CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Mare ruşine la Bălţi ! Ambasadorul Japoniei la Chişinău vorbeşte româneşte primarului orașului Bălți, care n-are habar de limba ţării în care s-a născut şi are nevoie de translator! VIDEO


Primarul din Bălţi are nevoie de TRANSLATOR din limba română. Ambasadorul Japoniei vorbea perfect româneşte

Foto: Primarul de Bălţi – R.Moldova, Nicolae Grigorișin, nu cunoaşte limba ţării în care trăieşte. O cunoaşte însă şi încă foarte bine, ambasadorul Japoniei la Chişinău !

Mare rușine !  Nota 2 la limba română primarului oraşului Bălți din R.Moldova!

Situație jenantă pentru oficialitățile din Bălți, Republica Moldova, la o întâlnire oficială cu ambasadorul Japoniei la Chișinău. Primarul orașului Bălți, Nicolae Grigorișin, a folosit un translator pentru că nu îl înțelegea pe Masanobu Yoshii, care vorbea foarte corect în limba română, relatează Canal 2.

Deputata Elena Hrenova și primarul orașului Bălți, Nicolai Grigorișin, trăiesc de-o viața în Republica Moldova și nu doar că nu vorbesc limba română, dar nici măcar nu o înțeleg.

La rândul lor, ambasadorul Japoniei la Chișinău și fostul ambasador SUA le dau lecții de limba română.

 Excelența Sa Dl Masanobu Yoshii, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, însoțit de Yukie Uenishi, de Alexandr Hriptun și Valeriu Bînzaru, Președinte al Asociației pentru relații Moldo-Japoneze,  s-au aflat în ziua de la 13 iulie 2018, intr-o o vizită oficială în oraşul Bălți.

 

 

 

 

A învăţat la Bucureşti, unde a fost trimis ca student în 1979 şi a stat 4 ani.

Când a ajuns la Chişinău, a fost uimit să constate că localnicii amestecă în vorbire limba română cu limba rusă:

”Eu nu amestec niciodată japoneza cu o altă limbă,” explica Yoshii în primul său interviu la preluarea postului.

 Masanobu Yoshii a întreprins o vizită la Bălţi pentru a participa la deschiderea instituţiei preşcolare nr. 12 „Luceafărul”, care a fost renovată cu sprijinul financiar al Japoniei,care a  alocat în acest sens 84.000 de dolari.

 Nicolae Grigorişin, propaspăt primar al oraşului Bălţi, poreclit „Colea” de către localnici, s-a pomenit într-o situație penibilă în cadrul acestei  întrevederi cu ambasadorul Japoniei la Chişinău, Masanobu Yoshii, care vorbește românește.

El nu cunoaște deloc limba de stat a ţării în care trăieşte, s-a născut în anul 1971 în acest oraş, are studii în domeniul militar, dar limba româna îi este  total străină, motiv pentru care are nevoie de translator.

Aşa se face că  renumitul primar de Bălţi  „Kolea” Grigorisin a ţinut un discurs în cadrul acestui eveniment , în limba rusă, iar diplomatul nipon a avut nevoie de traducere din rusă în română.

Lui Grigorișin i s-a tradus ceea ce au spus ambasadorul Japoniei și directoarea grădiniței, în limba  română, aceasta  fiind limba ţării unde spre ruşinea lui el este primar ….

 

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbalti.blog 

 Excelența Sa Dl Masanobu Yoshii, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, a spus la Bălţi că reprezentanții Guvernului Japoniei intenționează să investească în acest oraş, arătând că mai multe companii din Japonia dispun de experiența  investițiilor directe în străinătate, pentru a crea locuri de muncă şi pentru a asigura surse  de existență pentru sute de familii.

Jurnaliştii au încercat să afle la Primăria Bălţi cum se descurcă primarul în cadrul audienţelor cu cetăţenii care nu vorbesc limba rusă, şi cine-l ajută să înţeleagă documentele scrise în limba română cu care trebuie să lucreze, mai ales că surse de aici spun că Grigorişin nu angajează oficial un translator.

La evenimentele unde se vorbeşte în limba română, Grigorişin vine însoţit de viceprimarul Lilia Sava, ori de fiica acesteia, Tatiana Dubiţcaia, şefa Direcţiei Învăţământ, care cunosc limba română şi îi traduc ce se spune.

De regulă, cetăţenii vorbitori de română cunosc limba rusă şi comunică cu el în această limbă, iar cei care nu doresc să comunice în rusă, evită să se întâlnească cu primarul.

La examinarea documentelor în limba română, Grigorişin apelează deseori la serviciile juristului din primărie.  Celor care au încercat să ia legătura cu primarul, un reprezentant din primărie  le-a spus: „Nu veţi putea discuta. Kolea îi la Moscova”.

Pe pagina de Facebook a primarului, acesta apare într-o postare alături de Renato Usatîi, liderul PN, fost primar de Bălţi.

Chipurile noul şi vechiul primar de Bălţi învaţă acum în Rusia cum să conducă un oraş modern…

 

 

SURSE:

 

http://www.jc.md/primarul-de-balti-are-o-suita-de-traducatori-din-romana-in-rusa/

https://huff.ro/news/balti-primarul-orasului-s-a-facut-de-ras-a-folosit-un-translator-pentru-amabasadorul-japoniei-care-vorbea-romaneste-165945/

http://www.aktual24.ro/situatie-penibila-un-primar-se-foloseste-de-translator-desi-ambasadorul-japoniei-vorbeste-romaneste-video/

http://www.gandul.info/international/primarul-din-balti-cere-translator-din-limba-romana-ambasador-japonia-vorbeste-perfect-romaneste-17359124

Publicitate

29/07/2018 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: