CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Notă explicativă pentru mărginiţi – Cine susţine limba română susţine limba moldovenească. Cine susţine că limba moldovenească e o altă limbă decât limba română, susţine limba rusă.


 

 

 

 

 

 

 

Cine susţine limba română susţine limba moldovenească.

Cine susţine limba moldovenească susţine limba rusă.

Ce vor promotorii limbii române?
Vor ca limba moldovenilor să fie vorbită de toţi cetăţenii Moldovei şi să devină limbă de comunicare între toate etniile conlocuitoare.

Ce vor „moldoveniştii” promotori ai „limbii moldoveneşti”?
Vor ca situaţia să rămână cum este. Să nu fie obligaţi alolingvii să vorbească limba majorităţii, iar limba rusă să-şi păstreze statutul previlegiat.

Toţi care contrapun noţiunea de „limbă moldovenească” noţiunii de „limbă română”, îşi trădează buneii, străbuneii şi toţi înaintaşii.

Îi trădează pe toţi moldovenii care au păstrat limba moldovenească în timpul ocupaţiei ruso-ţariste şi ocupaţiei ruso-sovietice, ca noi astăzi să o putem vorbi. Pentru ca astăzi basarabenii să mai poată  fi moldoveni.

În 1812 stăpâni pe meleagurilor dintre Nistru şi Prut au devenit ruşii.

Toată administraţia s-a format în baza loaialităţii faţă de ocupant.

Biserica a fost ilegal scoasă din cadrul Mitropoliei moldoveneşti rămase dincolo de Prut.

A început colonizarea masivă a ruşilor, găgăuzilor, bulgarilor şi germanilor în sud.

Au început deplasările de populaţie moldovenească înspre răsărit, satele rămase fiind umplute cu etnici ucraineni.

Moldovenii s-au pomenit străini la ei în ţară.

Însă ceea ce au reuşit să facă moldovenii este cu adevărat eroic. Ei au reuşit să-şi păstreze esenţa naţională românească. Diferită de cea a ocupantului.

Limba este principalul criteriu de apartenenţă la un grup, mai ales atunci când în imediata apropiere se vorbesc şi alte limbi.

Doar limba este cea care poate împărtăşi şi legătura de sânge şi comuniunea de credinţă.

A vorbi moldoveneşte în secolul de ocupaţie rusească (1812-1917) a însemnat să vorbeşti limba locului, limba băştinaşilor. Şi asta în raport cu limba (limbile) veneticilor.

Moldovenilor rămaşi în restul Principatului Moldovei, neocupat de ruşi, nu li se impunea să vorbească o altă limbă decât a lor.

Orice adresare către dregătoriile statului nu se făcea nici în limba ruşilor garanţi, nici în limba turcilor suzerani, nici în limba altor puteri europene. Orice necaz, orice nevoie, moldovenii simpli şi-l puteau exprima în limba lor, în limba strămoşilor lor.

Moldovenii ocupaţi de ruşi au fost lipsiţi de acest drept.

Politica rusească de implantare a etnicilor ruşi în funcţiile administrative ale teritoriului contropit şi de impunere a limbii ruse ca limbă oficială, a separat complet lumea satului moldovenesc de urbea rusească.

Dacă limba rusă o mai cunoşteau preoţii, învăţătorii şcoliţi în oraşele imperiului, într-o măsură mai mică primarii, atunci în cazul ţăranilor simpli aceasta a rămas o necunoscută.

În timp ce în restul Moldovei societatea trăia în spiritul Europei moderne, progresiste şi revoluţionare, moldovenii din Basarabia rusească trăiau la fel cum au trăit până la ocupaţie.

Limba moldovenilor a rămas singurul bun naţional pe care ruşii nu au avut cum să-l confişte!

Dacă stăpânirea a putut fi străină, dacă bisericile au putut deveni ruseşti, limba n-a putut fi smulsă din moldovenii de la sate!

Opunerea vorbitorilor de diferite limbi ca făcând parte din diferite pături sociale, a dus şi la opunerea limbilor.

În perioada dată s-a încetăţenit noţiunea de „limbă moldovenească”, dar anume în raport cu limba rusă!

Limba moldovenească a fost pe tot parcursul ocupaţiei ruseşti dintre 1812-1917 limba care s-a contrapus limbii ruse a ocupantului. A fost arma de luptă contra limbii ruse a ocupantului.

Acest rol nu l-a avut însă dincolo de Prut, unde moldovenii erau stăpâni la ei acasă, unde mai importante erau asemănările cu conaţionalii lor din Transilvania ungurească, din Bucovina austriacă, din Basarabia rusească, din Muntenia.

Proverbul „unde-s mulţi puterea creşte şi duşmanul nu sporeşte” i-a caracterizat pe toţi  moldovenii, de pe ambele maluri ale Prutului.

În Moldova apuseană aceasta a dus la unirea tuturor românilor, iar în Moldova răsăriteană – la accentuarea caracterului închis al comunităţilor de moldoveni.

Este acelaşi proces de unificare dar la o scară mai redusă, căci fiind majoritari pe pământul lor, moldovenii dintre Prut şi Carpaţi şi muntenii şi-au văzut ameninţate interesele de naţiune distinctă de cele vecine, fiind cel puţin în cazul moldovenilor vie amintirea contopitorilor austrieci care au ocupat în 1774 nordul Moldovei (Bucovina) şi a celor ruşi care au ocupat estul Moldovei în 1812.

Consecinţa firească a fost unificarea întregului potenţial naţional în faţa politicilor expansioniste ale puterilor europene ale sec. 19.

La rândul lor moldovenii aflaţi sub jugul rusesc au devenit reticenţi la orice contact cu comunităţile învecinate ale ucrainenilor, găgăuzilor, nemţilor, bulgarilor, reticenţă care era valabilă şi în cazul coloniştilor în raport cu băştinaşii moldoveni. Este un sentiment firesc, uman. Este un fel de apărare, de evitare a conflictelor inevitabile.

Devagând un pic, e demn de luat în seamă un amănunt: unde consideră promotorii actuali ai existenţei unei limbi moldoveneşti în afara limbii române, că se termina aria de utilizare a limbii moldoveneşti înainte de Unirea din 1859?

Să fie la Milcov, hotarul tradiţional dintre Principatul Moldovei şi cel al Valahiei? Să fi fost conştienţi locuitorii de pe ambele maluri ale Milcovului că vorbesc o limbă distinctă de cei de pe malul opus? Ce se întâmpla în cazul mutării de pe un mal pe altul? Se producea moldovenizarea muntenilor şi muntenizarea moldovenilor?!

Sunt atât de puerile şi prosteşti argumentele „moldoveniştilor” ruşi, sovietici şi post-sovietici!

Cea de-a doua ocupaţie rusească a fost una şi mai distrugătoare pentru moldoveni.

Progresul tehnologic a atins şi sfera sociologicului. S-a luptat intens. Pe toate planurile. Ce n-au reuşit ruşii în 106 ani, au reuşit ruşii în 46 ani de soviete,în urma  monstruosului experiment al ruşilor asupra naţiunilor mici.

Nu au fost doar moldovenii basarabeni victimele. Toţi ne-slavii URSS-ului au fost priviţi ca duşmani. Şi toţi au fost trataţi ca atare.

După 1989, continuând politica sovietică, ruşii au început să contrapună şi mai intens limba moldovenilor din Republica Moldova faţă de limba celorlalţi moldoveni şi a celorlalţi români.

Dacă firescul secolului 19 era pentru moldoveni contrapunerea limbii lor şi a celor de peste Prut, în faţa limbii ruse, în cei 20 de ani de independenţă absurdul devine normă.

Limba moldovenească alături de cea rusă este contrapusă limbii române!

Este de înţeles poziţia ruşilor, cu epilepticile lor crize de ocupanţi.

Rămâne un mister însă atitudinea moldovenilor care defilează ca nişte pioni în faţa muscalilor, lovind turbaţi în memoria buneilor şi străbuneilor  lor, care nu s-au lăsat asimilaţi de contropitori, care au păstrat pentru noi limba strămoşească, care au rezistat în faţa intenţiilor de anihilare a elementului majoritar moldovenesc de pe aceste meleaguri, care au trăit cu speranţa că urmaşii lor vor putea vorbi în limba lor la ei acasă…

Problema în definitiv nu este în denumirea limbii, ci în dragostea faţă de ea, stima pentru ea şi definirea prin ea  a moldovenilor care au fost mai asupriţi de vitregiile istoriei.

„Hai să dăm mână cu mână” cei care vorbim limba moldovenească şi cei care vorbim limba română, căci duşmanul limbii noastre este limba rusă. 

De 200 de ani.

 

„Înviaţi-vă dar graiul, 
Ruginit de multă vreme, 
Ştergeţi slinul, mucegaiul
Al uitării-n care geme.”

 

 

 

Sursa:

https://natiadinurma.wordpress.com/2012/02/28/cine-sustine-limba-romana-sustine-limba-moldoveneasca-cine-sustine-limba-moldoveneasca-sustine-limba-rusa/

 

 

 

Publicitate

25/03/2018 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: