CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Marea Adunare Centenară, Chișinău, 25 martie 2018 – un moment istoric care a marcat o sută de ani de la prima unire a Basarabiei cu România. Unioniştii l-au sfidat pe Dodon, aducându-l în pragul isteriei. VIDEO


 

Marea Adunare Centenară, Chișinău 2018, a marcat o sută de ani de la prima unire a Basarabiei cu România şi  a fost  un moment istoric   susținut de mișcările civice.

Teritoriul moldovenesc dintre Prut şi Nistru, anexat de Rusia în baza  Tratatului de la București din 1812, încheiat după războiul purtat cu Turcia între 1806 -1812, a devenit gubernia Basarabia. La sfârșitul anului 1917 Basarabia s-a proclamat, după prăbuşirea imperiului ţarist, autonomia în cadrul Republicii Ruse sub numele de Republica Democratică Moldovenească.

Ulterior, după revoluția bolşevică din octombrie 1917, Republica Democratică Moldovenească s-a proclamat la 24 ianuarie 1918 stat indepedent de Rusia, iar la data de 27 martie 1918 a proclamat unirea cu Regatul României.

Basarabia a făcut parte din România până în 1944, când a fost din nou anexată de URSS, rămânând în componenţa acesteia până la 27 august 1991, când şi-a proclamat independenţa sub numele de Republica Moldova.  

Marea Adunare Centenară 2018 care s-a desfăşurat ieri la Chișinău, a fost unul din  momentele în care poporul român a scris istoria și a marcat dorința sa fermă de a lupta pentru refacerea hotarelor țării noastre, așa cum au fost ele după Marea Unire din 1918.

 

 

 

 

Participanții la Marea Adunare Centenară din centrul Chișinăului au votat la sfârșitul evenimentului o Proclamație pentru Unire, prin care  cereau parlamentelor de la București și Chișinău să se întrunească la 27 martie și să aprobe o declarație care să prevadă implicarea autorităților celor două state românești pentru Reîntregirea națională a românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

În Proclamație se menționează dreptul la autodeterminare al românilor, după modelul german.

Documentul prevede mai multe evenimente dedicate Unirii, inclusiv o întâlnire pe 1 iulie 2018 la Alba Iulia „pentru a reaprinde flacăra Unirii”, apoi, între 24 și 26 august la Iași etc.: „Votăm astăzi Unirea R. Moldova cu România, de-a pururi și pentru totdeauna!”.

 


Foto: Unimedia

 

Adunare ISTORICĂ pentru Unire la Chişinău. Băsescu și ULTIMATUMUL dat Parlamentului în anul Centenarului: „Nu le e RUŞINE?!”

 

 

 

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a cerut duminică, la Chişinău, Parlamentului României şi Parlamentului Republicii Moldova să voteze unirea celor două ţări, în cinstea Centenarului Unirii:

 

„Aici, astăzi, venim cu al doilea mare eveniment şi cerem Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău ca în cel mai scurt timp, în cinstea Centenarului Unirii, să voteze, din nou, unirea! Unii spun: e greu! Nu le e ruşine? Dar acum 100 de ani românilor le-a fost mai uşor să facă Unirea? Nu, le-a fost mai greu şi au făcut-o.

Avem obligaţia ca astăzi s-o facem şi noi, şi vă spun pentru ce: în primul rând, suntem singura ţară care mai acceptă să trăiască după voinţa lui Stalin şi Hitler. Balticii au fost băgaţi prin pactul ticălos, Ribbentrop-Molotov, în Uniunea Sovietică. Astăzi, sunt în NATO şi în Uniunea Europeană”, a declarat Băsescu, la Marea Adunare Centenară” de la Chișinău.

„Este o chestiune de demnitate naţională reîntregirea ţării. Moldova este parte a României. Moldovenii sunt cetăţeni ai României. Am văzut aici, în piaţă, copii, părinţi cu copii de mână, oameni maturi, intelectuali, militari şi toţi vrem un singur lucru: reîntregirea ţării. Unirea, unirea este cea de care are nevoie şi România, şi Republica Moldova. Nu există alt drum pentru restabilirea demnităţii poporului român decât reîntregirea ţării.

Dacă România a avut două mari obiective: unul a fost să-şi asigure securitatea, a intrat în NATO. Al doilea, a fost să-şi asigure prosperitatea poporului român. A intrat în Uniunea Europeană, care garantează o viitoare prosperitate. Al treilea obiectiv de ţară nu poate fi decât unirea României cu Republica Moldova. Unire! Eu vă asigur că voi rămâne alături de Partidul Unităţii Naţionale din Republica Moldova un dedicat şi devotat om care va lupta pentru Unire!”, a mai declarat Traian Băsescu la Chișinău.

 

Fotografia de mai jos, a fost surprinsă în timpul evenimentului de ieri din Piața Marii Adunări Naționale din Chişinău, unde s-au adunat zeci de mii de oameni pentru a marca Centenarul Marii Uniri, săvârşite de înaintaşii noştri  în urmă cu  100 de ani.  

 

După ce imaginea a apărut pe internet, sluga rusească – preşedinte al R.Moldova, Igor Dodon, a venit cu o reacție isterică pe pagina sa oficială de Facebook.  

Hai să vedem ce a spus dodonul şi să ne crucim :

„Chiar dacă unionismul a înregistrat un a eșec umilitor, trebuie să condamnăm propagarea acestei politică molimă în Republica Moldova. Astăzi organele de forță au demonstrat că pot asigura ordinea publică și mulțumesc că și-au făcut datoria, dar așteptăm în viitor mai multă inițiativă în asigurarea constituționalității securității țării.

Guvernarea trebuie să știe că ea este direct responsabilă de dezbinarea pe care sindicatele o provoacă în societatea moldovenească. Din cauza corupției, a slăbiciunii și a deznădejdei, oamenii caută alternativă, inclusiv aderă la un proiect marginal și radical cum este unionismul.

Poate actuala guvernare democrată să îndrepte lucrurile? Am mari dubii.

 În cei aproape nouă ani de guvernare, eurounioniștii au compromis tot ce pot compromite, inclusiv traseul lor proeuropean. Anume din cauza acestor erori ale eurounioniștilor a fost întreținut și actualul sindicalist. 

Sunt sigur că după alegerile parlamentare din acest an vom avea o altă conducere, statalistă pro – Moldova, patriotică, orientare socială.Viitoarea conducere va reface economia și va oferi speranța tuturor cetățenilor. 

Și sindicalismul va fi declarat în afara legii. Serviciile secrete străine nu vor mai organiza aici diversiuni împotriva statului nostru. Astăzi se confirmă vorba din popor că butoiul care mai tare este orele pierdute. Așa sa dovedit a fi și cu sindicalismul – după atâtea luni de propagandă, isterie și milioane investite, în PMAN sa adunat doar un grup nesemnificativ de naivi și profitori, însoțiți de politicieni de lideri compromițători și trădători de țară.

În locul „Marea Adunare” a fost organizat un protest minoritar banal, cu lăutari și discursuri ofilite. Se confirmă că sindicalismul este un balon care se va desumfla odată cu trecerea Centenarului.

 Uniștii au strigat și s-au împrăștiat, iar Patria rămâne.Moldova sunt viitor! Și uniunea socială va rămâne un vis steril care aparține trecutului”.

********************

 

Image may contain: one or more people and suit

26/03/2018 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , ,

3 comentarii »

 1. ?????… ce e cu textul ăsta de la final ?? aiuritor, incoerent, gresit …. dormiți ??

  Apreciază

  Comentariu de edi | 26/03/2018 | Răspunde

  • Asta este „limba moldovenească”a lui Dodon. Hilar nu-i aşa ?
   Oricum, textul respectiv merită să fie şters.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 26/03/2018 | Răspunde

 2. UNJR va continua toate demersurile atat pentru a fi publicate si hotararile CSAT, cat si pentru a promova si sustine modificari legislative astfel incat asemenea intruziuni in actul de justitie sa nu mai fie permise in viitor. (Irinel I.). EXCLUSIV/PROCURORII CARE AU INFORMAT SRI IN BAZA ART 7 DIN PROTOCOLUL DINTRE SRI SI MINISTERUL PUBLIC AU SAVARSIT INFRACTIUNILE PREVAZUTE DE ART 285, ALIN 2 Cpr PENALA SI ART 304, ALIN 1 SI 2 COD PENAL. In urma publicarii Protocolului dintre SRI si Ministerul Public realizam ca, procurorii care au informat SRI in baza art 7 din protocolul sus mentionat au savarsit infractiunile prevazute de art 285, alin 2 Cpr Penala si art 304 alin 1 si 2 din Codul Penal. Mentionam ca, accesul la continutul activitatii de urmarire penala nu-l au decat organele de cercetare penala, conform Cpr Penala! Iata ce se specifica la art 7 din Protocolul incheiat intre SRI si MINISTERUL PUBLIC: Art. acest Despre Titan Gel. Functioneaza? Provoaca acnee? Nu cred ca as putea spune ceva ce nu a fost spus despre acest produs. Inca din prezentare este, aproape identic altora din categoria sa. Promite nopti intense de pasiune, erectii puternice si un comportament sexual animalic. Deci lucrurile obisnuite pe care le promit toate. Mai mult decat atat, acestea se datoreaza ingredientelor active din el, de parca exista vreun produs care actioneaza fara sa aiba niciun ingredient activ (aici este o problema de prezentare, probabil tradusa prost dupa una din strainatate si nu a produsului in sine). In general, din punctul meu de vedere, ar trebui sa cautati si cititi pareri despre Titan Gel care sunt postate pe siteuri care nu vand produsul. http://www.titangel-in-romania.com/

  Apreciază

  Comentariu de Gel_Titan | 31/03/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: