CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

BBC: România ocupă primul loc în UE şi locul 1 în lume în privinţa procentajului populaţiei care trăieşte în locuinţe proprietate personală


Foto: Bucuresti – Baba Novac residence

 

BBC: România este țara în care 96% din cetățeni dețin o locuință.

România ocupă primul loc în UE privind procentajul populaţiei care trăieşte în locuinţe proprietate-personală.

Potrivit BBC, țara noastră ar deține locul 1 în lume.

Doar 4% dintre locuitorii României aveau, în 2016, statut de chiriaşi, mult sub media din UE, de 30,7%. Comparativ, 48,3% dintre germani şi 45% dintre austrieci erau chiriaşi.

În majoritatea statelor membre UE, cea mai mare parte a populaţiei locuia, în 2016, în case, cel mai ridicat procentaj fiind consemnat în Irlanda (92,5% în 2015), Marea Britanie (84,8%), Croaţia (79,8%), Belgia (77,7%) şi Olanda (76,2%).

În zece ţări membre, apartamentele erau principalul tip de locuinţă, în special în Spania şi Letonia (în ambele 66,1% din populaţie trăia în apartamente în 2016), Estonia (62%), Lituania (58,2%), Germania şi Grecia (ambele cu 57,1%).

În 1990, la sfârșitul guvernării comuniste, statul deținea 70% din apartamente, spune Bogdan Suditu, expert în urbanism și profesor universitar din București.

Odată ce guvernul a început să vândă aceste proprietăți, oamenii s-au grăbit să cumpere casele în care locuiau – adesea la prețuri foarte avantajoase. Moneda devalorizată a României, asociată cu creșterea inflației, a facilitat acest demers, scrie BBC.

“100.000 de lei pentru un apartament, în 1991, a fost un preț corect la vremea respectivă. În 1994, la același preț cumpărai televizor color ”, spune Bogdan Suditu.

Nu numai că locuințele erau mai accesibile, dar și guvernul român a construit mai puține unități publice de locuințe după 1996. Achiziționarea unei proprietăți private a devenit o opțiune mai populară în mod implicit.

România a înființat programul “Prima Casă” în 2009, pentru a ajuta proprietarii imobiliari să-și permită achiziționarea unei locuințe. “Programul a ajutat la relansarea pieței imobiliare”, spune brokerul Dragoș Nichifor.

“Acesta a încurajat dezvoltatorii, dar le-a oferit, de asemenea, accesul la împrumuturi favorabile, cu doar 5% în avans”.

Nu există cadru legal bine definit pentru închiriere

În ciuda scăderii ratelor de proprietate privată a locuinţelor, în cazul milenialilor, şi a creşterii pieţei de închiriere permanentă, un lucru natural în alte ţări, închirierea este văzută doar ca o fază temporară în România, spune Bogdan Iancu, antropolog.

„Nu există un cadru legal bine definit, nicio lege care să reglementeze drepturile şi obligaţiile de închiriere în România“, spune Dragoş Nichifor. „Acesta este motivul pentru care oamenii doresc să devină proprietari de case”, completează el.

Dezvoltatorii nu consideră unităţile destinate închirierii ca fiind un model de business viabil în ceea ce priveşte clădirile noi de locuinţe. Preţurile de închiriere sunt prea scăzute, ceea ce înseamnă că îşi vor mai recupera banii în ani de zile.

Împreună cu un cadru juridic insuficient pentru închirierea de proprietăţi, care protejează mai mult administratorii decât chiriaşii, închirierea este rareori o opţiune viabilă.

Probleme moştenite

Conform unui raport al Băncii Mondiale se indică faptul că mai mult de o treime din locuinţele din România se află în stare proastă, cu probleme structurale, probleme de încălzire şi puţină protecţie împotriva cutremurelor (riscul României este cel mai ridicat în Europa).

Printre motivele lipsei reparaţiilor, este cel că mulţi proprietari nu-şi pot permite acest lucru.

 

 

 

Surse:

 

 

http://www.bbc.com/capital/gallery/20181119-the-country-where-96-of-citizens-own-homes

https://www.tracknews.ro/reportaj-bbc-despre-romania-tara-in-care-96-din-locuinte-sunt-proprietate-privata-118290/

 

 

 

CITITI  SI : 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/11/21/o-istorie-a-zilei-de-21-noiembrie-video-2/

 

 

 

 

Publicitate

21/11/2018 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: