CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Asasinatele fac parte din ADN-ul serviciilor secrete ruse


 

 

 

Asasinatele de peste mări fac parte din ADN-ul serviciilor speciale ale Rusiei

 

Recenta tentativă de asasinare  în Regatul Unit cu ajutorul unui gaz otrăvitor puternic a fostului spion rus Serghei Skripal, a reînviat in memorie otrăvirea altui fost ofițer al serviciilor de securitate ruse, Alexandr Litvinenko, victima unui atac cu poloniu radioactiv, în Londra în 2006.

Guvernul rus, neagă desigur orice implicare, iar ministrul rus de externe Serghei Lavrov, și-a exprimat dezacordul cu oricine ar sugera altceva. Premierul britanic Theresa May a declarat de curând în cadrul Camerei Comunelor, că „este foarte probabil” ca Rusia să fie responsabilă de otrăvire.

Această afirmație a rezonat cu un avertisment rostit de un prezentator de televiziune rus în contextul afacerii Skripal, care a spus că: „Profesia de trădător este una dintre cele mai periculoase din lume. Nu alegeți Marea Britanie ca loc de trăit”.

 

 

 

Undated image taken from the internet of Sergei Skripal in uniform.

Foto: Serghei Skripal, fost spion rus racolat de britanici

 
Agentul Skripal a fost acuzat de procurorii ruși că a lucrat pentru agenţia britanică de spionaj MI6 la sfârșitul anilor 1990, fiind condamnat în 2006 la 13 ani de inchisoare.

Rusia a susținut că MI6 i-a plătit 100.000 de dolari pentru informațiile pe care le furnizase britanicilor în  anii 1990.A fost unul dintre spionii arestaţi schimbaţi de Moscova cu spioni ai SUA în anul 2010 când Skripal şi alţi trei agenţi, au fost eliberați de Moscova, în schimbul a peste 10 agenți ruși – faimoasa spioană rusă Anna Chapman fiind unul dintre aceştia.

 

 

 

Anna Chapman attends the Mercedes-Benz Fashion Week Russia S/S 2014 on 30 October 2013 in Moscow, Russia.

Foto: Spioana rusă Anna Chapman

 

Colonelul  Skripal a fost transferat mai târziu în Marea Britanie şi are acum 66 de ani.El a fost găsit pe 4 martie în stare de   inconștienţă,  pe o bancă din centrul comercial al oraşului britanic Salisbury, alături de fiica sa  de 33 de ani, Iulia Skripal.Cei doi se află în stare critică la terapie intensivă.

Experții britanici spun că cei doi au fost otrăviţi cu un agent  extrem de  toxic al sistemului nervos, de fabricaţie militară, produs în timpul fostei  URSS,  şi care face parte dintr-o clasă de toxine extrem de periculoase, cunoscute sub numele de Novichok.

Şeful poliției din regiunea Wiltshire, Kier Pritchard, a spus că „în jur de 21 de persoane”, au primit tratament medical ca urmare a atacului cu acest gaz toxic.

Aproximativ 250 de detectivi specializaţi în lupta împotriva terorismului continuă să lucreze în permanență în cadrul acestei anchete, fiind susținuţi de un număr mare de experți. 

Secretarul britanic de interne, Amber Rudd, a declarat că sunt dedicate resurse enorme pentru a determina cine i-a otrăvit pe  Skripal și pe fiica sa de 33 de ani, Iulia.

Ca răspuns la acest act ostil, mai mult de 150 de oficiali ruși au fost expulzați din mai mult de 25 de țări în Europa şi în întreaga lume, printre care se numără România şi R.Moldova, iar guvernul britanic ia în considerare măsuri suplimentare pentru a pedepsi Rusia.

 Heather Nauert, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a declarat că Moscova „nu ar trebui să se comporte ca o victimă. Singurele victime în această situație sunt cei doi oameni care se află în spital in Marea Britanie (Serghei și Iulia Skripal – n.r.), precum și persoanele care nu pot intra în parc, lucrătorii medicali, primii oameni care au fost la fața locului și se puteau contamina cu acea substanță. De ei trebuie acum sa vem grijă”, a spus Nauert.

Vorbind în Camera Comunelor în 26 martie, Theresa May a declarat parlamentarilor:

„Aceasta este cea mai mare expulzare colectivă a ofițerilor de informații ruși din istorie. Împreună am trimis mesajul că nu vom tolera încercările continue ale Rusiei de a ignora legea internațională și de a ne submina valorile.  

 Regatul Unit va fi pe umăr la umăr cu UE și cu NATO pentru a face față acestor amenințări împreună”.

Putin a activat în KGB ca ofițer de informații

 

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, cunoscut sub numele de FSB, își etalează cu mândrie descendența din revoluția din 1917 și formarea primei poliții sovietice secrete: „Ceka”. Zeci de ani, statuia liderului fondator al lui Ceka, Felix Dzerjinski, domina Piața Dzerjinski, unde se află sediul central al KGB, succesorul Ceka.

Președintele rus Vladimir Putin a activat în KGB ca ofițer de informații și a devenit șef al FSB la sfârșitul anilor 1990. Piața Dzerjinski este acum Piața Lubyanka, statuia lui Dzerjinski nu mai există, dar „Iron Felix” este încă venerat în anturajul lui Putin.

Serviciile sovietice de informații au transformat eliminarea „trădătorilor” și a altor eretici politici din afara țării într-un element emblematic.

Având în vedere ideologia FSB-ului în partea ce vizează continuitate și descendența din rădăcina „Terorii Roșii Bolșevice”, putem să  concluzionăm că executarea unor astfel de „sarcini speciale”, în limbajul serviciilor de securitate, face parte din ADN-ul FSB.

 

Asasinarea lui Troțki a fost doar începutul…

 

Cel mai notoriu asasinat politic din perioada sovietică a fost cel al lui Leon Troțki, în Mexic, în 1940. Troțki fusese o figură centrală a Revoluției bolșevice din 1917, cel care a organizat și a condus Armata Roșie la victoria în războiul civil din Rusia.

 

 

 

 

 

 

 

În calitate de succesor al liderului sovietic Vladimir Lenin, Troțki a fost dușmanul de moarte a lui Iosif Stalin, fapt care l-a atras în luptă pentru succesiune, chiar înainte de moartea lui Lenin în 1924. În 1929, Troțki a fost expulzat din URSS. El și-a început exilul în Turcia, înainte de a se muta în Franța, și apoi în Norvegia, iar în cele din urmă, după ce nici o țară europeană nu i-a permis intrarea pe teritoriul său, în anul 1937, a ajuns în Mexic.

Sejurul lui Troțki în Mexic a început odată cu perioada când la Moscova a început tirada spectaculoaselor dosare politice, în cadrul cărora mai mulți veterani bolșevici erau acuzați de cele mai extravagante crime, cum ar fi trădarea, conspirația, asasinarea, distrugerea și sabotajul.

Troțki, care trăiese în străinătate, a fost portretizat ca fiind creierul conspirației. În URSS, „troțkismul“, devenise erezia extremă, iar expresii cum ar fi „sabotor și spion troțkist” bântuiau titlurile ziarelor sovietice.

Majoritatea presupușilor „dușmani ai poporului”, condamnați la procesele de la Moscova, au fost executați pentru crimele lor, dar Troțki era încă inaccesibil.

Vila lui Troțki din Coyoacán, o suburbie a orașului Mexico, semăna mai mult cu o fortăreață, fiind păzită de tineri troțkiști americani. Primul atentat serios asupra vieții lui Troțki a avut loc în luna mai 1940, când un raid nocturn de tip comando, format din 20 de oameni, majoritatea dintre ei mexicani comuniști, îmbrăcați în poliție și uniforme militare și înarmați cu mitraliere, au pătruns în curtea și în casa lui Troțki, dezlănțuind o tiradă de focuri de armă, dar care a ratat ținta .

 

NKVD-ul a recurs la serviciile unui agent singuratic

 

Ca urmare a atacului eșuat, NKVD-ul (așa se numea poliția secretă sovietică la momentul respectiv), a decis să recurgă la serviciile unui agent singuratic, infiltrat în cercul intim al lui Troțki.

Numele lui era Ramón Mercader, un tânăr de 27 de ani din Barcelona, recrutat de NKVD în timpul războiului civil spaniol.

La Paris, în vara lui 1938, Mercader, deghizat în student belgian, cu numele Jacques Mornard, a sedus-o pe sora unuia dintre foștii asistenți ai lui Troțki, o troțkistă pe nume Sylvia Ageloff.

Mercader a urmat-o pe Sylvia la New York în toamna lui 1939. De acolo a ghidat-o spre Mexico City, folosind-o pentru a se infiltra în casa lui Troțki.

El i-a fost prezentat lui Troțki ca Frank Jakson, un om de afaceri canadian care îi finanța pe troțkiștii francezi din Paris, angajaţi în luptă cu invadatorii germani. Datorită războiului, aceste informații n-au putut fi verificate până în vara anului 1940.

În după-amiaza zilei de 20 august 1940, Mercader a reușit să rămână singur cu Troțki. El a intrat în cabinetul lui Troțki, purtând un pardesiu, ce ascundea un pumnal, un pistol și un topor de gheață (nu un spărgător de gheață, așa cum se crede).

Un capăt al toporului arăta ca un spărgător de gheață, iar celălalt era neted și plat, mânerul însă a fost scurtat la 30 cm, pentru a-l putea ascunde mai ușor.

În timp ce Troțki se așeză la birou pentru a citi un articol pe care Mercader îl scrisese ca un șiretlic, acesta scoase toporul de gheață și-l lovi pe cap. Troțki a strigat, aruncându-se în fața atacatorului său, în timp ce bodyguarzii s-au grăbit să-i sară în ajutor. Singura lovitură, care a pătruns în craniul lui Troțki, s-a dovedit a fi fatală și a murit într-un spital în seara următoare.

Mercader a stat într-o închisoare mexicană, aproape 20 de ani, iar după eliberarea sa, el s-a stabilit în Uniunea Sovietică.

La 8 iunie 1961, în cadrul unei ceremonii secrete, ce a avut loc la Kremlin, liderul sovietic Leonid Brejnev l-a decorat pe Mercader pentru asasinarea lui Troțki, cu titlul de erou al Uniunii Sovietice și Ordinul  Lenin.

În ordinul de decorare, Brejnev  lăuda asasinarea lui Troțki, menționând „eroismul și curajul” manifestat în realizarea unei „sarcini speciale”.

 

Surse:

https://www.thesun.co.uk/news/5732435/sergei-skripal-russian-spy-poison-nerve-agent-salisbury/

http://www.bbc.com/news/world-europe-43291394

Bertrand M. Patenaude,
cercetător la Institutul Hoover,
autor al cărții „Troțki: Coborârea unui revoluționar”

Text tradus de reporterii Timpul.md. Materialul original a fost publicat de CNN.  

31/03/2018 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. Asasinatele fac parte din ADN-ul tuturor serviciilor speciale, din orice tara, nu numai a Rusiei.

  Apreciază

  Comentariu de supravietuireaz | 31/03/2018 | Răspunde

  • Asta nu cred că poate justifica nimic din ceea ce face serviciul secret rus, mai ales că spionul în cauză fusese obiectul unui schimb cu agenţi ruşi arestaţi în SUA şi Marea Britanie. În plus, nu cred că aţi auzit ca occidentalii să ucidă familiile spionilor aparţinând Rusiei, aşa cum s-a întâmplat cu familia acestui colonel rus.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 31/03/2018 | Răspunde

 2. Da, ai dreptate. Daca eu nu stiu inseamna ca nu exista.

  Apreciază

  Comentariu de supravietuireaz | 31/03/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: