CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Doi primari covăsneni amendați pentru că au dispus să fie arborate steaguri ale Ungariei


 

Antal Árpád și Bokor Tibor au fost sancționați cu câte 5.000 de lei de Instituția Prefectului Județului Covasna relateaza covasnamedia.ro

Steagurile au devenit din nou un motiv de dispută și de inflamare a spiritelor în județul Covasna. Contextul este cel în care Primăria Sfântu Gheorghe a început încă de marți pregătirea pentru sărbătoarea de joi, 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni și a împopoțonat centrul reședinței de județ cu simboluri verzi-albe-roșii.

Prefectura județului Covasna s-a autosesizat și a atenționat Primăria că încalcă legea dacă nu afișează lângă acestea și drapelul României. Răspunsul primăriei nu s-a lăsat așteptat, invocând chiar și Anul Centenarului.  

Instituția Prefectului județului Covasna a anunțat miercuri, prin intermediul unor comunicate de presă, că primarii din Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, Antal Árpád, respectiv Bokor Tibor, au fost amendați cu câte 5.000 de lei. Motivul sancționării celor doi edili ține de arborarea simbolurilor Ungariei, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, care, spun reprezentanții Prefecturii, nu respectă legislația în vigoare.

Prefectura a invocat în ambele situații Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, respectiv faptul că cei doi edili nu au respectat prevederea de arborare a Drapelului României împreună cu Drapelul Ungariei.

Sancțiunile  „au fost aplicate în temeiul art. 24 alin(1) lit.g din H.G. nr.1157/2001. Precizăm că potrivit art.7 din Legea nr. 75/1994 şi art.6 din H.G. nr.1157/2001 drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi”, arată cele două comunicate de presă transmise de Prefectura Covasna în cursul zilei de miercuri.

Prefectura a somat Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe încă de marți, 13 martie, să arboreze şi Drapelul României lângă steagul Ungariei cel târziu până miercuri, 14 martie. Reprezentanții primăriei Sfântu Gheorghe au răspuns Instituției Prefectului că Drapelul României se va arbora doar în 15 martie, cu ocazia vizitei dr. Lázár János, ministru, Şef al Cabinetului Prim-ministrului Ungariei, invitat și vorbitor în cadrul ceremoniei derulate cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni și că altfel nu se încalcă prevederile legale invocate de Prefectură.

„Conform Hotărârii de Guvern nr. 1.157/21.11.2001, minoritățile etnice – constituite în organizații, uniuni sau asociații la nivel național – pot folosi la acțiunile specifice și însemnele proprii. Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a plasat panglicile, drapelul și cocarde de culori naționale ungurești în spiritul acestei Hotărâri”, arată un comunicat de presă transmis de Primăria Sfântu Gheorghe, intitulat: „Nu vor fi îndepărtate simbolurile naționale plasate cu ocazia zilei de 15 martie”.

Zeci de steaguri în culorile verde-alb-roșu au fost arborate marți, 13 martie, în municipiul Sfântu Gheorghe și miercuri la Târgu Secuiesc pentru a marca Ziua Maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită anual la data de 15 martie.

Mai vizibile ca niciodată, simbolurile maghiare au întors atenția cetățenilor și autorităților locale de la inundațiile care au amenințat mai abitir ca niciodată județul, către un nou episod al „Războiului steagurilor”.

„Sărbătorim ziua de 15 martie de 170 de ani în Transilvania, în Ținutul Secuiesc. Din 1989 încoace arborăm simbolurile naționale în fiecare an. Se pare că în acest an, în anul centenarului, unii ne-ar contesta și acest drept”, declara marți seara, printr-un comunicat de presă, primarul Antal Árpád, ca răspuns la somația Prefecturii de a arbora și Drapelele României lângă cele ale Ungariei.

16/03/2018 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA

5 comentarii »

  1. Trăim în România! Trebuie sa respectam legii acestei tari

    Apreciază

    Comentariu de dininimapentrutine | 16/03/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: