CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Centenarul Marii Uniri sărbătorit la Chişinău


 

De Centenar, sute de tineri români au cerut la Chișinău reîntregirea Țării

Cateva sute de persoane purtând drapele ale României, flori şi pancarte, au mărşăluit prin Chişinău sâmbătă, 1 Decembrie 2018, pentru a împărtăşi cu toată lumea bucuria împlinirii unui veac de la Marea Unire.

Printre ei s-au numărat și cateva zeci de români veniți din mai multe colțuri ale României, dar și din afara țării, din Italia.

Ceremonia a început la Cimitirul Eroilor Români cu depuneri de flori la mormintele ostaşilor români căzuţi pe câmpul de luptă şi s-a încheiat cu o horă a unirii, în inima Capitalei. 
Apoi, ei au pornit în marş pentru a depune flori la monumentul deportaţilor, purtand în mâini un tricolor lung de 100 de metri. 

„Să vă aduceţi aminte cât de groaznic a fostcând erau încărcaţi ca nişte animale în `49 şi erau duşi în Siberia. „

În drum, tot mai mulţi oameni s-au alăturat coloanei. Sute au ajuns la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, unde au jucat Hora Unirii.

„Deşi foarte mulţi români se duc la Alba Iulia, credem că e foarte important ca românii să vină şi aici şi să fie alături de fraţii ei moldoveni.”

„Dragi toţi cei care vorbiţi şi înţelegeţi româneşte, să ne apropiem, să ne iertăm unii pe alţii, să dăm într-o parte dezbinarea, să dăm într-o parte tot ce ne desparte şi să ne croim împreună un viitor mai bun”, a spus preşedintele Asociaţiei „Unirea – ODIP”, Vlad Bilețchi.

Ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță, a menționat că nu trebuie să uităm lecțiile care ne-au fost lăsate acum 100 de ani de generația care a făcut Unirea.

„Aceste lecții ale centenarului sunt legate de lecția de unitate, lecția de libertate și lecția de dragoste. Această Unire din 1918 nu ar fi fost posibilă fără ca toți românii să fie alături”, a spus ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

În seara zilei de 1 decembrie, clădirea Parlamentului, Muzeului Național de Artă, Muzeului Național de Istorie, dar și a Bibliotecii Naționale au fost iluminate în culorile tricolorului.

Sărbătoarea Centenarului Marii Uniri la Chișinău a oferit și câteva momente speciale: marșul unioniștilor prin capitala Republicii Moldova a creat câteva instantanee cu adevărat memorabile, iar tineri din cele două state românești au avut ocazia să se cunoască mai bine și să lupte pentru aceleași idealuri ale neamului românesc.

 

Surse: 

 

https://www.publika.md/centenarul-marcat-la-chisinau-unionistii-au-adus-omagiu-ostasilor-romani-cazuti_3027158.html

https://glasul.info/2018/12/01/de-centenar-sute-de-tineri-romani-au-cerut-la-chisinau-reintregirea-tarii/

 

CITITI SI:

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2016/12/02/ziua-de-2-decembrie-in-istoria-romanilor/

 

 

Publicitate

02/12/2018 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: