Acţiunile spionajului militar sovietic pentru sistarea programului românesc de înarmare nucleară. VIDEO
FOTO: 25 DECEMBRIE 1989. EXECUŢIA LUI NICOLAE ȘI A ELENEI CEAUSESCU, CEAUȘESCU / WIKIPEDIA
De curând Federația Rusă a deschis arhivele fostei URSS. Pe baza acestor documente Revoluția din decembrie 1989 e văzută într-o altă lumină- punctul de vedere al serviciului secret al armatei sovietice: GRU.
Sovieticii ar fi intervenit în acțiunile din România pentru înlăturarea lui Nicolae Ceușescu, deoarece acesta dorea să construiască bomba atomică.
Site-ul eg.ru prezintă un articol bazat pe documentele GRU provind înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu.A fost în revoluția română o implicare și o manipulare desfășurată de agenții spionajului militar sovietic (GRU) ?
Spionii militari sovietici din GRU au acţionat pentru a elimina conducerea comunistă a României şi pentru sistarea programului românesc de înarmare nucleară a ţării noastre.
Evenimentele de la sfârșitul lui decembrie 1989 vor fi asociate pentru totdeauna în istorie cu revoluția sângeroasă, care a dus la răsturnarea puterii dictatorului român Nicolae Ceaușescu. În ultimii ani, au început să apară noi informații despre acest eveniment, care au dat naştere la o mulțime de întrebări la care nu vom ajunge prea curând să avem răspunsuri.
Succesul insurecției anticomuniste din România este considerat în Occident a fi fost o avanpremieră a viitoarelor revoluții „portocalii”, în care s-au implicat agenții CIA. Dar nu a fost chiar așa.
Documente şi dezvăluiri recente, arată că de fapt URSS a fost inițiatorul loviturii de stat militare şi că scopul principal al sovieticilor a fost eliminarea amenințării nucleare care venea dinspre România.
Într-adevăr, Direcția Principală de Informații a Armatei sovietice a fost implicată efectiv în operaţiunea de schimbare a conducătorului comunist al României, Nicolae Ceauşescu, cel care iniţiase programul de producere a armelor atomice și care avea în plan ca până în 2000 România să producă propriile sale arme nucleare.
Țara comunistă antisovietică
Primele semne ale unei confruntări viitoare cu URSS a apărut în 1968, când numit recent la postul de secretar general al Partidului Comunist din România, Nicolae Ceaușescu a refuzat să trimită trupe alături de Uniunea Sovietică și sateliții săi în Cehoslovacia pentru a înăbuşi evoluţia democratică iniţiată de Partidul Comunist al acelei ţări.

Foto: Ceaușescu la un miting împotriva introducerii trupelor sovietice în Cehoslovacia, august 1968. Wikipedia
La începutul anilor ’70 Ceaușescu a sprijinit fără echivoc inițiativele antisovietice ale Chinei şi pe cele intreprinse de Iugoslavia și Albania împotriva Pactului de la Varşovia, dominat de URSS.
Deja în 1974, în orașul Pitești a fost înființat de Institutul Român de Fizică Nucleară, iar în activitatea de cercetare au început să fie atraşi specialiști din domeniul nuclear din SUA, Franța, Israel și China.
În 1985, au început şi primele experimente privitoare la producția de plutoniu în scop militar folosindu-se materii prime americane.
În mai 1989, Ceausescu a anunțat întregii lumi că România posedă tehnologia de producție a armelor nucleare și că este gata să devină a treia forță a lumii în acest domeniu.
Până în 1989, România a a acumulat mai mult de 585 de tone de combustibil nuclear și mai mult de 140 de tone de apă „grea”.
În luna iulie a aceluiași an, o instalație industrială a început să funcționeze la Pitești, permițând producerea unui kilogram de plutoniu pe an (aproximativ 11 kg din această substanță este necesară pentru a crea o încărcătură nucleară).
Opriți dictatorul!
Uniunea Sovietică a susținut întotdeauna în mod constant calea socialistă a dezvoltării României, dar până la sfârșitul anilor 1980 confruntarea cu România a ajuns la apogeul său. Ceaușescu a susținut în mod activ politica antisovietică a Washingtonului, care îi oferise României protecție în faşa unor ameninţări.
Având în vedere situația respectivă, Mihail Gorbaciov a decis să înlocuiască puterea în România și să desfiinţeze programul nuclear al acesteia. Sarcina a revenit conducerii serviciului militar de spionaj sovietic, GRU, care a acţionat profsionist, după ce a condus una dintre cele mai mari operațiuni secrete în istoria sa.
Trebuie să se înțeleagă că participarea la programul nuclear al oricărei țări implică costuri financiare ridicate. Nedeținând rezerve monetare masive și nedorind să obțină credite occidentale, România a mărit exporturile în străinătate, ceea ce a avut un impact negativ asupra situației economice a țarii, creând o penurie acută de produse alimentare şi bunuri de larg consum, fapt care a provocat un val de indignare populară.
Sovieticii nu mai aveau altceva de făcut decât să declanşeze scânteia care avea să aprindă butoiul cu praf de pușcă pentru a arunca în aer România din interior.
În data de 4 decembrie 1989, în timpul ultimei sale întâlniri cu Ceaușescu, conducătorul sovietic Gorbaciov a încercat să se întoarcă la o soluționare pașnică a problemei, dar dictatorul român a rămas de neclintit astfel încât şi-a semnat practic condamnarea la moarte.

Foto: Întâlnirea cu Mihail Gorbaciov și Nicolae Ceaușescu. wikipedia
Provocări clasice
Recent a devenit cunoscut faptul că instructorii sovietici au instruit un grup de lunetiști în baze speciale din Ungaria vecină, aceştia trebuind la momentul potrivit să deschidă focul şi să provoace victime în rândul populației civile și al militarilor români pentru a provoca revolta maselor.
După 17 decembrie 1989, în timpul unor mitinguri pașnice au fost ucişi în mai multe localităţi din România, dar în special în Timişoara şi Bucureşti, mai mult de 1.000 de oameni, dintre care aproape o treime au fost soldați şi au fost rănite peste trei mii de persoane.
Conducătorii conspiraţiei au îndreptat cu profesionalism mânia oamenilor asupra celor aflaţi înfruntea țării și a guvernului ei, obţinând astfel schimbarea prin violenţă a puterii în stat. Ceaușescu a încercat să fugă, dar la 22 decembrie 1989 a fost arestat împreună cu soţia sa Elena la Târgovişte, judecaţi sumar de un tribunal militar şi executaţi imediat.
Dictatorul comunist României de mai bine de 20 de ani, dictatorul și soția sa au fost împușcați în noaptea de Crăciun (25 decembrie 1989).
Conform unor informații credibile, responsabilii sovietici au fost categoric împotriva eliminării fizice a liderului României. Inițiatorul executării Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu au fost Silviu Brucan şi Ion Iliescu, iar executorul acestora a devenit ministru al apărării al acestei țări Victor Stănculescu , care a fost, de altfel şi un preferat al soţiei dictatorului român.
În aceeași zi, au zburat şi două avioane de pasageri de la București către Arabia Saudită, care, în Orientul Mijlociu … au dispărut în mod neașteptat de la radarul controlorilor de trafic aerian. La bord s-ar fi aflat 257 de tineri cu bagaje, care păreau a fi instrumente muzicale. Naționalitatea și profesia acestor persoane a rămas un mister…
Foto: Proteste de masă la București, decembrie 1989. Wikipedia
Finalizarea cu succes a operațiunii speciale sovietice
Noile autorități române au convenit imediat să renunţe programul nuclear și să transfere combustibil nuclear în URSS în schimbul unui sprijin economic.
Dar prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 nu a adus aproape nimic eforturilor făcute de sovietici. România a început să coopereze activ cu AIEA, declarând oficial disponibilitatea rezervelor de uraniu îmbogățit, care au interesat imediat americanii.
După dispariţia URSS, spionii ruşi- acum nu sovietici – au lucrat cu atenție timp de cîțiva ani la conducerea românească, astfel că a fost de acord cu exportul de combustibil nuclear pentru a fi distruse în Rusia.
Numai în 2003 ultimele 13,5 kg de uraniu îmbogățit au fost exportate în mod secret din România în Novosibirsk. La uzina locală de concentrate chimice, au putut fi prelucrate în materiale care nu erau potrivite pentru utilizarea armelor, acesta fiind punctul final al uneia dintre cele mai reușite operațiuni secrete ale GRU al fostei URSS şi al Federaţiei Ruse.
Astăzi este dificil să ne imaginăm ce s-ar fi întâmplat dacă Ceauşescu ar reușit să-și creeze la începutul secolului propriile sale arme nucleare.
Aproape cu siguranță România ar fi cerut întoarcerea Basarabiei şi a regiunii Cernauți şi revenirea la România Mare, care fusese destrămată în urma pactului sovieto-nazist încheiat la 23 august 1939.
Sursa: ZABLOTSKY ROMAN – https://www.eg.ru/society/434928/
CITIŢI ŞI:
https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2014/10/29/romania-lui-ceausescu-si-capacitatea-de-a-construi-arme-nucleare/
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns