CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ROMÂNIA ARE NEVOIE DE CATEDRALĂ


Romania ortodoxa are nevoie de Catedrala

 

 

 

 

Biserica Sfântul Petru domină Vaticanul cu măreţia sa

Foto: Catedrala Sf.Petru – Vatican, Roma

 

 

 

 

Catedrala Sfântul Vasile, seara

Foto: Catedrala Sfântul Vasile, Moscova

 

 

 

http://antiromanism.info/index.php/a/romania-ortodoxa-are-nevoie-de-1

31/03/2018 - Posted by | CREDINTA | , , , , , , ,

8 comentarii »

 1. In Romania se moare de froame> Pana la catedrale avem nevoie de oameni luminati care sa ne conduca. Avem destule biserici, si asta v-o spune un credincios practicant! Sunt multe prioritati inaintea catedralei! Oricum BOR SRL este de toata jena!

  Apreciază

  Comentariu de Radu | 31/03/2018 | Răspunde

  • Păi aia e, că nu avem destule lăcaşuri de cult ortodoxe, mai ales după ce sute de biserici au fost demolate de comunişti.
   Statistica e rece:
   În România sunt 16.403 biserici ortodoxe. Toate cultele au mai multe locașuri de cult raportat la mia de credincioşi, doar BOR, nu
   Celebra poveste cu „În România sunt 18.300 de lăcașuri de cult, 4.700 de școli generale și 425 de spitale” este o minciună a unor minţi neomarxiste, iar povestea nu este decât atât, o poveste…
   Chiar dacă nu a fost fundamentată în niciun fel, povestea a ajuns să fie rostogolită inclusiv cu ajutorul „binevoitor” al unor publicații de mare tiraj şi televiziuni.

   În realitate, situația este alta:
   La data de 31 decembrie 2015, Bisericii Ortodoxe Române îi aparțineau 16.403 biserici, reprezentând doar 59,9% din totalul de 27.384 locașuri de cult existente în România, în condițiile în care Biserica Națională are 86,45% credincioși din totalul populației.

   Ortodoxia este singurul cult în care procentul de locașuri este mai mic față de procentul de credincioși din totalul populației, cu alte cuvinte, la marile evenimente ortodoxe (Paşte, Crăciun, etc., credincioşii comunităţii ortodoxe rămân în mare parte în afara bisericilor pe timpul slujbelor.

   În ceea ce privește numărul școlilor, situația se prezintă astfel: conform datelor Ministerului Educației Naționale, citate de agenția Basilica, există un total de 19.543 unități de învățământ preuniversitar.
   În București există în acest moment 248 de locașuri de cult ortodoxe. Făcând o medie, capacitatea medie a unei biserici bucureştene este de 300 de persoane.

   În aceste condiții capacitatea de primire a tuturor bisericilor existente la ora actuală în capitală este de 7.400 de creștini.

   În concluzie: Biserica Ortodoxă are cele mai puține lăcașuri de cult raportat la procentul credincioșilor din totalul cetățenilor, nu sunt 4.700 de școli generale, ci 19.543, iar spitalele existente deservesc un număr mai mic de cetățeni decât în țări precum Suedia sau Statele Unite ale Americii. Şcoala și biserica se completează, nu sunt în opoziție.
   Conform studiului oferit de European Values Survey şi World Values Survey, dacă în anul 1993 doar 30% dintre români declarau că merg la biserică cel puțin o dată pe lună, în anul 2008 acest procent a devenit 48% și a continuat să crească în anii următori.

   Trebuie să ştim că EVS și WVS fac sondaje în întreaga lume, la interval de 4-5 ani, iar datele oferite sunt cele mai citate surse de analiză comparativă regăsite în literatura sociologică și în științele politice internaționale.
   Pe baza acestora se pot observa în mod științific schimbările survenite în raportarea oamenilor la propria lor viață.

   Este interesantă și observația ce reiese din acest raport în ceea ce privește nivelarea participării între mediul urban și cel rural.
   Dacă în 1999 la sate 53% dintre țărani afirmau că participă cel puțin lunar la serviciile religioase lunar, în 2008 ponderea acestora scade la 48%. În schimb față de 1999 în anul 2008 numărul orășenilor este cu 7% mai ridicat, egalând procentul de 48% înregistrat în cazul sătenilor.

   În condițiile acestui trend și a situației existente în cartiere, construcția unei catedrale este mai mult decât binevenită . Capacitatea catedralei proiectate pentru București este de 5.000 de persoane.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 31/03/2018 | Răspunde

   • Locuiesc in Piata Unirii. Pe o raza de 1 km sunt 8 biserici/manastiri! Mi se pare mai mult decat suficient. In rest BOR SRL poate construi orice dar pe banii bisericii nu pe bugetul primariilor!

    Apreciază

    Comentariu de Radu | 31/03/2018

   • Ce spui acum nu schimbă cu nimic datele pe care le-am expus anterior.
    Ce rost are afirmaţia că “sunt prea multe biserici”, fără să se spună ce înseamnă “prea multe”… “prea multe” în raport cu ce anume?
    În raport cu ce a fost? În raport cu ce ar trebui? Şi dacă este în raport cu “ce ar trebui”… pe baza căror norme, raţionamente şi mai ales CINE a descoperit acest “ce ar trebui”???
    Aceste lucruri nu se spun, pentru că dacă s-ar spune, ar începe adevărata discuţie, iar manipulatorii anti-ortodocşi nu au niciun interes în acest sens.
    Degeaba reiese din toate cifrele statistice că de fapt Biserica Ortodoxă Română este cea mai defavorizată dintre toate bisericile din România, în ceea ce priveşte numărul locaşelor de cult raportat la numărul de credincioşi, nu cea mai avantajată…

    Chiar şi în centrul Capitalei numărul bisericilor este mai mic decât acela care este necesar credincioşilor.
    Uitaţi-vă de Florii sau de Înviere ce se întâmplă în bisericile din jur şi mai vorbim…

    Unde sunt “prea multe biserici ortodoxe” când de fapt sunt cele mai puține?

    De ce este ok ca penticostalii (de exemplu) să aibă un lăcaș de cult la fiecare 200 de credincioși, dar este rău pentru că ortodocșii au unul la 1055 de credincioși??? Propagandiștii anti-ortodoxie vor evita mereu acest gen de întrebări, iar atunci când le vor fi puse, pur și simplu le vor ignora.

    Un argument predilect este acela că Statul român alocă bani de la buget pentru Biserica Ortodoxă. Întotdeauna acest argument vine la pachet cu mărturii, reportaje, păreri, cu un încărcat impact emoțional, despre modul “benefic” diferit în care ar fi putut fi utilizați acești bani.

    Întrebarea e de ce ar fi de preferat ca banii care se donează Bisericii Ortodoxe (atenţie!, nu celor penticostale, baptiste,iehoviste, etc) să ajungă la construirea de stadioane sau cluburi de muzică pop-rock pentru tineret?

    Care e alternativa?
    O vedem în ţările Europei occidentale…În Anglia s-au închis 500 de biserici, dar în schimb au apărut 430 de …moschei.
    Se supără cineva dacă în nordul Capitalei va urma să fie construită o mare moscheie, cea mai mare din această parte de Europa ?
    Terenul a fost donat de Primărie…

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 31/03/2018

  • E bine să reflectezi la ceea ce a însemnat perioada îndelungată de atacuri împotriva creştinismului şi la ce s-a ajuns:

   Franța: Conform unui raport al Senatului francez, 2 800 de biserici vor fi demolate în Franța, multe din acestea cu o vechime de secole, încărcate de istorie dar nici nu mai contează. Decizia a fost luată datorită costurilor de restaurare ce sunt mai ridicate decât cele de demolare.
   În Marea Britanie. cu creștinismul aflat într-un pronunțat declin, opțiunea administrativă este de a închide 2 000.
   În ultimele decade în Germania, peste 350 de biserici au fost închise. Acum, proiectul cunoscutului politician de stânga Joachim Reinig are ca obiectiv „integrarea cât mai rapidă” a miilor de refugiați musulmani ce sosesc în Europa în fiecare săptămână. Conform propunerii, bisericile creștine trebuiesc demolate pentru ca moschei musulmane să fie construite pe respectivele locuri.

   Un român din occident scrie în Napoca news:
   „cea mai importanta sarbatoare a Crestinatatii, este cu totul abandonata, absentă din inimile si casele oamenilor, dezinteresul pentru sacru si spiritual lipsind cu desavarsire din societatea occidentala moderna, marxista si atee.
   Mass media de toate felurile, institutiile publice, autoritatile administrative si politice, institutiile de invatamant….toti parca la unison nu amintesc nimica de Jertfa Mantuitorului. In reclame, in magazine, in asa zisele targuri de Paste nu intalnesti decat oua Kinder, puisori de gaina, iepurasi de plus sau ouă vopsite in culorile curcubeului…culorile anumitor minoritati sunt omniprezente, la fel ca pe timpuri simbolurile cu secera si ciocanul.
   Si toate puse cap la cap sunt ingredientele unei societati lipsite total de spiritualitate, de credinta si dorinta de mantuire pesonala in vederea dobandirii si gasirii Paradisului Etern, de impacare si regasire pe sine, de intoarcere la Creator.

   Din pacate catolicismul in acasta parte a Europei a pierdut teren in defavoarea celor care se considera liberi cugetatori sau mai grav….atei. Caci da, ateismul este noua politica care este astazi implementata si impusa azi in occident……subtil, machiavelic, mârsav. Ceea ce nu au reusit prin comunism, reusesc acum prin noua plitica marxist-atee impusa de la Bruxelles sau Washington.

   Singurul bastion care le-a ramas in cale este ortodoxia…….da ortodoxia este azi dusmanul numarul unu in plan spiritual, in timp ce in plan politic se urmareste cu inversunare eliminarea tuturor politicilor nationale si statale. Se urmareste si cel putin aici in occident s-a reusit sa se implementeze o societate fara Dumnezeu, fara credinta, fara spiritualitate crestina, in care popoarele au devenit populatii, iar oamenii sclavii sistemului……este un sclavagism modern foarte bine gandit si pus in practica.

   Oamenii de aici nu au alt tel, alt scop, alt vis decat confortul si comoditatea unui trai bun, dar cu conditia sa nu iasa din tiparele impuse de stapanii de la butoane. Iar una dintre conditii….poate cea mai importanta este lepadarea de Dumnezeu, respectiv sa-si vanda sufletul pentru bunastarea acestei lumi trecatoare, adica pierderea eternitatii pentru o clipa de fericire…..si aceea iluzorie. Si totusi omul nu poate ramane asa singur de capul lui….el fiind pana la urma creatia lui Dumnezeu…..de aceea si cautarea permanenta a cine si ce este el. Dar indepartandu-se de Creator, el, omul isi pierde harul, linistea, pacea si echilibrul sau interior…..de aceea in societatea asta asa zis moderna unul din doi oameni sufera de grave depresii, care nu sunt altceva decat boli ale sufletului, care nu pot gasi alinare decat in sanul Bisericii lui Hristos.”
   D-ta afirmi că eşti creştin practicant, dar te opui cu obstinaţie construirii de biserici ortodoxe…
   Sunt curios ce poziţie ai în legătură cu demolarea bisericilor ?
   De asemenea ar fi interesant de aflat cât de mult te supără pe d-ta proliferarea templelor sectanţilor şi înmulţirea exponenţială a moscheilor…

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 01/04/2018 | Răspunde

 2. Cata rautate, sa nu zic altceva, din partea unora care se lauda ca au vizitat catedrale in alte tari, iar in tara lor nu cunosc nimic sau aproape nimic din frumusetile bisericilor, manastirilor sau a altor cladiri de cult din tara noastra.

  Apreciază

  Comentariu de TINICA MARIAN | 31/03/2018 | Răspunde

 3. Romania nu are nevoie de Catedrală și statul, Primaria Capitalei sau alti sponsori ar fi putu îndrepta aceste mari cheltuieli catre saracia romanilor și intregirea țării,​

  Cu stima si respect, Ioan Dănilă*

  Apreciază

  Comentariu de Ioan Danila | 03/04/2018 | Răspunde

  • Construirea unei Catedrale naţionale este un proiect adus la îndeplinire de majoritatea naţiunilor europene, adesea cu multe secole în urmă. În România proiectul există de aproape 150 de ani, încă de pe vremea regelui Carol I, dar din păcate nu a putut fi adus la îndeplinire până acum.
   Propaganda vine cu argumente aparent valabile pentru a se opune construirii unei Catedrale naţionale, evocând sărăcia românilor, deşi nu suntem chiar cel mai sărac popor din lume.
   Ortodocşii români, deşi sunt de departe cei mai numeroşi în această ţară, au mult mai puţine biserici în comparaţie cu alte culte religioase de la noi.
   Ciudat, dar s-au găsit bani, fără să vedem proteste, pentru construirea de stadioane cu terenuri în pantă, parcuri în păduri şi prin sate uitate de lume,sau pentru fel de fel de construcţii fără rost, inclusiv pentru Casa Poporului.
   Mai gândiţi-vă şi veţi vedea că aţi preluat fără să gândiţi teme ale unei propagande care nu e nici creştină şi nici pro-românească

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 04/04/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: