CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Dosar istoric. Foametea provocată în Basarabia de ocupantul sovietic în anii ’46-’47, a provocat 250000- 300000 de victime. VIDEO


 

 

Dosarele comunismului sovietic: Peste 250 mii de victime în Moldova, în urma foametei din ’46-’47

În Moldova, pe parcursul perioadei de foamete din  1946-1947, dar şi în prima jumătate a anului 1948, au murit din cauza înfometării între 250.000 – 300.000 oameni, majoritatea deceselor survenind în urma distrofiei, arăta un raport privind Holodomorul realizat de Ana Guţu, conducătorul delegaţiei parlamentare din R.Moldova, prezentat la sesiunea de primavara anului 2010 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

 

 

 

Cifre şocante: Peste 250 mii de victime în Moldova în urma foametei din ’46-’47

 (Foto: http://www.romanimea.com)

 

 

 

„Nu seceta, care a mai avut loc în Moldova a provocat dezastrul, ci metodele de guvernare staliniste, dorinţa de a construi viitorul luminos fără a ţine cont de preţul plătit în acest scop. Ţăranii basarabeni au fost condamnaţi cu bună ştiinţă la înfometare, fiind etichetaţi drept chiaburi sau naţie trădătoare”, concluzionează autorul raportului.

În 1945 sovieticii au colectat din Basarabia 272.000 tone cereale, iar planul pentru 1946 a fost de 265.000 tone cereale, redus la 162.000 de tone – plan care a fost îndeplinit 101,5%. Apoi a început foametea.

Producția anului 1939 a fost în Basarabia de cca 671.000 de tone de cereale, dar trebuie luate în calcul pentru anii 1945-1946 haosul de după război, dezorganizarea provocată de începutul cooperativizării și seceta din acei ani.

Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în timpul foametei din anii 1946-47, în Basarabia anexată de URSS.

Primele cazuri de canibalism au fost înregistrate de autoritățile sovietice în vara anului 1946, însă vârful a fost atins în decursul iernii, mai ales în primele luni ale anului 1947.

Funcționarii sovietici erau reticenți în a raporta în scris astfel de informații.

 

 

 

La 25 decembrie 1946 în RSSM erau înregistrate 53.000 persoane distrofice, 1 februarie 1947 numărul acestora se ridicaseră deja la 190.000, iar către 1 martie – la 238.000 cazuri de distrofie.

„Odată сu moartea adulţilor, a părinţilor sute şi mii de copii rămaşi fără ocrotire vagabondau prin sate şi oraşe în căutarea hranei. Copiii orfani din sate plecau la oraşe în speranţa găsirii unei bucăţi de pâine. Numai în primul semestru al anului 1946 la secţiile de miliţie din RSSM au fost adunaţi cca 1.500 copii vagabonzi”, se arată în raport.

„Documentele demonstrează fără putinţă de tăgadă că foametea din anii 1946-1947 a fost o gravă consecinţă a acţiunilor inumane, criminale ale regimului stalinist, ale funcţionarilor de partid şi de stat”, se mai scrie în raport. 

În literatura comunistă, foametea este prezentată ca fiind o consecinţă a ocupaţiei fasciste şi a secetei groaznice din anii 1945-1946.

 

 

 

 

 

 

 

 

Statistica privind cazurile de canibalism evidenţiată de documentele publicate nu este sub nici o formă una completă…

Există de exemplu un raport al unui comunist rus aterizat în Basarabia, care a fost șocat de ceea ce a văzut în Găgăuzia. El relata despre strângerea a 73 de cadavre ascunse prin gospodării, majoritatea acestor cadavre fiind incomplete.

Alte documente vorbesc la modul general despre fenomenul canibalismului, amintind uneori despre faptul că nu toate aceste cazuri au fost înregistrate.

În cele 66 de cazuri de canibalism menționate în documentele sovietice au fost implicate 102 persoane care au mâncat carne de om. Au fost săvârșite 49 de omoruri: 45 de copii cu vârste între câteva zile până la 16 ani; 4 adulți (3 bătrâni peste 60 ani, o femeie de 35 de ani).

Am găsit 17 cazuri copii răpiți de la vecini sau de pe stradă, uciși și mâncați; în alte 17 cazuri părinții au fost cei și-au ucis și mâncat copii (în unele cazuri câte 2-3 copii uciși în aceeași familie).

Documentele mai atestă consumarea integrală sau parțială a 37 cadavre, din care 12 luate din cimitire, restul cadavre ale rudelor pe care nu le îngropau.

Aveau loc consilii de familie în care se decidea cine va fi ucis și mâncat. Sunt numeroase cazurile de canibalism în serie, descoperite doar accidental. Un bărbat ajunsese la concluzia că vecina lui era prea grasă – o cheamă la el acasă, o ucide și o mănâncă împreună cu familia.

Scenele descrise la interogatorii sunt delirante: la uciderea unui copil mama ia o strachină, să nu murdărească patul cu sânge.

Unele familii amânau îngroparea rudelor moarte de foame și până la urmă le mănâncau; în alte cazuri vecinii furau cadavrele celor decedați, întregi sau pe bucăți.

Un bărbat ajunge la pușcărie din alte cauze cu mâna surorii sale în buzunar – declară senin că aceasta murise recent și a luat-o ca să aibă ce mânca.

Reacția autorităților sovietice a fost una tipică. La ședințele de partid prelucrările sunau cam așa: ”Comitetul județean de partid consideră că prezența canibalismului exercită o influență negativă asupra stărilor de spirit politico-morale ale populației și este folosită de elementele chiaburești-naționaliste în activitatea lor antisovietică dușmănoasă”.

O expertiză medicală încerca să-i scoată de nebuni pe câțiva dintre oamenii care participaseră la acte de canibalism.

In 1947, cînd de acum mureau de foame zeci de mii de basarabeni, industria alimentara din RSSM a depăşit planul anului 1946 la fabricarea untului cu 33, 2 la suta, a uleiului-cu 39, 5, a carnii-cu 32, 5, a conservelor-cu 101, 9 procente.

Acest lucru îl aflăm dintr-o sursă oficială – gazeta „Moldova Socialistă” din 28 ianuarie 1947. Este evident, că aceste produse alimentare  proveneau din producţia sechestrată de la ţărani şi se exporta in URSS în timp ce producătorii din Moldova mureau de foame.

Foametea care s-a abatut asupra Basarabiei odata cu venirea armatei roşii şi a puterii sovietice a fost una dintre cele mai ingrozitoare pagini din istoria basarabenilor.   

Din documente extrase dintr-un dosar al Procuraturii RSSM din acel an care poarta menţiunea: SECRET si STRICT SECRET, se poate vedea amploarea tragediei (sursa:Arhiva Nationala a RM, Fond.3085, inv. 1, dosar 129).

Canibalismul in RSSM  era un secret de stat. Era categoric interzis de a vorbi sau scrie despre cruzimea NKVD-istilor si a activistilor sovietici care luau toate rezervele de hrana ale baştinaşilor, măturându-le podurile…Nu veţi găsi nici o gazetă sau revistă sovietică din acei ani, în care să se menţioneze, cel puţin statistic cazurile multiple de canibalism. Secretul de stat era pastrat cu stricteţe. 

STRICT  SECRET
009-24
13.II.47                      
Procurorului General al URSS, tov. Gorsenin C.P.

Raport special „Despre situaţia grea a populaţiei din RSS Moldovenească”

Prin prezentul, consider de datoria mea să vă informez despre urmatoarele:

Din cauza secetei şi a neroadei, in Republica s-au creat conditii extrem de dificile privind situaţia alimentară, care au adus complicatii populatiei, indeosebi de la sate, in consecinta-imbolnaviri de distrofie in masa, cresterea mortalitatii si a cazurilor de canibalism.
Din informatia netotalizata, pana la 5 februarie 1947 in Republica s-au inregistrat 213.000 bolnavi de distrofie, dintre care copii de varsta pina  la 4 ani-39.000, de la 4 la 14 ani-33.000 oameni.

Au fost instalate 14.000 paturi in baraci temporare. in total au decedat 9.000 oameni.
Numarul bolnavilor si al decedatilor creste din zi in zi. De exemplu, de la 1 februarie pana la 5 februarie, numarul bolnavilor de distrofie a crescut cu 24.000 de oameni, in aceste cinci zile au decedat 2.000 oameni.
Au fost depistate 34 cazuri de canibalism (certificatele cu descrierea amanuntita se anexeaza). Republica a primit un ajutor considerabil din partea guvernului URSS.
Au fost date dispozitii procurorilor judeteni, orasenesti si raionali de a controla cum a fost impartit acest ajutor destinatarilor.
tinand cont de situatia creata in Republica, din zi in zi creşte criminalitatea:banditismul, furturile, omorurile s.a.

Toti procurorii au primit dispozitii pentru a activiza lucrul cu crimele nedescoperite. Drept consecinta a situatiei, s-au supraîncarcat închisorile şi celulele de arest preventiv ale miliţiei.
La 6 februarie 1947 a fost adoptată o hotărâre a Biroului CC al PC (b)M, in care se menţioneaza cresterea criminalitatii in legatura cu problema alimentara si au fost preconizate masuri de acordare a ajutorului organelor MAI din partea organelor de partid si sovietice si chiar a populatiei pentru aparare si pentru intensificarea luptei cu criminalitatea.
Aceste lucruri am avut de relatat. Anexa pe 6 file.
Procurorul RSS Moldovenesti
consilier judiciar de Stat
Colesnic.

 

În sfârșit, iată o hartă alcătuită de istoricul şi jurnalistul George Damian, în care sunt consemnate pe raioane cazurile de canibalism atestate documentar din care reiese că centrul și sudul Basarabiei au fost cele mai afectate.

Ce șochează este faptul că cele mai multe cazuri de canibalism au fost atestate în regiunea găgăuză – cea mai rusofilă și nostalgică după trecutul sovietic regiune din actuala Republică Moldova.

 

 

 

 

 

 

Cu siguranţă aceste cifre reprezintă un minim, dacă avem în vedere că fenomenul canibalismului  din timpul foametei provocate de sovietici a fost mult mai răspândit în Basarabia.

E foarte greu de imaginat ca in aceasta provincie româneasca (lasata ruşilor in 1940 fara nici un foc de armă, reintoarsă în graniţele ţării de Maresalul Ion Antonescu pentru o scurtă perioadă din 1941 pâna in 1944, când a fost  reocupată de sovietici), existau case sigilate, pe ele fiind afişată inscripţia „Toţi au murit”.

E foarte greu de imaginat că în aceasta parte a Moldovei copiii erau vânati pe străzi, aduşi în case, omorâţi şi mâncaţi…

A fost un experiment de dezumanizare care a lăsat în urma sa o populație cu coloana vertebrală frântă, scrie istoricul.

 

 

 

 

 

 

Surse:

 

UNIMEDIA;

https://historice.ro/canibalismul-sovietic-cum-au-deprins-rusii-pe-basarabeni-sa-se-manance-intre-ei-la-propriu/

 

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/canibalismul-provocat-de-sovietici-in-basarabia

Publicitate

27/02/2018 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. […] via Dosar istoric. Foametea provocată în Basarabia de ocupantul sovietic în anii ’46-’47, a provo… […]

    Apreciază

    Pingback de Ce s-a ascuns și uite că s-a descoperit | startachim blog | 27/02/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: