CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ne-a părăsit la vârsta de 91 de ani, marele istoric Dinu C.Giurescu. VIDEO


Academicianul Dinu C. Giurescu a murit la 91 de ani

Istoricul Dinu Giurescu s-a stins din viață marți, 24 aprilie 2018.Decesul său a survenit din „cauze naturale”, pe fondul vârstei înaintate și a unor afecțiuni mai vechi. A fost operat pe cord în 2014 la o clinică Sanador din Capitală.

Era reprezentantul celei mai vechi familii de istorici români, cunoscut încă din tinerețe ca opozant al comunismului. A fost nepotul istoricului Constantin Giurescu şi fiul istoricului Constantin C. Giurescu, fost deţinut politic.

 Dinu C. Giurescu s-a născut 15 februarie 1927 în Bucureşti. A fost licenţiat al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti, 1950.

În anul 1968, a obţinut titlul ştiinţific de doctor în istorie şi a fost profesor la Universitatea de Artă, Secţia Istoria şi Teoria Artei-Muzeografie.
 În 1988 a emigrat în Statele Unite unde a publicat o amplă lucrare despre regimul Ceaușescu, dar în 1990, imediat după căderea regimului comunist, s-a întors în ţară.

În 2012 a fost ales deputat de București din partea Partidului Conservator,  vicepreședinte al Partidului Conservator,iar un an mai târziu a devenit vicepreședinte al Academiei Române.

 Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) deţine documente detaliate legate de o colaborare a sa cu Securitatea, însă a considerat că nu a fost colaborator.

Istoricul Dinu C. Giurescu a publicat  peste 30 de volume de autor şi volume în colaborare şi a semnat zeci de prefeţe sau postfeţe,articole, îngrijiri de ediţii,  fiind de asemenea, autorul (în colaborare) a două manuale didactice.

Între lucrările publicate de marele nostru istoric se evidenţiază:

 • Giurescu, Dinu C (1962), „Anatefterul. Condica de porunci a vistieriei lui Constantin Brâncoveanu”, Studii și Materiale de Istorie Medievol. 5: pp. 353–504

 • „Istoria ilustrată a românilor” (1981); colaborare cu Constantin C. Giurescu

 • Giurescu, Dinu C. (1996), Guvernarea Nicolae Rădescu, București: Editura All

 • „Imposibila încercare. Greva regală, 1945” (1999);

 • „România în al doilea război mondial” (1999);

 • „Cade Cortina de Fier -România 1947” (2002) etc.

 • „Zid de pace, turnuri de frăție. Deceniul deschiderii: 1962 – 1972”, în colaborare cu Mircea Malita, 2012

 • „Lichidatorii. România în 1947”, Colecția “Biblioteca de istorie a României. ”Editura Enciclopedică. București, 2012, potrivit wikipedia.org. 

Academicianul Dinu C. Giurescu a fost coordonatorul volumului „Istoria României în date” apărut în 2003 la Editura Enciclopedică, precum şi al volumului „România şi comunismul: o istorie ilustrată” (autori Alexandru Ştefănescu şi Ilarion Tiu, Editura Corint), lansat la 10 iunie 2010 la Salonul Internaţional de Carte Bookfest. La 26 noiembrie 2011 a fost lansat, la Târgul de Carte „Gaudeamus”, volumul „O istorie ilustrată a diplomaţiei româneşti (1862-1947)”, ediţia în limba română, avându-i ca autori pe Dinu C. Giurescu, Rudolf Dinu şi Laurenţiu Constantiniu (ediţia în limba engleză a apărut în decembrie 2010), scrie agerpres.ro.

În 2013 şi-a donat întregul fond de carte, constituit din mii de volume, Bibliotecii Judeţene ”Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova. 

A primit de la Regele Mihai I decoraţia “Nihil sine Deo”.

Academicianul  a fost făcut în anul 2017 cetățean de onoare al Bucureștiului.

 Dinu C. Giurescu a fost unul dintre cei mai mari istorici români şi un profesor de incontestabilă reputaţie, a subliniat Academia Română, într-un mesaj transmis la moartea academicianului.

După plecarea dintre noi a  marelui român care a fost Dinu C.Giurescu, România a rămas o ţară mai tristă şi mai săracă în patrioţi adevăraţi…

Dumnezeu să-l odihnească !

 

25/04/2018 - Posted by | DIVERSE | , , , , , , , , , , ,

5 comentarii »

 1. Dumnezeu,sa-l odihneasca !!!Incet ,incet,dispar toti marii patrioti ai Romaniei, !!!Nenoricirea este ca avem ghinionul sa ramana tradatorii tarii,ca cei din psd,alde,udmr !!!

  Apreciază

  Comentariu de Cercel elovira======== | 25/04/2018 | Răspunde

 2. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 25/04/2018 | Răspunde

 3. Un mare om, un mare român. Dumnezeu să-l odihnească!

  Apreciază

  Comentariu de joculdeavatiascunselea | 25/04/2018 | Răspunde

 4. Unul dintre cei mai mari istorici români!

  Apreciază

  Comentariu de imaginarycoffee | 25/04/2018 | Răspunde

 5. Dumnezeu să îl odihnească în pace !

  Apreciază

  Comentariu de Georgeta R. M. | 25/04/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: