CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Planul secret al URSS de invadare a României în ziua de 22 noiembrie 1968


 

 

STRICT SECRET: În 22 noiembrie 1968, ora 4 dimineaţa, se pregatea invazia URSS asupra României. Ce a făcut Ceauşescu

 

Cei care acum au cel putin 55-60 de ani îşi pot aminti ca in 1968, în noiembrie, noaptea, treceau prin Bucuresti spre graniţa de est a României, trupe, tancuri şi tehnică militara. Lumea era speriată, nu se ştia prea mare lucru, dar era logic faptl că masarea de trupe la graniţa de est însemna pregatirea pentru un razboi, o invazie a sovieticilor.În urma opoziţiei lui Ceauşescu faţă de invadarea Cehoslovaciei, se aşteptau represalii dure din parte URSS-ului.  Serviciile noastre de contraspionaj cunosteau şi data precisa: 22 noiembrie, ora 4 dimineata. Despre ce e vorba mai exact?

In August 1968 ruşii au lansat operatiunea “Dunărea”, mai exact invadarea Cehoslovaciei. Este bine-cunoscuta interventia lui Ceausescu de la vremea respectiva, discursul lui din 21 August – aplaudat de occident pentru curajul său nesabuit.  

Interesante sunt cateva rapoarte informative ale CIA-ului facute public (relativ) recent (în 2001), privind posibila invadare a României de catre ruşi 3 luni mai tarziu, in ziua de 22 Noiembrie 1968.  Agenţii operativi raportau doar zvonuri privind o invazie de aproximativ 150.00 de militari.

Unul din comentariile raportului spunea:

“Sovieticii probabil işi permit sa joace un joc al aşteptării cu românii ca să vada daca aceştia au tras vreo invaţătura din invadarea Cehoslovaciei…si daca or sa fie vizibil cooperanţi în afacerile Pactului de la Varşovia.”
Unul din putinele lucruri pe care le-a putut face Ceausescu la vremea respectiva, pentru a contracara invazia, a fost să infiinteze Gărzile Patriotice.

Rusii nu ne-au mai atacat, drept care gărzile au fost trimise la strans cartofi.

Odată cu instalarea la putere a lui Nicolae Ceauşescu, politica de autonomie a Securităţii româneşti faţă de serviciile secrete sovietice a început să se manifeste din plin.

În primăvara anului 1965 au fost „demascaţi“ câţiva ofiţeri, din rândurile Armatei Române cu activitate în slujba serviciilor de spionaj sovietice, punându-li-se în vedere să întrerupă orice legătură.

 

După cum notează dr. Cristian Troncotă, specialist în istoria serviciilor de informaţii române, „momentele de încordare, chiar de adversitate, între Securitatea română şi instituţiile similare sovietice s-au intensificat în contextul evenimentelor de la Praga, din 1968“.
Generalul (r) Neagu Cosma, Direcţia de Informaţii Externe (DIE), a obţinut prin intermediul unui ofiţer polonez – aflat în contact cu colonelul Ion Bichel – informaţia că Brejnev personal, împreună cu Andropov, şeful KGB, şi comandanţii Armatei Roşii au pregătit o invazie în Cehoslovacia, România şi Iugoslavia.

Date ulterioare aduse la cunoştinţa lui Ion Stănescu, preşedintele Consiliului Securităţii Statului, au arătat că această acţiune se datora nemulţumirii Kremlinului faţă de politica lui Dubcek, Ceauşescu şi Tito.

Un colectiv restrâns din Statul Major al Comandamentului Tratatului de la Varşovia lucra la elaborarea planului în detaliu. Din acel colectiv făcea parte şi ofiţerul polonez, ceea ce înseamnă că era bine informat.

Invazia trebuia să se desfăşoare în etape, mai întâi Cehoslovacia, după care, la intervale de două-trei săptămâni, urmau România şi Iugoslavia.
Iniţial, Nicolae Ceauşescu nu a luat în serios rapoartele Securităţii, iar Ion Stănescu l-a auzind spunând, textual:

„Informaţiile pot fi adevărate numai dacă Brejnev e nebun! Numai un nebun, un descreierat ar face aşa ceva; mai trimiteţi-l pe omul vostru să adâncească informaţia“.
Pe 5 august 1968, Securitatea întocmea nota-sinteză nr. 148 „privind unele acţiuni ostile întreprinse de autorităţile sovietice împotriva R.S. România“.

Documentul arată că, dincolo de informaţiile culese, serviciile secrete trimiseseră pe teritoriul României şi dirijaseră spre ambasadele româneşti din ţările socialiste, sub diverse acoperiri, îndeosebi ca turişti, agenţi bine instruiţi şi cu sarcini operative precise.

 

S-au fotocopiat şi s-au ascuns arhivele!


Imediat după celebrul miting din 21 august 1968 din faţa sediului CC al PCR, au fost luate măsuri rapide. Securitatea a fost pusă în stare de alarmă, iar în centrele direcţiilor de Securitate s-au ridicat bariere din saci cu nisip la ferestre şi la uşile de acces, punctele întărite fiind prevăzute cu guri de foc şi rezerve de muniţie.

În concepţia lui Ceauşescu, în cazul unui război, Securitatea trebuia să organizeze, prin aparatul informativ, un război de partizani. S-au studiat atât varianta evacuării lui Ceauşescu în China, cât şi varianta căilor rutiere de la sud de Carpaţi, pentru o deplasare sigură şi rapidă.

Spionii sovietici ies din umbră

Planul de invadare a României a fost cât se poate de real, Oficiul Arhivelor Publice din Marea Britanie dezvăluind în anul 2000 că, în septembrie 1968, serviciile secrete britanice şi olandeze reuşiseră să afle detalii ale planului de invadare a României.

Potrivit acestui plan, trupele sovietice, ungare şi poloneze urmau să invadeze România pe 22 noiembrie, ora 4.00 dimineaţa.

Ministrul de externe britanic, Michael Steward, a transmis la Bucureşti în ziua de 21 noiembrie un telex cu următorul conţinut:

„Am analizat informaţiile de ultimă oră şi am ajuns la concluzia că ruşii pregătesc în cel mai scurt timp o acţiune militară împotriva României“.

Totalul efectivelor trupelor de invazie urma să se ridice la 150.000 de militari.

În vara anului 1968, reţeaua sovietică din România a fost pusă la muncă. Cu această ocazie, Securitatea l-a identificat pe generalul Ion Şerb drept agent GRU (serviciul de informaţii militar sovietic). Generalul Şerb, comandant al Armatei a 2-a Bucureşti, a fost surprins de contrainformaţiile militare române în timp ce le oferea agenţilor sovietici planurile de dislocare a forţelor militare din Moldova, aplicaţii militare şi tipurile de armament, altele decât cele din Tratatul de la Varşovia, procurate de Armata Română.

Tot în 1968 „au căzut“ alte două cârtiţe GRU, generalii Floca Arhip şi Vasile Petruţ.

 

Operaţiunea „Dnester“ contra UM 0110

URSS nu a invadat România, dar nu a renunţat la încercarea de a-l detrona pe Ceauşescu printr-o intervenţie militară.

La ordinul lui Brejnev, după cum susţine generalul Ion Mihai Pacepa, serviciile secrete au elaborat încă din iulie 1969 operaţiunea „Nistru“ („Dnestr“). Aceasta viza aducerea la conducerea României a unui membru PCR loial URSS.

Că operaţiunea „Nistru“ a fost cât se poate de reală ne-o demonstrează şi istoricul Alex Mihai Stoenescu, în ultima sa carte, „România postcomunistă 1989- 1991“ – Editura RAO, 2008: „O primă aripă era cea militară, avându-l în frunte pe generalul (r) Nicolae Militaru, şi care îşi găsea originea în complotul organizat de GRU începând cu anul 1969 (operaţiunea „Nistru“).

 

Această aripă viza o răsturnare a lui Ceauşescu printr-un puci organizat la nivelul unor comandanţi activi sau în rezervă din armată şi al unor foşti lucrători din Securitate, sub coordonarea agenturii militare sovietice din România.

Rezervele arătate de Ion Iliescu în privinţa suprimării lui Ceauşescu au condus la iniţiativa grupului militar de a-l contacta pe omul de afaceri de origine română Ion Raţiu, în Anglia, sub titulatura de Frontul Militar Român (FMR), cu scopul de a le furniza armament şi muniţie cu efect tranchilizant.

Lipsa de rezultate îl determină pe Nicolae Militaru să caute contactarea directă a reprezentanţilor oficiali ai URSS acreditaţi în România, fapt ce se va petrece la Consulatul sovietic de la Constanţa“, dezvăluie Alex Mihai Stoenescu.

Şi istoricul Dennis Deletant certifică existenţa planului „Nistru“, în cartea sa „Ceauşescu and the Securitate“.

Colonelul în rezervă Ioan Rusan, fost şef al Compartimentului anti-STASI din UM 0110, dezvăluia, într-un interviu acordat istoricului Alex Mihai Stoenescu, că ştia la ce să se aştepte.

 

„Ruşii voiau să ne termine. Vă explic. În 1968, când au intrat ruşii în Cehoslovacia, i-au luat pe toţi ofiţerii de la UM 0110 al lor, serviciul cehoslovac anti-KGB, i-au pus cu faţa la fişete şi i-au împuşcat în ceafă. Asta ne aştepta şi pe noi, că noi aveam toată schema de spionaj sovietică din România şi le ştiam reţelele. Ei nu puteau supravieţui cu reţelele în România democratică infiltrate în viaţa politică, în stat şi noi să ştim cine sunt. Au găsit fişetele goale. Aşa am scăpat. (…)

Dosarele noastre conţineau probe asupra legăturilor cu spionajul sovietic, asta era problema, nu numele spionilor români, cât legăturile lor cu spionii sovietici, cu nume, funcţii, asta îi interesa cel mai mult“.

 

PLAN


Cinci puncte ale operaţiunii „Nistru“

 • 1) preluarea conducerii Armatei şi Securităţii de către un înalt ofiţer român recrutat de organele sovietice;

 • 2) crearea unui Front al Salvarii Naţionale – care figura şi în planurile Kremlinului pentru instalarea de guverne prosovietice în Grecia şi Spania;

 • 3) atragerea simpatiei internaţionale prin lansarea zvonului că zeci de mii de oameni au fost ucişi de terorişti străini, veniţi în ajutorul lui Ceauşescu;

 • 4) informarea permanentă a Moscovei asupra stadiului loviturii de stat;

 • 5) solicitarea intervenţiei militare a URSS, în cazul în care succesul loviturii de stat ar fi fost periclitat.

 

 

 

25/01/2018 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

 1. FB nu permite partajarea. Zice ca a aparut error-ul.

  Apreciază

  Comentariu de momarlan | 25/01/2018 | Răspunde

 2. Rusii nu au avut curajul sa intre in Romania pentru ca stiau bine ca se lasa cu un razboi hibrid pus la punct de tatal meu si de colonelul Aranici in anii 50 in care ii faceam pulbere……… Romania in 1968 avea experienta conflictului cu sarbii si s-a folosit de acest conflict in vederea desovietizaarii si a intaririi capacitatilor armate si de informatii – vezi cazul fisetului din Orsova cand in 1955 aveam tot spionajul pe zona yugoslava separat de GRU care habarn nu aveau care erau filierele noastre de spionaj. Pot spune ca am trecut printr-un razboi hibrid cu operatiuni de comando si in confruntari la secret in baza carora ne-am organizat–in vederea unei confruntari cu sovieticii: in 1955 am fost la un pas de a declansa o mica revolta . In 1968 eram reanarmati de catre Dej cu armament nou si cu o organizare de exceptie cu ofiteri selectati nu pe criterii politice cum a fost cu Ceausescu mai tarziu si doar pe profesionalism cu ofiteri de cariera.

  Apreciază

  Comentariu de anonim | 25/01/2018 | Răspunde

 3. In toamna anului 1968 a fost o situație extrem de tensionata legată de hotărârea lui Leonid Brejnev sa-l pedepsească pe Ceaușescu ca România refuzase sa participe cu trupe la invadarea Cehodlovaciei. Eram un copil și știam de la tatăl meu ofițer superior in armata ca au fost câteva luni in care Armata Romană a stat cu pușca la picior. Câteva luni nu am știut nimic de tata care la întoarcere acasă nu ne-a povestit nimic dar era vizibil de obosit și afectat de Turnura pe care o luase evenimentele. Blamam SI blamam SEcuritatea romană dar din arhive ne-a demonstrat ca-si făcuse cu prisosinta datoria fata de țarăin a anihila rețelele de spionaj ale KGB, GRU ( serviciul de informații militar mult mai puternic decât KGB). A fost atunci după cuvântarea lui Cesusescu din Piața Revoluției ( fosta Palatului ) la care copil am fost și eu se vedea pe chipul celor din piața ca lucrurile erau dintre cele mai grave.Peste ani ( la 21 de ani si 4 luni fix )a fost alungat de participanții din piață ( naivi si neinformați )și nu trebuia omorât ( a fost asasinat a fost la ordinul Illuminati, mafia de afara ) pentru ca România sa fie distrusă complet atât economic cât si politic ca la conducere sa vina acest nenorocit de Iliescu și Gașca lui de analfabeți. Urmarea astăzi sunt plecați peste 3,7 milioane de romani, devalizata toată industria de sus in jos, capital autohton zero și totul in numele unei democrații , libertatea de exprimare dar NU asta este democrația pe xare și-o doreau romanii, mințiți ca la usa cortului de niște puslamale politice care nu aveau de-a face cu ROMÂNIA niște
  Excroci care cică acționează innumele valorilor europene dar numai și numai in interesul unor forte care vir sugrumarea politica și economică a României!
  Romanii trebuie sa se trezească rapid altfel vom fi prinși in aceasta ghilotina a subdezvoltării care practic sugruma absolut totul și culmea totul sub faldurile democrației!

  Apreciază

  Comentariu de Sotir Adrian | 23/03/2019 | Răspunde

  • Brejnev nu a vrut să invadeze România doar pentru că refuza se să participe la invadarea Cehoslşovaciei.
   România sfidase repetat Moscova situîndu-se de partea Chinei in conflictul sovieto-chinez, sau negând rolul conducător al partidului comunist al URSS în mişcarea comunistă mondială.
   În plus, România nu pierdea nici un prilej să-şi reafirme dreptul de a avea o politică internă şi externă independentă, fără „asistenţa” fratelui mai mare sovietic.
   Şi mai erau încă multe alte subiecte de dispută cu Moscova, inclusiv problema Basarabiei ocupate de URSS…
   Faptul că Securitatea şi-a făcut datoria contrainformativă în acele momente periculoase nu poate fi o scuză pentru crimele în masă pe care le făcuse la ordinul partidului comunist.
   Securitatea a fost întotdeauna, ca şi KGB-ul care i-a servit ca model încă de la înfiinţare,o organizaţie criminală.
   Faptul că după fuga lui Ceauşescu şi uciderea acestuia, România a trecut şi încă mai trece prin momente grele şi că se află sub atacul unor forţe obscure din afara ţării, nu poate constitui un argument pentru a crede că Ceauşescu ar fi trebuit să rămână la conducere sau că România ar fi trebuit să continue să aibă la conducere un regim criminal comunist,ca cel impus în 1946 de URSS.
   Pur şi simplu comunismul a fost condamnat de istorie,trebuia să dispară, şi a dispărut.

   Problema noastră acum este să avem un regim cu adevărat patriotic şi naţional…

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 24/03/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: