CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Estonia şi Letonia intenţionează să ceară Rusiei – în calitatea sa de succesor legal al URSS – despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de ocupaţia sovietică


Letonia şi Estonia intenţionează să ceară Rusiei despăgubiri pentru 'ocupaţia sovietică'

 

 

Estonia şi Letonia, intenţionează să ceară Moscovei, conform unui comunicat difuzat de serviciul de presă al Ministerului Justiţiei eston, despăgubiri pentru „ocupaţia sovietică”,   informează agenţia de presă RIA Novosti.

Guvernele Estoniei şi Letoniei – ambele ţări membre NATO şi UE – au organizat marţi la Biblioteca Naţională din Riga  prima lor şedinţă comună dedicată împlinirii a 100 de ani de la crearea celor două state naţionale.

Într-o declaraţie comună, miniştrii justiţiei din cele două ţări subliniază importanţa păstrării amintirii despre pierderile umane suferite în urma ocupaţiei sovietice şi a explorării posibilităţilor de a înainta Federaţiei Ruse – în calitate de succesor legal al URSS – o cerere de despăgubire pentru prejudiciile provocate’, se menţionează în comunicatul Ministerul Justiţiei din Estonia.

În aprilie 2016, experţii letoni au estimat la circa 185 de miliarde de euro cifra despăgubirilor care ar putea fi pretinsă Rusiei pentru prejudiciile provocate de URSS.

De cealaltă parte, Moscova susţine că nu poate fi vorba de vreo ocupaţie a ţărilor baltice în 1940 de către URSS, conform agenţiei de presă RIA Novosti. 

Cele trei ţări baltice au fost ocupate de Uniunea Sovietică ca urmare a prevederilor pactului de neagresiune sovieto-german din 23 august 1939, adică a celebrului Pact Ribbentrop-Molotov. 

Reamintim că în baza aceluiaşi pact odios încheiat de Germania lui Hitler şi URSS, Uniunea Sovietică a  cotropit teritoriile româneşti  Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa.

 

 

 

Sursa: https://radiochisinau.md/letonia-si-estonia-intentioneaza-sa-ceara-rusiei-despagubiri-pentru-ocupatia-sovietica–-73667.html

 

 

 

 

CITIŢI ŞI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/08/23/o-istorie-a-zilei-de-23-august-video-2/

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2016/08/23/ziua-de-23-august-in-istoria-romanilor/

Publicitate

23/08/2018 - Posted by | POLITICA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: