CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Precedentul ucrainean trimite în ilegalitate Biserica Rusă din Basarabia


 

Moldova nu este o provincie rusească

Opinia publică de la noi, urmărind fascinată refacerea Scaunului Mitropolitan de la Kiev, demarată de Patriarhia de la Constantinopol, încă nu s-a prins, pe deplin, se pare, că desprinderea Bisericii Ucrainene de cea Rusă vizează direct Basarabia, anunțând o iminentă schimbare la față a ortodoxiei din Republica Moldova, scrie Petru Bogatu pe www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.

Recurs la istorie

În urma repunerii în drepturile canonice a Patriarhului Filaret al Kievului și a Arhiepiscopului Macarie, considerați până acum ierarhi schismatici, procedura de separare a Bisericii Ucrainene de cea Rusă a intrat în linie dreaptă.

Rămâne să se întrunească așa-numita „Constituantă bisericească” care să aleagă patriarhul și să primească Tomosul de autocefalie.

La ora actuală, cei doi exarhi, trimiși de Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, poartă discuții cu reprezentanții celor trei biserici: Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (BOU-PM), Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Kievului (BOU-PK) și Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală (BOUA) în vederea convocării unui sinod care va proclama independența bisericii naționale ucrainene.

Detaliul care schimbă totul este recursul la istorie pe care l-a făcut Constantinopolul. Sinodul Patriarhiei Ecumenice a calificat ca fiind ilegală (sic!) anexarea Mitropoliei Kievului de către Patriarhatul de la Moscova în anul 1686 și, totodată, și-a restabilit autoritatea sa canonică asupra Ucrainei.

Cu alte cuvinte, subordonarea în secolul al XVII-lea a Bisericii Ucrainene de către Biserica Rusă este considerată un abuz pe care Constantinopolul l-a tolerat într-un anumit context istoric și politic, dar nu l-a validat niciodată.

De unde și concluzia că Patriarhia Ecumenică nu recunoaște ca fiind legală extinderea în forță a hotarelor Bisericii Ortodoxe Ruse (BORu) intervenită în urma unor războaie de cotropire.

Cu de la sine putere

Patriarhia de la Moscova a luat în stăpânire Mitropolia de la Kiev, aflată sub ascultarea Constantinopolului, în 1686, după alipirea Ucrainei la Rusia țaristă în 1654 în baza tratatului de la Pereiaslav.

Ulterior, Moscova, în urma unor invazii, a ocupat și alte teritorii străine, printre acestea numărând-se și Basarabia.

Cuceririle imperiale erau urmate de acapararea drepturilor canonice ale bisericilor din țările subjugate și colonizate. Spațiul dintre Prut și Nistru n-a fost o excepție.

După anexarea Basarabiei în anul 1812, Rusia a preluat cu de la sine putere bisericile și mănăstirile din ținut care până atunci s-au aflat în cea mai mare parte sub jurisdicția Mitropoliei Moldovei și Sucevei.

Ar mai fi de spus că în secolul al XIX-lea nu exista Patriarhatul de la Moscova, acesta fiind lichidat de împăratul Petru I.

Capul Bisericii Ortodoxe Ruse era nimeni altul decât țarul, care o administra printr-un demnitar numit ober-procuror.

De altfel, Gavriil Bănulescu-Bodoni fusese desemnat de către împăratul Alexandru I să conducă în 1813 proaspăt înființata Arhiepiscopie a Chișinăului.

Departamentul ideologic al statului

Astfel, Biserica Ortodoxă Rusă deja pe timpul țarului a fost redusă la statutul unui departament ideologic în administrația imperială. După revoluția bolșevică, Stalin a perpetuat această stare de fapt.

El a restabilit Patriarhatul de la Moscova în anii celui de-al Doilea Război Mondial, dar l-a aservit statului comunist.

În aceste condiții, BORu, sub dictatura bolșevică, a fost de fapt o secție sub acoperire religioasă a propagandei cominterniste. A slujit cu obediență expansionismul sovietic în formele lui cele mai abominabile.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și o nouă anexare a Basarabiei, Biserică Românească din ținut fusese desființată.

Teritoriul canonic al Mitropoliei Basarabiei a fost trecut abuziv de administrația sovietică sub jurisdicția formală a BORu care și-a creat aici propriile eparhii și episcopii.

Uzurparea teritoriului canonic

Toate acestea sunt nelegiuiri strigătoare la cer care nu au fost acceptate de-a lungul timpului de către Biserica Ortodoxă Română. Și Patriarhia de la Constantinopol, sub a cărei autoritate până în 1812 s-a aflat Basarabia, s-a resemnat, dar nu a încuviințat niciodată uzurparea teritoriului canonic românesc de către Rusia.

Din acest punct de vedere, lucrurile între Prut și Nistru sunt chiar mai limpezi decât în Ucraina.

Biserica Rusă nu a fost îndreptățită nici măcar formal vreodată de Constantinopol să administreze spațiul ecleziastic din Basarabia, prezența ei în acest teritoriu s-a bazat pe baionetele rusești, fiind un act arbitrar și injust.

Astfel, decizia Patriarhiei de la Constantinopol de a cataloga ca fiind nelegitimă anexarea Mitropoliei de la Kiev în secolul al XVII-lea de către Patriarhatul de la Moscova are valoarea unui precedent care trimite în ilegalitate și Mitropolia Chișinăului afiliată Bisericii Ruse.

Cum BORu a pus mâna pe teritoriul canonic al Basarabiei cu sila, profitând de conjunctura politică, dominația ei în Republica Moldova constituie o infracțiune.

Să iasă din ilegalitatea ober-procurorului

Judecând după reacția furioasă a Patriarhatului de la Moscova care atacă astăzi virulent Biserica-Mamă a Constantinopolului, BORu va persevera în eroare și nedreptate.

Se va împotrivi cu înverșunare, încercând să perpetueze actuala stare de fapt.

Numai că timpul lucrează împotriva imperialismului rus. Refacerea Scaunului Mitropolitan de la Kiev și ridicarea lui la rang Patriarhal spulberă mitul medieval al celei de-a treia Rome.

Odată cu emanciparea Bisericii Ucrainene, își va da obștescul sfârșit și proiectul imperialist al „Lumii Ruse”.

Pierzând Ucraina, BORu scapă din mână nu doar teritorii, lăcașe sfinte și enoriași, ci și o istorie milenară pe care și-o revendică. Creștinarea de acum 1000 de ani a Kievului de către cneazul Vladimir nu mai aparține Rusiei, ci Ucrainei.

Autocefalia Bisericii Ucrainene se constituie astfel într-o lovitură grea pentru mentalitatea imperială a Moscovei, riscând să-i provoace o criză existențială.

Mitropolia Chișinăului și a „întregii Moldova” , subordonată Patriarhatului de la Moscova, spre deosebire de ucraineni, nu poate pretinde autocefalia, întrucât Basarabia este teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

Singura entitate ortodoxă legală la est de Prut este Mitropolia Basarabiei ca biserică autonomă în cadrul BOR.

În aceste împrejurări, ierarhii și clericii din Republica Moldova, înregimentați deocamdată în Biserica Rusă, trebuie să asculte de Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, primus inter pares, și să ia calea cea dreaptă.

Asta ar însemna să iasă din ilegalitatea puterii uzurpatoare a ober-procurorului și a urmașilor acestuia și să intre în legalitatea Bisericii Ortodoxe Române.

 

 

Petru Bogatu: “Precedentul ucrainean trimite în ilegalitate Biserica Rusă din Basarabia”

17/10/2018 - Posted by | CREDINTA | , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

 1. Si, saracii de popi basarabeni, pe care-i trage ata la Moscova, vor accepta acest lucru peste o suta de ani, atunci cand, probabil, Basarabia se va uni cu Romania…

  Apreciază

  Comentariu de Mihai Dascalu | 17/10/2018 | Răspunde

  • Să nu ne hazardăm în pronosticuri… În 1916 cine ar fi bănuit măcar, că Basarabia se va uni cu România în 1918?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 17/10/2018 | Răspunde

 2. Mitropolia Kievului şi a toată Rusia s-a mutat de la Kiev la Vladimir încă din 1299, apoi la Moscova în 1325. În 1461, Mitropolia Kievului şi a toată Rusia (situată în Moscova) s-a redenumit Mitropolia Moscovei şi a toată Rusia, ridicată în 1589 la rang de patriarhie.
  Aşadar, Patriarhia Moscovei şi a toată Rusia este succesoarea bisericii Rusiei Kievene medievale, care datorită invaziei mongole a părăsit Kievul, nu din cauza imperialismului moscovit. Ei îi aparţine creştinarea Kievului de către Vladimir, nu Ucrainei, iar ca acest Petru Bogatu să susţină altceva din raţiuni de oportunitate politică nu este decât o falsificare a istoriei.
  După Conciliul de la Florenţa, mitropolitul Kievului şi a toată Rusia Isidor (de la Moscova) a fost alungat şi înlocuit cu Iona în 1448, când a avut loc prima ruptură a bisericii ruse de Constantinopol, urmare neacceptării de către ruşi a unirii cu Roma. Atunci, ruşii şi-au ales singuri un nou mitropolit.
  Din această primă schismă a bisericii ruse, căci practic asta a fost, confirmată divin prin căderea Constantinopolului cinci ani mai târziu, s-a născut ideea celei de A Treia Rome, nicidecum din subordonarea faţă de Patriarhul din Constantinopol care le trimitea ruşilor mitropoliţi greci (de exemplu, chiar uniatul Isidor).
  Mitropolia kieveană (la Kiev) a fost reînfiinţată de Constantinopol în 1458 (urmare conflictului Patriarhiei Ecumenice cu mitropolia kieveană „migrată” la Moscova). Aşadar, nu există nicio continuitate directă între vechea biserică a Rusiei kievene şi mitropolia reînfiinţată sub ascultarea Constantinopolului în 1458. Mai mult, şi asta s-a unit cu Roma în 1596, părăsind astfel definitiv lumea ortodoxă.
  Ceea ce uită să spună dl. Bogatu este că mitropolia kieveană sub ascultarea Constantinopolului, care a fost desfiinţată în 1686, fusese înfiinţată doar în 1620, după defecţiunea în masă la catolici a fostei mitropolii kievene, la rândul ei înfiinţată în 1448, după ce prima Mitropolie a Kievului şi a toată Rusia ieşise de sub ascultarea Constantinopolului.
  În orice caz, dacă poporul Ucrainei îşi dorea o biserică autocefală, probabil că e bine că a primit-o. Păcat de amestecul politicii în cele sfinte şi păcat că unii se bucură de o schismă în interiorul lumii ortodoxe.

  Apreciază

  Comentariu de BlogR Ikonoklast | 17/10/2018 | Răspunde

 3. A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

  Apreciază

  Comentariu de octavpelin | 17/10/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: