CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Controlul populaţiei de către guvern prin sinistrul sistem de credit social din China


Dictatura prin algoritmi – Cum funcționează sistemul de credit social din China.

China introduce un sistem de clasificare, prin care statul va monitoriza acțiunile cetățenilor săi și fiecare va fi încadrat într-o categorie

Cui i-ați dat like pe Facebook? Cu cine ați fost nepoliticos și de ce ați fost nervos cu vânzătorul de la magazin?

Într-o lume distopică, cunoscută de fanii unui serial de succes, toate aceste acțiuni vă vor afecta direct viața.

Astfel, universul personal va fi monitorizat, iar asta va conta dacă vreți să luați un credit sau vreți să conduceți o agenție guvernamentală. Și, poate cel mai important, va afecta și viața copiilor.

Pe cale de consecință, nu există scăpare, iar drumul e unul singur: stabilit de autorități prin intermediul unei baze de date. Nu sunt povești SF, se va întâmpla, din 2020, în China!

Este în pregătire de mulți ani o rețea de supraveghere în masă așa cum lumea nu a mai văzut. Și deja a fost activată.

Sistemul de credit social din China nu numai că monitorizează cei 1.4 miliarde de cetățeni chinezi, este făcut pentru a-i controla și a le impune restricții, fiind un experiment gigantic de inginerie socială.

Asta, deoarece acest proiect masiv, care este în pregătire de mai mult de un deceniu, are ca scop alocarea unui scor de încredere pentru fiecare cetățean și pentru fiecare afacere.

Potrivit Partidului Comunist din China, sistemul de credit social va „permite celor demni de încredere să umble liberi, în timp ce pentru cei discreditați va fi dificil să facă un singur pas.”

Pentru a fi realizat, proiectul va folosi infrastructura tehnologică imensă a Chinei: cam 200 de milioane de camere de supraveghere, potrivit unei relatări a Foreign Correspondent din Australia.

Inteligența artificială gestionează acest sistem de credit social.

 

 

sistemul de credit social Dictatura prin algoritmi - Cum funcționează sinistrul sistem de credit social din China FEATURED.fw_compressed

 

 

 

 

Sistemul de credite sociale aprobat în China, va produce cea mai profundă revoluție socială. Practic, statul va monitoriza acțiunile cetățenilor săi, iar în funcție de rezultate, fiecare individ va fi încadrat într-o anumită categorie. 

Vor fi notate comportamentul, virtual si nu numai, preferintele personale si relaţiile interumane. Exact ca în filmele SF.

Big Brother devine astfel politică de stat. Pentru binele fiecăruia, autoritățile vor urmări fiecare mișcare: de la cât timp stă un chinez pe Facebook, cu cine vorbește, cât timp se joacă sau chiar cât de amabil este cu prietenii virtuali.

La fel ca un produs, fiecare cetățean chinez va primi un rating, un scor numeric de care va depinde întreaga sa viațăIdeea este că totul va fi conectat la sistemul de recunoaștere facială și se va intersecta cu documentele financiare, medicale și legale – întregul aparat va fi interpretat și reglementat de rețele avansate de inteligență artificială.

„Aceasta poate fi o modalitate nouă prin care guvernul să managerieze economia și societatea. Scopul este guvernarea prin algoritmi”, a afirmat economistul Martin Chorzempa pentru The New York Times în iulie 2018. Chorzempa lucrează la Institutul Peterson pentru Economie Internațională.

Un plan atât de complex are la bază o regulă simplă de acordare a creditului social. În proiectele-pilot care sunt deja operaționale în câteva orașe chinezești, cetățenilor li se alocă un scor numeric.

Pentru acte personale și sociale pozitive (cum ar fi plătirea facturilor la timp, acțiuni de caritate și sortarea corespunzătoare a materialelor reciclabile), cetățenilor le va crește scorul, ceea ce le oferă avantaje, cum ar fi credite bancare mai bune, transport public mai ieftin și chiar și un timp de așteptare mai scurt pentru serviciile acordate de spitale.Însă, dacă încalci regulile, ai grijă!

Cei care întârzie cu plățile, traversează greșit strada sau fumează în zone în care fumatul este interzis vor fi pedepsiți.

În cadrul a ceea ce este descris ca fiind o „dictatură digitală”, scorul acestora scade cu fiecare infracțiune, ceea ce înseamnă că vor suferi penalizări financiare și chiar și restricții de călătorie.

Ești sau nu un „cetățean-model”? Sistemul decide.

 

sistemul de credit social sistemul de credit social_compressed

 

 

Jurnalistul de investigații Lui Hu, spune că sistemul de credit social i-a distrus cariera, după ce a ajuns pe lista neagră, fiindcă a acuzat guvernul de corupție.

Etichetat drept „necinstit”, i s-a suspendat accesul la călătoria cu trenul și conturile sale de pe platformele sociale (unde avea vreo două milioane de persoane care îl urmăreau) au fost închise, ceea ce înseamnă că a devenit imposibil să-și facă meseria.

După cum a declarat pentru Foreign Correspondent, Hu nu crede că cei mai mulți chinezi sunt conștienți de felul în care aceste pedepse i-ar putea afecta.

„Poți să vezi asta din starea mentală a chinezilor. Ochii le sunt orbiți, iar urechile, astupate. Știu puține despre lume și trăiesc într-o iluzie” spune el.

Însă sistemul de credit social merge chiar și mai departe. Indivizii nu sunt singurii supuși acestei jocuțiuni. În aceeași situație sunt companiile chineze, dar și afacerile din afara țării – companiile aeriene internaționale resimt deja aspectele coercitive ale acestui sistem controversat, despre care unii se tem că ar putea „să încalce în mod direct suveranitatea altor națiuni.”

În China, sondajele arată că sistemul este deja popular  pentru cetățenii avantajați social, care deja se bucură de avantajele programelor pilot. Cu alte cuvinte, jocul a început.

Nu știm, deocamdată, ce punctaj trebuie să obțină cetățeanul model, însă avem o idee despre ce pot păți cei leneși și fără inițiativă.

În primul rând, acești cetățeni de mâna a doua nu vor putea să ocupe funcții publice, sau chiar nu vor avea acces în sistemul asigurărilor sociale. Iar lista penalităților nu se va opri aici.

Cei cu un punctaj mic nu vor putea să se cazeze în hoteluri cu mai multe stele, iar copiii acestor oameni vor avea și ei de suferit. 

Dacă tatăl sau mama nu se încadrează în plafonul minim de credite, copiii nu vor avea acces la cele mai bune școli.

Sistemul este deocamdată opțional, dar din 2020 devine obligatoriu.

Analiștii consideră acest moment ca un început de program mondial care va fi importat și de statele democrate, care sunt deja avansate în monitorizarea cetățeanului prin rețelele de socializare și construirea de baze de date personale.

 

 

Surse:

 

https://incredibilia.ro/sistemul-de-credit-social-china/

http://stiri.tvr.ro/china-introduce-un-sistem-de-clasificare-prin-care-statul-va-monitoriza-ac–iunile-ceta–enilor-sai

 

 

CITIŢI ŞI:

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2016/10/12/ziua-de-12-octombrie-in-istoria-romanilor/

 

 

Reclame

11/10/2018 - Posted by | POLITICA | , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: