CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Măcelul de la Beliș din 8 noiembrie 1918


Masacrul de la Beliș a fost una dintre cele mai odioase crime petrecute în secolul trecut în această parte a Europei.

Din 1918, Ungaria nu a încetat nicio clipă sa încerce sa forțeze mâna destinului, pentru a reintra în posesiunea teritoriilor care i-au fost luate. 

 În zilele tulburi de la sfârşitul Marelui Război, la exploatarea forestiera a contelui Ianos Urmanczy,  proprietarul a 28.000 de iugăre de pădure in Muntii Apuseni,  lucrau copiii și bătrânii români, dar și prizonieri de razboi sârbi, italieni si rusi, ținuți într-o stare permanentă de  înfometare și mizerie, trataţi la fel de neomenos.

La aflarea veştii că la Budapesta a izbucnit revoluţia, prizonierii de război de pe acest domeniu  au cerut să fie lăsaţi să plece acasă.

Pentru că oamenii contelui nu le-au permis, prizonierii s-au revoltat, au dat foc fabricii de cherestea şi au vandalizat castelul lui Urmanczy.

După încheierea armistițiului, proprietarul a fugit pe 3 noiembrie 1918 la Budapesta.

Prizonierii au organizat o revoltă, in urma careia trei gărzi ungurești au fost ucise, a fost distrus depozitul de cherestea si castelul Urmanczy.

 Fratele proprietarului, Nandor Urmanczy, deputat în Parlamentul Ungariei, a publicat un apel în ziarul budapestan „Pesti Hirlap”, in urma caruia s-a constituit un detașament armat  pus sub comanda căpitanului Antal Dietrich, care s-a deplasat de la Budapesta spre Transilvania cu un tren special pus la dispoziție de ministrul comerțului, Ernő Garami,

Acest detașament, format din 84 de soldaţi şi ofiţeri maghiari condus de căpitanul Antal Dietrich a fost organizat, înarmat și aprovizionat cu alimente și echipament în cazarma din strada Falk Miksa, cu știrea și consimțământul Ministerului de Război din Ungaria.

Prima oprire a fost la Morlaca, unde aceşti soldaţi au împuşcat mai mulţi localnici. De aici, detasamentul terorist  şi-a urmat drumul spre domeniul lui Urmanczy, unde în prima fază au întâmpinat, pe platoul dintre Călăţele şi Beliş, rezistenţa sătenilor din zonă.

Trenul special a sosit la Călățele, la 7 noiembrie 1918, apoi s-a deplasat cu căruțele și pe jos spre localitatea Beliş, unde au dezlantuit teroarea impotriva populatiei pasnice.  

Soldații unguri inarmaţi cu mitraliere si puşti cu  cartuşe dum-dum, au tarat la castelul lui Urmanczy unsprezece bărbaţi și o femeie, pe care, după ce i-au torturat, i-au împușcat.

A doua zi, de Sf. Mihail și Gavril, au fost omorâţi peste 20 de moţi. În încercarea de a șterge urmele masacrului, soldații unguri au sechestrat trei localnici din Beliș, forțându-i să adune cadavrele și apoi să le arunce în jăraticul depozitului incendiat.

 În cele două zile care au urmat, detașamentul Dietrich a făcut incursiuni în comunele învecinate, iar în restul perioadei de aproximativ două săptămâni în care a mai rămas în zonă, a continuat cu alte acțiuni de forță.

Printre autorii principali ai celor întâmplate s-au aflat și locotenentul Cseresznyĕs de la jandarmeria locală din Huedin, precum și directorul întreprinderii forestiere din Beliș, Francisc Biró.

Primul dintre aceștia a sprijinit în mod activ acțiunile detașamentului militar, iar ultimul s-a implicat atât în aducerea detașamentului, cât și în conducerea unor membri ai gărzilor naționale maghiare locale care au cajutat la masacru.

Anchetatorii, istoricii și analiștii care au studiat evenimentul nu au ajuns la un consens referitor la numărul de civili morți în urma evenimentelor petrecute.

Doar 41 de victime au fost precis identificate, dar estimările ulterioare au indicat cifra de circa 50 de decedați.

Primăvara in pădure au fost găsite cadavre neridicate, cel mai probabil ale ţăranilor răniţi și fugiţi.
 Aceste fapte abominabile au fost cercetate de o comisie mixtă trimisă la Beliş de Consiliul Naţional Român şi de Consiliul Naţional Maghiar.
In acea perioadă se purtau negocieri româno-maghiare la Arad între ministrul Oskar Jaszi și o delegație a Consiliului Național Român, condusă de Ștefan Cicio Pop, pentru rămânerea Transilvaniei într-o federație cu Ungaria.

Delegația română a hotărât întreruperea tratativelor.

Acest material are la baza  lucrarea lui Aurel Gociman, “Măcelul de la Beliş din 1918”.

O broșura publicată în anul 1932 de avocatul și ziaristul fost voluntar dr. Aurel Gociman pe aceasta tema –  care reprezintă singurul studiu documentat consacrat tragediei, a fost republicata la Cluj,  în contextul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, dar şi a unui secol de la dramaticul eveniment din Munţii Apuseni.

Un monument care există la Beliș, precum și filmul Capcana mercenarilor – regizat de Sergiu Nicolaescu , amintesc la randul lor posteritatii acele tragice zile.

 

 

"Autonomia" pe care o primeau romanii, sursa foto: Mircea Honor Et Patria, honoretpatria.wordpress

 

Problema cea mai mare pentru multi romani naivi si creduli  in noua propaganda platita si indrumata de catre autoritatile de la Budapesta, este aceea ca multi dintre ei nu cunosc istoria adevarata a poporului nostru, nu stiu ca pamantul romanesc este imbibat de sangele romanilor ucisi in timpul stapanirii maghiare!

Este de ajuns o singura privire la fotografia de mai su,  pentru a intelege “beneficiile” acestei stapaniri in Transilvania.

 

 

 

 

 

 

Surse:

 

 

https://ro.wikipedia.org/wiki/Masacrul_de_la_Beli%C8%99

http://ziarulfaclia.ro/100-de-ani-de-la-masacrul-de-la-belis/

 https://www.facebook.com/pages/Neamul-Romanesc/296245990399214

 https://www.facebook.com/mircea.honoretpatria

Reclame

07/11/2018 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , ,

8 comentarii »

 1. Ba sunt multi romani care au citit despre atrocitatile ungurilor in Transilvania, dar daca ar lua masuri, ar fi opriti de organele represive romane, la ordinul UE. Ungurii pot, noi nu ….

  Apreciază

  Comentariu de mopsu | 07/11/2018 | Răspunde

 2. A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

  Apreciază

  Comentariu de octavpelin | 07/11/2018 | Răspunde

 3. Cam toate filmele erei socialiste, cum ar fi cel citat, Capcana mercenarilor, ori cel despre masacrul de la Moisei (Ultima frontiera a mortii) au aburit-o in asa fel incat responsabilii sa fie mereu occidentali si nicidecum nationalitatea conlocuitoare „pretina”.

  Apreciază

  Comentariu de Sorin | 08/11/2018 | Răspunde

 4. „Cineva” are un interes…istoria României se stinge încet, incet…ce păziți oameni „importanti” ai statului,politicieni….voi ati citit ceva din istoria acestui neam atât de oropsit??? ….si atunci …de ce NU VA PASA??

  Apreciază

  Comentariu de Neagoe Eugenia | 10/11/2018 | Răspunde

 5. OARE NU CUMVA A FOST GASI VRE-UN MOSTEWNITOR SI A FOST RETROCEDATA PADUREA |???

  Apreciază

  Comentariu de popescul paulin | 10/02/2019 | Răspunde

 6. Articolul este echilibrat până la poza din 1914 care, împreună cu textul de sub ea, nu are nicio legătură cu subiectul. În loc de informare, avem din nou instigare!

  Apreciază

  Comentariu de nori rozalii | 11/02/2019 | Răspunde

  • Subiectul articolului tratează crimele ocupanților unguri ai Ardealului. Chiar titlul acestuia, Masacrul de la Beliș, te lămurește că această crimă odioasă a fost una dintre cele mai barbare crime petrecute în trecut în această parte a Europei.
   Acesta e subiectul, iar fotografia care te supără fără rost este o mărturie a faptului că la Beliș nu s-a petrecut o atrocitate antiromânească izolată .
   Poate nu știi, dar și fratele marelui romancier român Liviu Rebreanu a murit spânzurat de unguri, fapt care a stat la baza celebrului său roman ”Pădurea spânzuraților”, după care a fost inspirat nu mai puțin celebrul film omonim, al lui Liviu Ciulei, premiat cu Palme d^ Or la Cannes.
   Iar dacă tot vorbești de instigare, vedem că tocmai d-ta evoci așa ceva , după ce pur și simplu instigi la minimalizarea și uitarea trecutului eroic al românilor ardeleni care s-au sacrificat în lupta dusă pentru sfărâmarea jugului milenar maghiar.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 11/02/2019 | Răspunde

 7. http://dizolvareaudmr.blogspot.com. Veniti cu cerere de interventie si probe.

  Apreciază

  Comentariu de Gheorghe | 13/02/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: