CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Înscenarea comunistă de la Tămădău, o farsă juridică şi o agresiune împotriva valorilor şi istoriei ţării noastre


Diversiunea de la Tămădău, cunoscută sub numele de „înscenarea de la Tămădău”, a fost lovitura de graţie pe care complotiştii PCR şi NKVD-ul sovietic  au dat-o ultimului bastion anti-comunist din România ocupată de armata roşie, Partidul Naţional Ţărănesc.

În urma unei capcane  puse la cale de Securitate, în dimineaţă zilei de 14 iulie 1947, la orele 6.30, un grup de fruntaşi naţional-ţărănişti a fost surprins de autorităţile comuniste pe aeroportul Tămădău (la 46 km de Bucureşti),la 46 de km de capitală, în timp ce încerca să se îmbarce în două avioane I.A.R.-39, cu scopul de a fugi peste graniţă.

Au fost arestaţi pe loc, sub acuzaţia de tentativă de „fugă într-o ţară străină”,  10 conducători ai PNŢ (în frunte cu Ion Mihalache, vicepreşedinte al partidului, Nicolae Penescu, secretar general, şi Nicolae Carandino, director al ziarului partidului, „Dreptatea”).

tamadau

În fotografie: Reconstituire în fața avionului – Nicolae Carandino, Lili Carandino, Ilie Lazăr, Gheorghe Popescu, Constantin Gafencu, Dumitru Borcea, Ion Mihalache, Eugen Borcea, Fulvia Penescu, Nicolae Penescu (fotografie realizată de Corpul Detectivilor ).

 

Această acţiune a reprezentat o conspiraţie a Ministerului de Interne, controlat de PCR, cu scopul de a dizolva PNŢ şi de a-i aresta pe liderii acestuia.

 Delegaţia ţărănistă arestată la Tămădău ar fi trebuit să se îndrepte spre Turcia, de acolo să ajungă în Elveţia, apoi în Franţa şi Marea Britanie.

Literatura oficială din ţara noastră  recunoaşte astăzi că „fuga peste graniţă” a fost o cursă întinsă de poliţia secretă a lui Teohari Georgescu, unul dintre „apostolii lui Stalin” (unul dintre aviatori era membru al securităţii), pentru ca la adăpostul ei să se declanşeze represiunea finală împotriva opoziţiei.

 Pentru Iuliu Maniu, faptul era „o datorie morală”, dar, considerându-se „prea bătrân”, a refuzat să plece, lăsându-şi mai tinerii colegi să ducă la îndeplinire misiunea.

Ei urmau să fie ajutaţi de aviatorii Lustig Romulus şi Gheorghe Preda şi de şoferii Aurel Popa şi Petre Rusu.

Probabil că neparticiparea lui Iuliu Maniua constituit  o „defecţiune” a provocării , considerat de comunişti „centrul întregii acţiuni”.

Agenţii Securităţii hotărâseră să-i aresteze chiar în momentul decolării, lăsându-i pe „fugari” să-şi urmeze planul, până în momentul când, ajunşi la Tămădău, îşi urcau în avioane bagajele.

Atunci au apărut mai mulţi agenţi ai Ministerului de Interne, care au tras mai multe focuri de armă în aer, somându-i pe fugari să se predea.

Agenţii erau dotaţi şi cu aparate de fotografiat pentru a putea prezenta poporului imaginea celor surprinşi în flagrant.

Arestaţii au fost duşi într-o carceră a Ministerului de Interne.

Înscenarea de la Tămădău a fost etichetată de trădătorii comunişti, slugi ale sovieticilor, drept un „act de trădare naţională” şi transformată propagandistic într-un caz politic major.

Faptele erau astfel prezentate în presă vremii, controlată de ocupanţii sovietici, încât dădeau impresia că încercarea de fugă de la Tămadau (pedepsită atunci cu închisoare de la 3 la 6 luni!) era finalul unor multiple acţiuni ale conducerii P.N.Ţ. îndreptate împotriva „ordinii legale”.

Această versiune oficială difuzată mincinos de regimul democrat-popular, afost  menţinută ca atare până în 1989.

Adevărul este însă că înscenarea din 14 iulie 1947 făcea parte dintr-un întreg şir de comploturi, care aveau scopul de a elimina orice opoziţie manifestată în calea bolşevizării României.

Pe 24 februarie 1945 avusese loc, la Bucureşti, o demonstraţie violentă în cursul căreia grupuri de agitatori bolşevici au deschis focul asupra armatei şi demonstranţilor.

Evenimentul i-a permis lui Vâşinski, ministrul adjunct de Externe al URSS şi preşedinte al Comisiei Aliate de Control pentru România, să treacă peste Rege şi să impună, prin forţă, guvernul comunist Groza.

După falsificarea alegerilor din noiembrie 1946, soarta partidelor istorice era deja pecetluită. Trupele sovietice, care ne ocupau, neoficial, duceau la îndeplinire ordinele lui Stalin de a transforma România într-o provincie sovietică.

Agenţii NKVD plasaţi în poziţii cheie îşi duceau la îndeplinire munca de compromitere a partidelor istorice.

La 30 iulie 1947, printr-un jurnal al Consiliului de Miniştri s-a decis dizolvarea Partidului Naţional Ţărănesc.

În aceeaşi zi a fost convocată Adunarea, în cadrul căreia, pe baza unui raport întocmit de Teohari Georgescu, s-a aprobat lichidarea PNŢ, cu 294 de voturi pentru şi unul împotrivă.

A urmat apoi, între 29 octombrie şi 11 noiembrie 1947, procesul lui Iuliu Maniu, Ion Mihalache şi al altor coinculpaţi acuzaţi de activitate „trădătoare şi conspirativă”, sprijinită de „cercurile imperialiste din Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie”, şi menită să pregătească „răsturnarea prin violenţă a Guvernului democratic instaurat legal”.

Imagini pentru iuliu maniu photos

Foto: Iuliu Maniu la proces

Actul de acuzare din înscenarea de la Tămădău mai susţinea că Partidul Naţional Ţărănesc „poartă răspunderea directă pentru instaurarea dictaturii fasciste a lui Ion Antonescu şi pentru intrarea în războiul criminal hitlerist”.

De asemenea, pentru „asasinatele din Piaţa Palatului, de la 24 februarie 1945” şi din 8 noiembrie 1945, pentru constituirea unor organizaţii clandestine subversive în vederea „răsturnării puterii de stat legale”.

Iuliu Maniu, pe atunci în vârstă de 75 de ani, a fost condamnat la muncă silnică pe viaţă, transformată în temniţă grea pe viaţă şi degradare civică pe 10 ani, confiscarea averii şi plata sumei de 50.000 de lei, cheltuieli de judecată.

 Inițial, Iuliu Maniu a fost închis în Penitenciarul Galați. Apoi, în 1951, împreună cu alți fruntași țărăniști a fost transferat în temnița de la Sighetu Marmației, locul unde bolșevicii au exterminat o mare parte a elitei României interbelice.

 

Foto: Iuliu Maniu prizonier politic în închisoarea comunistă de la Sighet

 

Iuliu Maniu şi-a petrecut ultimii ani din viață într-o celulă înghețată, de la parterul Penitenciarului din Sighetu Marmației.

Marele român, om politic şi artizan al unirii Transilvaniei cu Ţara Mamă- România, a sfârşit în această închisoare de exterminare comunistă  la vârstă de 81 de ani.

Bolnav și flămând, fondatorul PNŢ, Iuliu Maniu, s-a stins din viață la 5 februarie 1953.

Trupul său a fost îngropat probabil în Cimitirul Săracilor, pe malul înghețat al Tisei.

Ion Mihalache a fost deţinut într-o celulă izolată până la sfârşitul vieţii, murind în 1963 în închisoarea de la Râmnicu Sărat .

Imagini pentru ion mihalache photos

Foto: Ion Mihalache

Nicolae Penescu, ministru de Interne în guvernul Rădescu, a fost eliberat în 1964 şi a putut emigra în Franţa.

 

 

Imagini pentru ion mihalache photos

 

 

Partidul Naţional Liberal, aliatul PNŢ,a avut aceeaşi soartă. 

Deşi dizolvarea lui s-a produs printr-un act de autodecizie, liderii acestui partid au umplut lagărele şi temniţele comuniste.

Înscenarea de la Tămădău a fost punctul de plecare pentru zeci de procese politice care au urmat procesului PNŢ şi a schimbat destinul a milioane de români, de la cei care au fost arestaţi şi persecutaţi în legătură cu acel eveniment, până la cei care au fost privaţi timp de zeci de ani de modele de caractere şi de cunoaşterea istoriei ţării lor.

Înscenarea de la Tămădău a servit trădătorilor comunişti, pentru scoaterea PNŢ-ului şi a tuturor partidelor patriotice româneşti în afara legii.

Nu a fost vorba doar de o farsă juridică, ci şi de o agresiune împotriva valorilor naţionale, menită să aservească total ţara noastră, cotropitorilor ruşi.

 

 

CITIŢI ŞI:

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/07/14/o-istorie-a-zilei-de-14-iulie-video-4/

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2016/07/14/ziua-de-14-iulie-in-istoria-romanilor/

 

 

Surse:

 

http://www.memorialsighet.ro/inscenarea-de-la-tamadau-14-iulie-1947/

Epoch Times România)

http://www.reporteris.ro/iasi/social/

14/07/2018 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: