CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

De ce a dispărut Crucea de pe ambulanţe? VIDEO


Confucius spunea că “Semnele şi simbolurile guvernează lumea, nu cuvintele şi legile”…

Lupta pentru simboluri este prin urmare esenţială. De ce a dispărut Crucea de pe ambulanţe?

 

 

TV12 2007.01.25 - 3

 

Spitalul ca instituţie este o începătorie creştină. Fondatorii spitalului sînt Vasile cel Mare şi Ioan Gură de Aur, episcopi sfinţi care au organizat în eparhiile lor lăcaşuri de îngrijire a bolnavilor. Această îngrijire se făcea, desigur, în mod dezinteresat şi gratuit.

Despre sensul şi temeiul creştin al spitalului, care se bazează pe deplin pe mila şi dragostea creştină, veţi găsi mai multe în cursul marelui Doctor Nicolae Paulescu, denumit chiar aşa „Spitalul”.

Doctorul Paulescu se pronunţa împotriva practicii de a lua bani pentru tratamentul medical, o practica pe care el o considera străină de duhul iniţial al spitalului, care era un duh evanghelic.

Cu siguranţă, tocmai din acest motiv, cel mai mare doctor pe care l-au avut românii, descoperitorul insulinei şi al altor remedii folosite pe plan mondial, este azi necunoscut în România.În apus creştinii catolici au fondat crucea roşie, organizaţie de voluntari care îngrijea gratuit bolnavii, în special pe fronturi.

Crucea roşie a ajuns să fie simbol al medicinei fiind prezentă pe toate ambulanţele. Crucea roşie nu a fost scoasă nici de pe ambulanţele din URSS, un stat ateist.

De vreo cîţiva ani însă am constatat că ambulanţele nu mai sînt însemnate cu cruce roşie.

Pe ele a apărut un simbol ciudat pe care am încercat să-l tălmăcesc în fel şi chip, iar înţelesurile la care am ajuns nu au nici o legătură cu medicina.

Cu medicina aceea evanghelică, reprezentată prin crucea roşie.

Poate că aşa se explică răceala şi împietrirea tot mai multor medici, medici care ucid copii la naştere sau lasă femeile gravide să moară pe targă dacă nu scot şpaga.

Medici care propovăduiesc avortul şi fac operaţii de „înfrumuseţare” şi schimbări de sex, operaţii care în orice caz duc la îmbolnăvire şi moarte prematură.

Medici care au transformat industria de medicamente într-un ghişeft mai mare decît afacerile cu droguri şi arme.

Medici care fabrică viruşi în laborator.

În fine, medici care se simt mai bine reprezentaţi de şarpe decît de Cruce.

Când, de cine şi pentru ce a fost înlocuită Crucea Roşie de pe ambulanţe cu aceste noi simboluri străine nouă şi medicinei filantropice?

Salvările , cele cu crucea roșie, au dispărut treptat din peisaj, ele fiind înlocuite cu mașini noi,  pe care a apărut un simbol nou, ciudat, o stea albastră cu un toiag și un șarpe. De unde a apărut nevoia asta arzătoare de a elimina crucea roşie de pe ambulanţe ?

Pare foarte semnificativ faptul că dispariția simbolului cristic de pe maşinile – salvări, cel puțin la noi, s-a făcut tacit, pe neobservate, fără campanii de rebranding și awareness.

Se pare că simbolul crucii roșii a deranjat pe cineva, care s-a pus să deseneze noul simbol, căruia i-a spus “star of life“ – “steaua vieții”. Pe cine a deranjat crucea roșie?

 

 

 

ambulanta-transport-pacienti

 

 

Povestea oficială spune că… vă rog să nu râdeți… cei deranjați au fost chiar cei de la “Organizația Crucii Roșii Internaționale” care au făcut o adresă către Serviciul Național de Ambulanță American, solicitând schimbarea logo-ului de pe ambulanță întrucât acesta putea genera confuzie în zonele de conflict încălcând astfel Convenția de la Geneva. Adică în zonele de război, ambulanțele ar fi putut fi luate drept … ambulanțe?

În fine, povestea merge mai departe, un șef de birou de la Administrația Americană a Drumurilor, pus în fața acestei dileme a venit cu ideea “stelei vieții” o stea albastră în șase colțuri, un par și un șarpe. Acum toată lumea e mulțumită nu mai există confuzii.

 

 

Aşa se face că o decizie luată de Administrația Americană a Drumurilor a ajuns în câțiva ani să fie implementată în aproape toată lumea inclusiv in România. (excepție parțială Rusia care încă afișează crucea roșie și țările islamice, cu semiluna roșie) .

Cum rămâne cu povestea cu Convenția de la Geneva? Era important ca oamenii să aștepte salvarea, tămaduirea, nu de la cruce, ci de la stea și șarpe?

Ce  să înțelegem? Cine ne aduce salvarea?

 

Surse:

https://savatie.wordpress.com/2010/06/08/lupta-pentru-simboluri-unde-i-crucea-de-pe-ambulante/

http://bogdanherzog.ro/796-2/

 

 

 

 

 

02/03/2018 - Posted by | CREDINTA | , , , , , , ,

19 comentarii »

  1. A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

    Apreciază

    Comentariu de octavpelin | 02/03/2018 | Răspunde

  2. A republicat asta pe Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de Ioan M. | 02/03/2018 | Răspunde

  3. https://ro.wikipedia.org/wiki/Steaua_Vie%C8%9Bii
    Steaua Vieții este simbolul internațional al serviciilor medicale de urgență.

    Este o stea cu 6 brațe, de culoare albastră, ce are în centru toiagul lui Esculapun( baston pe care este încolăcit un șarpe, în prezent este simbolul științelor medicale respectiv medicină și farmacologie), fiind simbolul internațional al tuturor echipamentelor medicale de urgență și serviciilor un baston pe care este încolăcit un șarpe, în prezent este simbolul științelor medicale respectiv medicină și farmacologie.Cine poate folosi simbolul „Steaua Vietii”? Statele si Agențiile Federale care au servicii medicale de urgență implicate sunt autorizate să permita utilizarea simbolului „Steaua Vieții” dupa cum urmeaza:

    1. Cu înțelesul de identificare a echipamentului medical și bunuri pentru instalațiile folosite pentru Vehiculele de Îngrijiri Medicale de Urgență – Ambulanțe;

    2. Ca punct de localizare al serviciilor calificate de îngrijiri medicale de urgență și acces la astfel de facilități;

    3. Pe articolele personale ale EMS: insigne, plachete, catarame;

    4. Cărți, manuale, rapoarte sau alte materiale imprimate având aplicația directă a EMS

    Apreciază

    Comentariu de LazOrtansa | 02/03/2018 | Răspunde

    • Aşadar de unde a apărut nevoia asta arzătoare de a elimina crucea roşie de pe ambulanţe ?
      Nu vi se pare foarte semnificativ faptul că dispariția simbolului cristic de pe maşinile – salvări, cel puțin la noi, s-a făcut tacit, pe neobservate, fără campanii de rebranding și awareness.
      A fost suficientă o decizie luată de Administrația Americană a Drumurilor şi s-a ajuns în câțiva ani să fie implementă în România.Cum rămâne cu povestea cu Convenția de la Geneva?

      Confucius spunea că “Semnele si simbolurile guvernează lumea, nu cuvintele si legile”…
      Era important pentru anumiţi decidenţi ca oamenii să aștepte salvarea, tămaduirea, nu de la cruce, ci de la stea și șarpe? Ce mesaj să înțelegem? Cine ne aduce salvarea?

      Apreciat de 1 persoană

      Comentariu de cersipamantromanesc | 02/03/2018 | Răspunde

    • Da, probabil este o suprapunere de situații :
      a) și organizatia Mondiala de Cruce Roșie și-a înregistrat ca propriu logo-ul cu crucea roșie și nu mai permite folosirea lui oriunde si oricum
      b) dar și interesul unor cercuri de a face să dispară crucea.

      Apreciat de 1 persoană

      Comentariu de edi | 02/03/2018 | Răspunde

      • D-ta spui că, citez: „și organizatia Mondiala de Cruce Roșie și-a înregistrat ca propriu logo-ul cu crucea roșie și nu mai permite folosirea lui oriunde si oricum”.
        De reţinut că România este membru al organizatiei Mondiale de Cruce Roșie încă de la înfinţarea ei, astfel încât supoziţia dvs.conform căreia această organizaţie nu ar permite ţării noastre folosirea simbolului acesta „oriunde si oricum”, nu se susţine nicicum…
        Fără îndoială că a existat şi există interesul eliminării simbolisticii creştine. Din câte vedem, acţiunea este în plină desfăşurare şi are succese incontestabile

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 03/03/2018

    • În China tradiționalistă, confucianistă , noțiunile de bine și rău sunt măsurate prin acțiunile indivizilor , în sensul că sunt benefice sau nu societății, deci nu simbolurile dirijează societatea. Confucianismul a fost punctul nevralgic prin care China a pierdut forța de a se opune Revoluției chineze și apoi știm ce a mai urmat.
      Desigur, că nu știm nimic din ,,marea politică a lumii” care decurge din înțelegeri, afaceri în stil mare: comunități teritoriale,repartiția populațiilor,crearea zonelor de conflict, vânzarea/cumpărarea de armament de la cel greu până la cine știe ce ultime creații, împărțirea puterii asupra spațiului cosmic,etc. Pentru aceste presupuse acțiuni sunt echipe de politicieni, organizații, care finanțează descoperiri științifice , perfectionismul militar, iar la noi se strecoară niște aburi toxici și derutanți. Logic e ca cineva să dețină Puterea, ăsta-i sensul vieții și la animale, și la triburi primitive și la competițiile de orice soi în lumea modernă. Niște țări ca a noastră vor fi totdeauna sub comandă ,,superioară”. Faptul că nu știm nimic despre cum a dispărut crucea de pe salvări, da, probabil s-a evitat scandalul mediatic ca la nr. fiarei, din cip-uri. Spitalele, așa cum le cunoaștem noi astăzi, cu secții și centre de invătămant, au apărut pentru prima oară în Egiptul din secolul al IX-lea. Nu este neverosimil ca o ambulanță cu cruce roșie , aflată în zonă de conflict, să irite spiritele. Dar, s-ar putea ,mai degrabă, să fie vorba de o afacere foarte bănoasă.

      Apreciază

      Comentariu de LazOrtansa | 04/03/2018 | Răspunde

      • Vorbiţi despre, confucianism, Egiptul antic, logica puterii,”comenzi superioare”, dar nu aveţi o explicaţie valabilă pentru această acţiune bizară de înlăturare a Crucii de pe ambulanţe…
        Totuşi, România nu este o zonă de război, aşa încât explicaţiile legate de conflictele din regiunile predominant musulmane nu au legătură cu ţara noastră.
        Afacere bănoasă ? Pentru cine, mă rog frumos ?

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 04/03/2018

      • Acum, că mă luați la sigur, v-am menționat niște ipoteze.România trimite și ambulanțe,nu doar mercenari,în Afganistan,de ex. Iar citatele metaforice nu sunt totdeauna realitatea,nici chiar la Confucius .

        Apreciază

        Comentariu de LazOrtansa | 04/03/2018

      • Admiţând că România trimite ambulanţe în Afganistan, pentru care motiv credeţi că s-a luat, fără nici o explicaţie, decizia eliminării Crucii de pe maşinile Salvării din ţara noastră?
        În plus, ar trebui să ştim că românii care luptă în Afganistan nu sunt mercenari, ci militari ai armatei române.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 05/03/2018

      • Poate răspundeți dumneavoastră clar și răspicat Cine și Ce motiv a avut să elimine Crucea de pe mașinile Salvării ( numite , mai nou , ambulanțe).

        Apreciază

        Comentariu de LazOrtansa | 05/03/2018

      • Mişcarea neoateistă de laicizare a societăţii a luat o amploare nemaipomenită în Occident şi începe să se facă resimţită şi la noi…Sunt înlăturate la rând şi fără discernământ simbolurile religioase, indiferent de valoarea lor.
        Neoateismului este în plină acţiune: de la deciziile de marketing ale unor firme private la cele ale unor autorităţi locale sau de la vârf.

        Câteva exemple recente:

        Regia Autonomă de Transport a Parisului a decis îndepărtarea Crucii de pe imaginile catedralei Sacré-Cœur care apar pe noile ecrane ale cabinelor funicularului ce transportă anual în Montmartre, circa trei milioane de turiști din întreaga lume, scrie famillechretienne.fr.
        Recent justiția franceză a ordonat scoaterea unei cruci aflate deasupra unei statui a Papei Ioan Paul al II-lea, în Ploerrmel, Bretania. Decizia a stârnit revolta multor francezi și a determinat reacția promptă a guvernului de la Varșovia, care s-a oferit să salveze monumentul ridicat în memoria papei polonez de la cenzură și de „dictatele corectitudinii politice”.

        În comunism, dacă purtai la gât cruciuliţă, în cel mai rău caz erai mustrat. În Marea Britanie , eşti concediat. Ministerul britanic al Egalităţilor a cerut avocaţilor guvernului să se opună dreptului angajaţilor creştini de a purta cruciuliţă.

        Anul trecut, compania Lidl provoca un val de nemulțumire în lumea creștină după ce a eliminat de pe ambalajelele produselor de origine grecească fotografiile crucilor care se află pe celebrele biserici din Grecia.

        De câteva decenii încoace, la noi, în Italia, Spania sau în ţările nordice, până în SUA, se duce o bătălie politico-juridică de eliminare din spaţiul public a simbolurilor religioase. Jurisprudenţa este cât se poate de împărţită şi evident lipsită de coerenţă.
        Suntem în plin proces de negare, pe toate căile şi cu vehemenţa de rigoare, a moştenirii creştine.
        Un profesor român a încercat în urmă cu câţiva ani să obţină o decizie a autorităţilor de înlăturare a simbolurilor creştine (icoane şi cruci) din şcolile româneşti.
        Acţiunea acestuia a fost respinsă, după penibile discuţii în rândul „societăţii civile” care s-au întins pe parcursul unui an de zile…
        Acum se poartă discuţii interminabile şi se contestă uneori violent construirea Catedralei Naţionale din Bucureşti, sub lozinca ipocrită şi cel puţin imbecilă conform căreia sunt de preferat spitalele…
        La scară istorică, acţiunea de înlăturare din viaţa publică a simbolurilor religioase poate fi înţeleasă ca o acţiune de punere în practică atât a furiei ateiste a revoluţiei franceze, cât şi a celei bolşevice, trecând prin păgânismul nazist sau al altor filosofii totalitare.
        Ridiculizarea, combaterea şi contestarea religiei, generic vorbind,ar servi chipurile drept dovezi ale primordialităţii raţiunii care, surpriză, devine ea însăşi substitut religios, se autodivinizează şi cere sacrificii pe măsură. Este o confirmare dureroasă a tezei marelui sociolog al religiilor José Casanova că mai puţină credinţă nu duce automat la mai multă libertate, ci dimpotrivă.

        Fostul Arhiepiscop de Canterbury, Lord Carey spunea:
        „Ironia sorţii face ca ori de câte ori guvernele şi tribunalele apreciază că Crucea este ceva lipsit de importanţă, ea, Crucea, devine astfel un simbol încă şi mai important, o expresie încă şi mai puternică a credinţei noastre!”

        Apreciat de 1 persoană

        Comentariu de cersipamantromanesc | 05/03/2018

      • Fericiți cei ce-i cred !

        Apreciază

        Comentariu de LazOrtansa | 11/03/2018

      • Nefericiţi cei ce nu cred !

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 11/03/2018

      • Depinde în ce cred

        Apreciază

        Comentariu de LazOrtansa | 11/03/2018

      • Chiar aşa, în ce credeţi?

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 11/03/2018

      • Eu cred în multe : în frumusețea sufletului, a iubirii, a naturii, a artei, în oamenii cu bun simț, în familie, în prieteni, în asumarea responsabilităților, în capacitățile intelectuale ale omului de a face bine în orice postură s-ar afla . Nu cred în reversul acestor lucruri care sunt accidente regretabile care confirmă faptul că nimic nu e perfect, dar totul este perfectibil.

        Apreciază

        Comentariu de LazOrtansa | 12/03/2018

      • Concluzia dv. ar fi aceea că atacul unora la fundamentele şi la simbolistica creştină a civilizaţiei noastre ţine de capacitatea intelectuală a oamenilor de a face bine în orice postură s-ar afla şi că reversul reprezintă „accidente regretabile care confirmă faptul că nimic nu e perfect, dar totul este perfectibil”.
        Sublim!

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 12/03/2018


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: