CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Preşedintele Senatului României consideră că oficialii şi ambasadorii străini ar trebui să fie mai rezervaţi când comentează despre România


 

 

 

 

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat ieri seara, la Antena 3, că oficialii şi ambasadorii străini ar trebui sa fie mai rezervati cand critica ceea ce se întamplă în România, relatează Agerpres.

„Atitudini ale unor ambasade la Bucuresti sau chiar ale unor oficiali straini se intampla pentru ca ei vor merge atat de departe cat li se va permite. Daca in ultimii ani in Romania nimeni nu i-a atras atentia ambasadorului x sau y: „Vedeti ca v-ati depasit limitele mandatului!” (…) Daca nu i-a spus nimeni si a vazut ca o data, de doua ori merge, se simte liber sa faca in continuare. Este ridicol. Vine presedintele Franţei, pentru care am tot respectul şi aşteptări foarte mari pentru că eu vreau sa reuşească să readucă  Franţa la un nivel care să poată să contribuie la funcţionarea motorului european cu doi cilindri – Franţa si Germania, vine la noi şi pledează (…) şi când se intoarce in Franţa are alt discurs. (…) Există totuşi o minimă decenţă. Nu vii în alta parte şi incepi să dai lecţii.

Uita-te la tine, în ograda proprie, şi fii putin mai rezervat. Dar nu e valabil numai pentru Franţa. E valabil şi pentru celelalte ţări care am vazut ca s-au grăbit”, a afirmat luni seara Tariceanu, la Antena 3.

El a susţinut ca unii ambasadori străini au criticat legile Justiţiei, fără ca acestea sa fie publicate sau să ajungă la forma finală.

„Semnarea de catre cei sapte ambasadori a acelei scrisori cu sfaturi, mie mi-a demonstrat un lucru, pentru ca am vazut ca au replicat foarte prompt: „Avem si noi serviciile noastre de traduceri!”.

Aveti servicii de traduceri? Inseamna ca sunteti la curent cu ceea ce s-a legiferat. Nu aveau cum sa fie la curent cu ceea ce s-a legiferat pentru ca nu erau publicate (n.r. legile Justitiei) si nu sunt in forma definitiva.

Când este sesizată Curtea Constituţională ele mai pot suferi modificari. Atunci cum te pronunţi, cum te antepronunţi? Pe ce bază?

Care nu ma duce decât la o concluzie: ca este o atitudine rau-voitoare. (…) Nu vad unde e problema. Se pune sub semnul intrebarii suveranitatea Parlamentului in elaborarea legilor? In alte tari nu am auzit asa ceva”, a mai spus politicianul român.

Tăriceanu nu a fost acum pentru prima dată critic la adresa unor ambasadori străini. Ne amintim că în urmă cu doar câteva luni, în septembrie 2017, acesta se declara profund dezamăgit de atitudinea ambasadei americane şi în general a ambasadorilor străini la Bucureşti:

„În România s-a creat un sistem paralel de putere”, a spus Tăriceanu, care a mai afirmat că anumite „forțe încearcă cu disperare să-și păstreze pozițiile obținute în ultimii zece ani”.

„Sigur că nu pot să nu fac o referire directă la atitudinea unor ambasade și ambasadori. Mă surprinde și mă dezamăgește profund atitudinea ambasadei americane, pentru că și eu, ca și alți români, am privit cu admirație și la o Americă care este prin esență țara libertăților. Dacă un demnitar român ar promova o firma românească ar fi imediat acuzat, bineînţeles, de trafic de influenţă.

Dar ambasadele străine au văzut că nu există aliat mai bun în acest demers al lor de a-şi promova firmele şi interesele lor decât DNA-ul. Ei nu mai au nevoie să mai facă altceva decât să vină pe această piaţă în care toate firmele româneşti au fost decapitate, toţi au fost trimişi la plimbare, nu mai există o firma importantă de lucrări publice românească, toate contractele de lucrări publice sunt câştigate de firmele străine”, a declarat preşedintele Senatului României.

https://www.antena3.ro/politica/calin-popescu-tariceanu-mesaj-categoric-pentru-ambasadorii-straini-la-bucuresti-sa-se-uite-in-451937.html

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/c-p-tariceanu-ma-dezamageste-profund-atitudinea-ambasadei-americane-787182

23/01/2018 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: