CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Telegramă trimisă de Sfatul Țării din Republica Democrată Moldovenească guvernului român în 22 decembrie 1917 pentru acordarea de sprijin militar împotriva elementelor bolşevice


Imagini pentru trupele romane în basarabia 1918 photos

 

Telegramă trimisă de Sfatul Țării guvernului român din 22 decembrie 1917, urmată de răspunsul ministerului de război al României, precum și descrierea succintă a contextul tensionat în care guvernul moldovenesc a decis trimiterea acestei telegrame.

 

„Domnule Ministru de război al României, conform hotărârii Consiliului Directorilor Generali ai Republicii Moldovenești, Vă rugăm să binevoiți a dispune trimiterea la Chișinău a unui regiment Ardelenesc cu posibilă urgență.

Totodată Vă rugăm să ordonați ca acest regiment să steie la dispoziția directoratului Republicei Moldovenești.”

Kișinău, la 22 decembrie 1917.

Președintele Consiliului
P. Erhan
Director general de Externe
I. Pelivan
Director general de Interne
V. Christy

Rezoluția pusă de ministrul de război al României:
Marele Stat Major 24/XII/1917

„Consiliul de miniștri a aprobat cererea de față. Se va da ordin ca 1.000 ardeleni cu arme și mitraliere, ce ne vin din Kiev, să se oprească la gara cea mai apropiată de Chișinău, de unde se vor trimite pentru paza depozitelor de subzistență.
Ministrul, general Iancovescu”

 Sfârșitul anului 1917 a găsit Republica Moldovenească într-o atmosferă extrem de tensionată. Guvernul din Petrograd intensifica acțiunile împotriva trupelor frontului român, aflate sub comanda generalului Scerbacev.

Luptele dintre trupele generalului și armata roșie au devenit critice, mai ales în Chișinău și au atras nemulțumirea locuitorilor orașului, aceștia cerând guvernului moldovenesc reinstaurarea ordinii.

În același timp, Rumcerodul din Odessa iniția acțiuni care urmăreau alipirea Basarabiei la Ucraina.

În acest context, guvernul de la Chișinău, susținut de Blocul moldovenesc, reușea să obțină de la Sfatu Țării o autorizare de acționa cum va fi necesar pentru a asigura ordinea în țară.

Ministrul de interne, V. Christy, împreună cu ministrul de externe, I. Pelivan, pleacă într-o misiune secretă la Iași pentru a cere ajutorul guvernului român.

La Chișinău se află de misiunea celor doi și se fac presiuni în Sfatul Țării pentru a chema armata rusă să restabilească ordinea.

Aceste este momentul în care guvernul de la Chișinău decide să trimită telegrama de mai sus și să ceară ajutor armat.

La 28 decembrie, reprezentanții partidelor socialiste protestează împotriva chemării armatelor românești și depun o moțiune în Sfatul Țării.

 

 

Moțiunea din 28 decembrie 1917 a partidelor socialiste rusești reprezentate în Sfatul Țării, împotriva chemării armatei române.

„Consiliul directorilor nu a făcut întrebuințare de toate mijloacele disponibile a intra în legătură strânsă cu republica ucrainiană de a-i da republicei moldovenești sub formă de ajutor: material și forțe militare pentru paza căilor ferate, a depozitelor de aprovizionare, pentru combaterea pogromurilor și anarhiei.

Consiliul directorilor nu s-a folosit de toate mijloacele pentru a intra în contact cu comitetele executive a socialiștilor revoluționari și democratice, în chestia ajutorului de forțe militare, de care comitetul dispune.

Intrarea armatelor românești pe teritoriul Basarabiei poate fi pasul cel întâiu pentru ocuparea ei și pentru smulgerea ei de fapt din sânul republicei ruse și desigur se va prezenta un pericol pentru toate drepturile politice și sociale dobândite prin revoluție. Intrarea armatei române poate provoca războiul civil pe teritoriul republicei moldovenești.

Intrarea armatei române și pericolul ce amenință Basarabia sunt o lovitură fatală pentru rezolvarea chestiei agrare pe bazele declarate de revoluția rusă. În virtutea acestora noi propunem Sfatului Țării să protesteze în mod categoric contra intrării oștirilor românești pe teritoriul republicei moldovenești și să ceară Consiliului de directori să se adreseze republicei ucrainiene, care ne va da concursul său prin forța militară și ajutor în același timp, stabilind acest raport de contact.

Considerând intrarea oștirilor românești extrem de periculoasă, noi reprezentanții partidelor socialiste și a consiliilor muncitorești și soldaților vom depune chestia aceasta spre rezolvarea organizării noastre, de la decizia cărora va depinde ca să fim noi pe viitor, sau nu în Sfatul Țării.”

Încercarea grupărilor socialiste a de a stopa chemarea armatelor românești nu a avut succes, Blocul moldovenesc împreună cu țărăniștii și minoritățile susținând decizia Consiliului Director.

Ca urmare a nereușitei acţiunii lor, socialiștii ruși s-au retras din Sfatul Țării  la 3 ianuarie 1918, și au emis o declarație în care susțineau: că e nevoie de unirea cu Revoluția rusească, că în Sfatul Țării sunt prea multe elemente burgheze, iar moldovenii se opun intrării armatelor  române.

 

Sursa: http://centenarulromaniei.ro/telegrama-trimisa-de-sfatul-tarii-guvernului-roman-din-22-decembrie-1917/

25/08/2018 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: