CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Laszlo Tokes cere în Parlamentul European dreptul pentru minoritatea maghiară din Transilvania „să-și determine propriul destin”


Europarlamentarul maghiar László Tőkés a acuzat UE și guvernul român de subminarea principiilor democrației și drepturilor omului, pe fondul numeroaselor acuzații că maghiarii care trăiesc în regiunea Transilvania din România sunt discriminați de autoritățile locale.

Vorbind la o conferință pe tema „autodeterminării în cadrul UE”, Tokes a cerut președintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, să „abandoneze practicile de opresiune” și să „dea drepturi minorităților etnice” sa-și determine propriul destin.

„UE și guvernul român încalcă în mod direct principiul autodeterminării, care este consacrat în Carta ONU. Maghiarii care trăiesc în Transilvania nu și-au abandonat niciodată dreptul de a-si lua soarta și destinul în mâinile lor. 

Solicit UE să sprijine poporul nostru în cererile lor de autonomie „, a spus Tokes.

În timp ce s-a adresat conferinței, Tokes și-a exprimat sprijinul față de mișcarea de independență a liderilor din Catalunya, mulți dintre ei fiind în prezent închiși în Spania .

Potrivit rezultatelor recensământului din România din anul 2011, aproximativ 1,2 milioane de etnici maghiari trăiesc mai ales în Transilvania. 

În 1920, Imperiul Austro-Ungar, care a luptat de partea Puterilor Centrale, alaturi de  Germania, Bulgaria și Imperiul Otoman, a fost forțat să semneze Tratatul de la Trianon, in urma căruia Ungaria a pierdut cel puțin două treimi din fostul său teritoriu, inclusiv Transilvania, care a fost acordată României. 

Alte regiuni maghiare istorice au fost predate Slovaciei, Ucrainei și Serbiei.

Deși problema maghiarilor care trăiesc în Transilvania nu a împiedicat relațiile dintre București și Budapesta, guvernul primului ministru maghiar Viktor Orban continuă să o folosească ca pârghie politică pentru a influența țările vecine cu populație maghiară, în schimbul concesiilor politice și comerciale.

Recent, Ungaria și vecinul său estic Ucraina s-au  angajeazt într-o disputa în urma unei decizii a parlamentului Ucrainei – Rada Supremă – de a adopta un pachet legislativ privind educația prin care era  interzisa educația primară tuturor  minoritarilor în orice limbă cu exceptia celei ucrainene.

Potrivit primului ministru ungar  Viktor Orban, legislația ucraineana recent adoptata  încalcă drepturile a până la 150.000 de etnici maghiari care trăiesc în principal în regiunea Zakarpattia din vestul Ucrainei, care a fost, de asemenea, in trecut parte din Regatul Ungariei, din Imperiul Austro-Ungar și din Cehoslovacia înainte de a fi anexată de Uniunea Sovietică în iunie 1945.

În semn de protest împotriva acestei controversate  legii educaționale, Ungaria a blocat încercarea Ucrainei de a se integra în continuare cu Uniunea Europeană și NATO, până când Kievul va lua  în considerare preocupările tarii sale privind invatamantul in limba minoritatilor.

 

CITITI SI:

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2016/11/11/ziua-de-11-noiembrie-in-istoria-romanilor/

 

 

 

Sursa:

Violetta Rusheva   https://www.neweurope.eu/special-edition/our-world-in-2018/

 

 

 

Publicitate

11/11/2018 - Posted by | POLITICA | , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. Acest personaj nerusinat, mesteca acelasi discurs de 28 ani…Poate peste 50- 100 ani se va materializa ce -si doreste , asta daca vor voi romanii….

    Apreciază

    Comentariu de mopsu | 11/11/2018 | Răspunde

  2. A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

    Apreciază

    Comentariu de octavpelin | 11/11/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: