cadrul Oficiului Ungar al Premierului, s-a adresat celor prezenţi. Ea a declarat că natura umană a fost caracterizată dintotdeauna de dorinţa de libertate şi de multe ori a fost nevoie de sacrificii ca libertatea să învingă. Puterea asupritoare vede întotdeauna altfel libertatea.

Nu este suficient să obţinem libertatea. Aceasta trebuie apărată în permanenţă, fiindcă în momentul în care este ştirbită, apare teama. Ne este teamă în sensul că vom fi privaţi de o şcoală, că inscripţiile sau simbolurile noastre vor fi înlăturate şi statuile care ne aparţin vor fi batjocorite. Atâta timp cât aceste lucruri se întâmplă fără consecinţe, trăim într-o stare de frică, chiar dacă acest lucru nu se observă şi chiar dacă dăm glas în permanenţă şi cu curaj dezacordului nostru – a declarat Brendus Reka.

Ea a vorbit despre evenimentele antimaghiare din perioada apropiată: puterea nu se află de partea libertăţii, a drepturilor omului şi a demnităţii. În final a făcut apel la participanţi să-şi exprime omagiul faţă de cei care s-au revoltat împotriva fricii, cei care au ştiut să viseze şi au înfruntat tancurile. Ei ne-au învăţat să alegem liber, între bine şi rău, să avem dreptul să fim cinstiţi şi sinceri. Ne-au învăţat că preţul libertăţii poate fi uneori foarte mare dar întotdeauna este mai uşor să ne cerem iertare decât să cerem permisiune.

Ea şi-a încheiat astfel cuvântarea: să nu renunţăm la adevărul şi la visele noastre. Torok Jozsef, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici filiala Covasna, a făcut apel la participanţi să se solidarizeze pentru obţinerea drepturilor minoritare ale maghiarilor din Transilvania. Festivitatea s-a încheiat cu intonarea imnurilor şi cu depuneri de coroane la monumentul 56. Participanţii alături de cercetaşi s-au deplasat, având asupra lor făclii, în Parcul Elisabeta, unde au depus coroane la obeliscul monumental ridicat în memoria victimelor comunismului.

Sursa: Haromszek din 24.10.2018

 

Dispute aprinse în şedinţa Consiliului judeţean/ Cine pe cine instigă?

 

Şedinţa de ieri (25.10) a Consiliului Judeţean Covasna a început cu un moment scandalos. Înainte dezbaterii problemelor de pe agenda de lucru parlamentarul Kulcsar Terza Jozsef, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Civic Maghiar, a cerut explicaţii în legătură cu prejudiciile aduse maghiarilor. Consilierii români nu s-au ridicat în timpul momentului de reculegere ţinut în memoria eroilor căzuţi în anul 1956, iar unul din ei a ieşit din sală.

Kulcsar Terza Jozsef s-a referit şi la cazul Beke-Szocs, care este unul ciudat ţinând cont de faptul că aceştia au fost condamnaţi pentru terorism, în situaţia în care nu există nici victime şi nici dovezi în acest sens.

De 100 de ani vor să ne cureţe, dar nu vor reuşi, deoarece ne solidarizăm şi aici acasă şi în Bucureşti, în ceea ce priveşte problemele naţionale – a subliniat parlamentarul.

Consilierul Fazakas Peter a declarat că de acum încolo vor veni la toate şedinţele de consiliu cu cocarde şi solicită reprezentanţilor UDMR şi ai PCM să facă acelaşi lucru. Nu vor face acest lucru din lipsă de respect faţă de colegii români ci în semn de protest faţă de nedreptăţi şi atrocităţi.

Sursa: Haromszek din 26.10.2018

Focuri de strajă în judeţul Covasna / Să lumineze flacăra până în Bucureşti

Marele scop există, iar secuii îşi pot exercita libertatea – individual şi comunitar – prin intermediul autonomiei – le-au transmis ieri (28.10), de pe dealul Pace de lângă Sfântu Gheorghe, reprezentanţii Consiliului Naţional Secuiesc, celor peste 300 de participanţi sosiţi cu drapele ungare şi secuieşti, care au împrejmuit focul de strajă, exprimându-şi astfel crezul faţă de autodeterminare. S-a dat citire petiţiei scrise cu ocazia zilei autonomiei Ţinutului Secuiesc. Gazda Zoltan a declarat că focul reprezintă simbolul susţinerii adevărului şi dreptăţii secuilor. Treptat, prejudiciile devin atât de multe încât nu mai pot fi numărate, iar din acest motiv, focul este un mesager al nemulţumirii.

Dacă ne putem aduna atâtea persoane în jurul focului de strajă, nu avem de ce să ne plângem – a declarat Ferencz Csaba, vicepreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc. Libertatea înseamnă că pot să fiu eu însumi. Bazându-ne pe vechile tradiţii, ne putem bucura de propria noastră libertate – aceasta este aspiraţia secuimii, realizabilă prin intermediul autonomiei – a mai spus Ferencz Csaba. Petiţia semnată de Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, şi redactată cu ocazia zilei autonomiei Ţinutului Secuiesc, a fost citită de Tulit Attila, vicepreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc.

Petiţia Cerem garantarea constituţională a libertăţii noastre! semnalează că în această zi au fost aprinse mii de focuri de strajă, făclii şi lumânări, care simbolizează susţinerea autonomiei de către secui. Iniţiatorii arată că nu renunţă la legiferarea statutului care asigură cadrul constituţional al autonomiei teritoriale, respins în mai multe rânduri, şi că vor continua lupta democratică. Petiţia se încheie cu definirea în statut a autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc. Preotul unitarian Kovacs Istvan a declarat că ţara, onoarea, limba, credinţa şi identitatea nu pot fi furate, la ele se poate doar renunţa.

Sursa: Haromszek din 29.10.2018

Szili Katalin în judeţul Covasna/ Să putem vorbi şi peste 100 de ani în limba maghiară

Împuternicitul special al premierului ungar, Szili Katalin, a participat, la invitaţia parlamentarului Kulcsar Terza Jozsef, la forumul Autonomie sau compromis, desfăşurat joi (25.10), la Baraolt şi Sfântu Gheorghe. În opinia fostului preşedinte al Parlamentului ungar, Uniunea Europeană trebuie aibă în atenţie situaţia minorităţii indigene, să adopte măsuri care să ne garanteze dăinuirea pe pământul natal. La Sfântu Gheorghe, Kalmar Ferenc, comisar ungar responsabil cu politica de vecinătate, a condamnat cele întâmplate la şedinţa Consiliului Judeţean Covasna, când consilierii români nu au fost dispuşi să-şi exprime omagiile faţă de victimele revoluţiei de la 1956. Cele aproximativ 50 de persoane adunate la Casa de cultură din Baraolt au fost salutate de Roman Attila, conducătorul biroului local al lui Kulcsar Terza Jozsef.

Acesta a arătat cât de aserviţi suntem bătăii de joc a puterii române, motiv pentru care ar fi important să putem decide noi în privinţa problemelor care ne vizează. Kulcsar Terza Jozsef a calificat drept un succes faptul că mai multe comisii ale parlamentului român au discutat despre statutul autonomiei şi că nu toţi parlamentarii l-au respins. Trebuie să existe preocupare faţă de cerinţele minorităţilor indigene Szili Katalin i-a mulţumit lui Kulcsar Terza Jozsef pentru înaintarea documentului elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc şi a considerat că nu există nimic diabolic în aspiraţia maghiarilor la autonomie. Maghiarii nu cer cu nimic mai mult decât ceea ce s-a acordat în mai multe zone ale UE. Szili Katalin a criticat UE pentru că se ocupă mai mult de refugiaţi decât de minorităţile indigene.

Este inadmisibil că nu este dispusă să discute temeinic despre revendicarea legitimă a minorităţii indigene. Szabo Miklos, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc Bazinul Baraolt, a denumit înaintarea statutului privind autonomia mai mult decât necesară şi a spus că acest lucru trebuia făcut mai de mult. Benko Bela din Doboşeni a declarat că Ungaria trebuia să fie mult mai atentă atunci când a permis ca România să adere la UE fără garantarea drepturilor maghiarilor din Transilvania. Krizbai Imre, preot reformat pensionar, i-a mulţumit lui Szili Katalin pentru că a vizitat Baraoltul, asemeni lui Nemeth Zsolt şi Orban Viktor, după care a spus că Bazinul Baraolt este pământul autonomiei.

Benedek Erika, consilier judeţean din partea Partidului Popular Maghiar din Transilvania, a declarat că înaintarea Statutului autonomiei Ţinutului Secuiesc este un act de curaj, la fel ca şi faptul că deputatul Kulcsar Terza a făcut acest lucru singur, fără ajutorul parlamentarilor UDMR. Szili Katalin a făcut apel la partidele maghiare din Transilvania să se solidarizeze: în probleme care vizează naţiunea noastră, este nevoie de adoptarea unei poziţii unitare.

Szili Katalin a făcut apel la partide să-i angreneze şi pe tineri în această activitate. Maghiarii au dreptul să beneficieze de drepturile colective În sala comunitară a bisericii fortificate din Sfântu Gheorghe a fost prezent şi Kalmar Ferenc. Să ne arătăm forţa! La eveniment au mai luat cuvântul Nagy Gabor, preşedintele Partidului Civic Maghiar – filiala Sfântu Gheorghe, Incze Zsolt, preot reformat, Gazda Zoltan, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc Sfântu Gheorghe, şi Ferencz Csaba, vicepreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc.

S-a vorbit despre necesitatea participării la acţiunile organizate de partidele noastre, de atragerea atenţiei tinerilor asupra problemelor noastre naţionale, colaborarea dintre politicieni şi partide. În final s-a spus ca în 18 noiembrie, cu ocazia marii adunări secuieşti, să ne exprimăm împreună aspiraţia la autodeterminare.

Sursa: Haromszek din 29.10.2018

Nu este sărbătoare pentru fiecare român

Nu este sărbătoare pentru fiecare român În anul centenarului, România consideră că în Ungaria nu există şcoli româneşti şi nici profesori români care să merite atenţie din partea statului! – menţionează pe Facebook un cadru didactic de la o instituţie de învăţământ cu predare în limba română din Gyula.

Mihaela Bucin face referire la faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a premiat nici un profesor român cu ocazia zilei limbii române. Mihaela Bucin consideră îngrijorător şi umilitor că statul român nu este interesat nici măcar la nivel declarativ de comunitatea română din Ungaria. Mihaela Bucin menţionează: nu trebuie să uităm că nu toţi românii se bucură de marea unire, deoarece pentru mulţi, acest lucru a însemnat pierderea treptată a identităţii.

Trist este că românii care trăiesc de o sută de ani în Ungaria nu merită atenţie, deoarece trăiesc într-o ţară ai cărei lideri se ocupă exemplar de comunităţile maghiare rupte la Trianon – menţionează profesorul din Gyula.

Sursa: Haromszek din 02.11.2018

Martie negru de la Târgu Mureş/ S-au adresat celor de la Strasbourg

Rudele victimelor confruntărilor sângeroase româno-maghiare au dat în judecată statul român la Curtea Europeană pentru drepturile omului din cauza faptului că tribunalul militar nu a anchetat evenimentele derulate în martie negru de la Târgu Mureş. Tokes Laszlo, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, Kincses Elod, avocat şi Menyhart Gabriella, avocat au vorbit despre acest demers ieri (05.10) la Oradea.

Tokes Laszlo a declarat că în România postcomunistă a fost sabotată identificarea şi tragerea la răspundere a responsabililor mineriadelor de la Bucureşti şi responsabilii Martiei Negru de la Târgu Mureş. In opinia avocatei Menyhart Gabriella, anchetarea temeinică a evenimentelor de la Târgu Mureş este importantă din cauza faptului că societetea română are o cu totul altă opinie despre acestea în comparaţie cu maghiarii din România. Invocând evenimentele legate de Martie Negru de la Târgu Mureş, guvernul a reorganizat serviciul secret intern şi anume Serviciul Român de Informaţii.

Sursa: Haromszek din 06.11.2018

Au condamnat antimaghiarismul

În cadrul şedinţei de marţi (06.11), membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte şi probleme ale minorităţilor naţionale, din cadrul Parlamentului român, au ascultat stupefiaţi – după cum ne-am convins la faţa locului – informarea făcută de avocatul tinerilor din Târgu Secuiesc, acuzaţi de terorism.

Din informare a reieşit clar că Beke Istvan şi Szocs Zoltan sunt victimele uneltirilor unuia dintre serviciile secrete româneşti (SRI). Kulcsar Terza Jozsef, membru al comisiei, care a cerut fixarea pe ordinea de zi a dezbaterii cazului, a arătat în discursul său că în ultimii ani, maghiarii secui au parte de provocări şi ofense în ziua de 1 decembrie.

Sunt acuzaţi, de exemplu, de furtul drapelului românesc. În tot acest răstimp, membrii Noii Drepte, veniţi aici din alte colţuri ale ţării, cer expulzarea lor din ţară. În astfel de împrejurări au fost reţinuţi Beke Istvan, în 30.11.2015, şi Szocs Zoltan, la finele lunii decembrie, plasaţi mai apoi în arest preventiv, iar ulterior, condamnaţi. Pe nedrept –  consideră Kulcsar Terza Jozsef, deoarece nici în ziua de azi nu au putut fi argumentate acuzaţiile care le-au fost aduse. Confirmând spusele colegului său, deputatul Benko Erika, un alt membru maghiar al comisiei menţionate, a condamnat şi a respins ferm încercările de statuare faptică a fenomenului pe care presa de expresie română îl numeşte terorism secuiesc.

Senatorul Fejer Laszlo Odon a cerut stoparea imediată a campaniei de calomnie la adresa secuilor şi maghiarilor, care domină presa de expresie română, precum şi a zvonurilor despre teroriştii secui şi terorismul secuiesc. Avocatul tinerilor din Târgu Secuiesc a enumerat ofensele aduse acestora de către autorităţi, unele la limita legii, iar altele dincolo de limitele legii. Printre acestea, a menţionat reţinerea tinerilor, perioada petrecută în arest şi pedeapsa cu închisoarea, aplicată acestora.

În lipsa dovezilor, a menţionat avocatul, tinerii au suferit toate acestea strict în baza acuzaţiilor scornite de către SRI. Soţia lui Beke Istvan a susţinut nevinovăţia soţului său, afirmând că nu ar putea trăi nicio secundă alături de un om care ar putea comite acte de terorism. Vicepreşedintele comisiei, Vasile Daniel, a condamnat tonul făţiş antimaghiar pe care, în opinia sa, l-a adoptat în ultimul timp presa de expresie română, exprimându-şi în acelaşi timp speranţa că în urma apelului, la Strasbourg va fi adoptată o decizie justă în caz.

Sursa: Szekely Hirmondo din 08.11.2018

Credem într-un Ţinut Secuiesc unitar!

Consiliul Naţional Secuiesc a fost înfiinţat în 1918 de predecesorii noştri în scopul protejării secuilor. Fondatorii CNS au considerat că singura cale accesibilă pentru Ţinutul Secuiesc este autonomia. Apelul lansat soldaţilor secui, în urmă cu o sută de ani, referitor la solidaritate, a devenit o pretenţie imperativă pentru noi toţi, cei care acţionăm pentru Ţinutul Secuiesc. În calitate de preşedinţi ai consiliilor judeţene Harghita, Covasna şi Mureş, credem într-un Ţinut Secuiesc unitar şi în faptul că putem obţine rezultate dacă lucrăm umăr la umăr pentru comunitatea noastră, dacă tragem căruţa în aceeaşi direcţie.

Împreună ne susţinem cauza, nu ne lăsăm unul pe celălalt! În spiritul acestei moşteniri îi dorim Consiliului Naţional Secuiesc, care a împlinit o sută de ani, la mulţi ani! Sărbătorim acest centenar, această luptă de o sută de ani a comunităţii noastre, deoarece în afară de pierderi nu putem uita că nu au reuşit să ne înfrângă. Suntem aici, lucrăm, am supravieţuit, ca şi comunitate, acestui secol anevoios şi nu facem compromisuri.

Este nevoie de organizaţii civice, de forţa civică, de fiecare maghiar din Transilvania, din Ţinutul Secuiesc, deoarece constatăm tot mai des că aceia care sărbătoresc un alt centenar, lansează un atac sincronizat împotriva unităţii Ţinutului Secuiesc. În pragul sărbătorii de Advent le solicităm membrilor comunităţii noastre, să ne întărim reciproc forţele în următorul secol! Borboly Csaba, Peter Ferenc şi Tamas Sandor, preşedinţii consiliilor judeţene Antal Arpad Andras şi Raduly Robert Kalman, primarii reşedinţelor de judeţ.

Sursa: Szekely Hirmondo din 15.11.2018

Revista presei de limbă maghiară din județele Covasna și Harghita în traducerea Centrului European de Studii Covasna – Harghita.

Centrul European de Studii Covasna – Harghita

 Revista Presei Maghiare

Nr. 20 / 15-31.10.2018

Nr. 21 / 01-15.11.2018

 

Sf. Gheorghe28.11.2018 Biroul de presă alCentrului European de Studii Covasna – Harghita

04/12/2018 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: