CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Crăciunul şi creştinismul se află sub asediu nu doar în lumea necreştină, dar şi în Occident. VIDEO


 

 

 

 

Crăciunul a depăşit de mult stadiul de sărbătoare pur creştină şi este, în prezent, un eveniment celebrat într-un fel sau altul în aproape toată lumea. Cu toate acestea, de-a lungul istoriei şi chiar în zilele noastre, anumite ţări au combătut şi combat răspândirea acestei sărbători asociate bunăvoinţei, cadourilor şi mâncării excesive şi au interzis celebrarea naşterii lui Iisus pe teritoriul lor.

Mai mult, au fost şi încă mai există regiuni ale globului pământesc unde creştinii sunt ucişi pentru că sunt creştini, iar a merge la biserică la slujba Naşterii Domnului, îi  poate costa viaţa.

Pe fondul sosirii imigranţilor musulmani în Europa, tot mai multe ţări tranformă Crăciunul într-o sărbătoare interzisă.

În mai multe ţări, în loc de urarea Crăciun Fericit, se promovează intens ideea că mai mai potrivit ar fi să se spună „Sărbători Fericite”, o modalitate prin care să fie incluşi şi cei care au alte sărbători în această perioadă precum: Hanukkah, la evrei, Ramadam şi Ashura, la musulmani, Omisoka la japonezi sau Bodhi Day la budişti.

 La Bruxelles, Târgul de Crăciun a fost redenumit în ”Plăcerile iernii”, iar oficialii europeni au înlocuit urarea “Crăciun Fericit” cu “Felicitări de Sezon!” , scrie news-republic.com.

De necrezut, dar Parlamentul European a tipărit chiar şi felicitări cu urarea imbecilă „Felicitări de Sezon” !

Oficialii ministerului educatiei din Suedia au spus şcolilor că pot chema copiii la biserică pentru slujbele de Craciun, dar numai atâta timp cât în cadrul acestor slujbe numele lui Iisus nu este menționat.

 În unele ţări creştine, învăţarea copiilor despre Crăciun, despre timpul liturgic care precede Crăciunul, respectat de către catolicism și Biserica Ortodoxă, precum și de multe culte protestante, este parte a curriculum-ului național, dar lecții despre această sărbatoare, chiar și cele care includ slujbele actuale ale bisericii, nu pot include nici o rugăciune, binecuvântări sau declarațiile de credință.

Puţini mai ştiu de febra religioasă care a măcinat Anglia de la finele Evului Mediu până aproape de perioada contemporană s-a manifestat şi prin interzicerea sărbătoririi Crăciunului. Între 1647 şi 1660, Crăciunul a fost interzis în Anglia sub influenţa mişcării puritane susţinute de Oliver Cromwell.

În ciuda unor concepţii greşite conform cărora Lordul-Protector însuşi a decretat încetarea comemorării datei de 25 decembrie, decizia a aparţinut în fapt Parlamentului de la Westminster – ce-i drept, „ales” mai degrabă de către Cromwell decât de populaţie.

Motivul a fost simplu: mişcarea puritană era în fapt o tentativă de reformare agresivă a Bisericii Romano-Catolice, care a mers mai departe decât anglicanismul pentru a condamna ceea ce considera a fi păcatele acestea. Sărbătorile precum Crăciunul, în timpul cărora populaţia consuma cantităţi importante de alcool şi se „afunda în desfrâu” în numele relaxării erau considerate de puritani ca fiind ieşite din cuvântul lui Dumnezeu.

Totul a revenit însă la normal în 1660 – ironic, anul în care trupul lui Cromwell, care decedase cu trei ani înainte, a fost dezgropat, înlănţuit şi decapitat de regaliştii izgoniţi în trecut de către el.

 Iată însă că în zilele noastre atitudinile necreştine sau chiar anticreştine se manifestă din ce în ce mai  intens în Marea Britanie. Un exemplu  l-a dat chiar renumitul post de radio şi televiziune BBC, după ce conducerea trustului a decis să evite folosirea termenilor „înainte de Christos” şi “după Christos” cu “înaintea erei noastre”, respectiv “era noastră”

Măsura a fost luată din dorinţa „de a nu ofensa persoanele care nu sunt creştine”, informează The Telegraph.

Naşterea Domnului a fost interzisă de către Crucea Rosie britanică în toate cele 430 de spatii pentru strângerea de fonduri. Personalului i s-a impus să dea jos decoraţiile şi orice alt simbol al sărbătorii creştine, deoarece acestea i-ar putea ofensa pe musulmani.

Un voluntar al Crucii Roşii a declarat: “Pusesem în vitrină scena Nasterii Domnului si ne-au fortat s-o înlăturăm. Se pare că nu putem avea nimic din ce înseamnă Nasterea Domnului. Dacă trimitem felicitări, trebuie să transmitem salutări de sezon sau cele mai bune urări. Însă acestea nu au voie să fie legate direct de Nasterea Domnului. Când am întrebat de ce, ni s-a răspuns: ca să nu-i ofensăm pe musulmani”.

 

 

 

Sub regimul fostului dictator Nicolae Ceauşescu, vreme de câteva decenii, Moş Crăciun a fost înlocuit cu Moş Gerilă, o invenţie prin care comuniştii atei au dorit să şteargă din conştiinţa colectivă sărbătoarea creştină a Crăciunului.

A fost o invenţie menită să şteargă din conştiinţa poporului pe care Ceauşescu îl voia ateu. În vremea dictaturii comuniste, zilele de Crăciun erau lucrătoare, Moş Gerilă venea în seara de Revelion, iar Bradul de Crăciun era Pom de iarnă.

  Bradul de Crăciun, Moş Crăciun şi sărbătoarea Creştină a Naşterii Domnului au fost ”libere” până spre sfârşitul anilor ’40. Prima măsură în demersul comuniştilor de a şterge Crăciunul din calendarul românilor a fost transformarea zilelor de 25 şi 26 decembrie în zile lucrătoare.    

 Începând cu 1948, zilele de sărbătoare creştină au fost transformate în zile obişnuite de lucru, iar în ziarele vremii moşul cu barbă albă şi haine roşii, care aducea daruri copiilor cuminţi, a început să apară cu denumirea de Moş Gerilă. Sărbătorile de Crăciun s-au transformat în Sărbători de iarnă, iar bradul de Crăciun a devenit Pom de iarnă. 

Moşul comunist Gerilă nu numai că preluase atribuţiile lui Moş Crăciun, acelea de a aduce daruri copiilor, dar i s-au dat şi trăsături de activist de partid. Serbările Pomului de Iarnă erau organizate de comunişti în fabrici şi uzine, unde copiii erau chemaţi în faţa Moşului să spună poezii şi erau răsplătiţi cu pungi cu dulciuri.  

Versurile special create pentru noul moş , Gerilă, aveau şi ele iz socialist: copii cât mai cuminţi, cu note mari, clase fără corigenţi, cadouri cât mai puţine: 

 

„Moş Gerilă toţi îmi spun

Că eşti darnic şi eşti bun

Dar să stii mai din’ainte C-am fost băieţel cuminte,

Şi mai spun aşa să ştii

Ca eu nu-ţi cer jucării

Cum ţi-ar cere şi alţi copii.

Însă nu m-aş supăra

Dacă tot mi-ai da ceva”

 

 

Moş Gerilă şi darurile lui erau produsul societăţii comuniste, iar recunoştinţa copiilor trebuia să se întoarcă către partid. Mesajele din revistele pentru pionieri şi UTC-işti  îndemnau în acest sens. 

„Anotimpul alb, zilele care au mai rămas pînă la sfîrşitului anului calendaristic poartă gîndurile copiilor de la bradul frumos împodobit ce scînteiază în lumina jocului de artificii, la sacul plin cu daruri al luiMoş Gerilă, pe care-l întîmpină cu voioşia cîntecului, cu fapte frumoase, cu notele bune şi foarte bune din carnetul de elev. Surprizele care-i aşteaptă sînt multe şi foarte plăcute căci societatea noastră s-a îngrijit din vreme ca cei aproape 4, 2 milioane de copii ai ţării să aibă o vacanţă plină de bucurii, iar tradiţionalele sărbători ale pomului de iarnă să fie mai strălucitoare ca oricînd. Anul 1979, anul Congresului al XII-lea al partidului şi al celei de a 35-a aniversări a eliberării patriei, a fost un an în care şi munca părinţilor a fost mai bună”,  scria revista ”Cutezătorii” din anii 80.

  În Cuba, Crăciunul a fost interzis în 1969, odată cu venirea comuniştilor la putere. Abia în 2011, după o vizită la Papei în Havana, executivul cubanez a decis să declare Crăciunul drept sărbătoare publică.

Oamenii, majoritatea catolici, au salutat decizia şi s-au grăbit să cumpere pomi şi decoraţiuni.

În Statele Unite, la Universitatea din Tennessee, şefii istituţiei au elaborat un plan pentru suprimarea Crăciunului care interzice apariția lui Moș Crăciun, urările, felicitările și mâncărurile tradiționale. 

Crăciunul în China este doar o altă zi de lucru. Școlile, birourile și magazinele rămân deschise, dar după program chinezii din marile orașe ies în oraș și sărbătoresc în felul lor serbarea atțt de iubită în restul lumii.

China este oficial un stat ateu, așa că Crăciunul a fost odată complet interzis, împreună cu creștinismul, însă în timp ce guvernul încă mai impune restricții împotriva respectării sărbătorii în stil occidental, țara a fost prinsă de febra cumpărăturilor.

Versiunea comercială a Crăciunului în China este doar sărbătorită în orașe mari și este tratată mai mult ca Ziua Îndrăgostiților. Este o zi petrecută cu prietenii, nu cu familia, și, în general, sărbătorită prin mersul la filme, cumpărături sau petrecerea unei zile romantice alături de partener.

În afara orașelor mari, Crăciunul practic nu există, deci, cei din mediul rural nu celebrează deloc Crăciunul.

În marile orașe chineze, multe magazine și străzi comerciale sunt îmbrăcate, în decembrie, în culorile Crăciunului. Imagini ale lui Moș Crăciun, brazi de Crăciun și cântece occidentale se fac auzite în marile magazine.

Asta nu pentru că în China se sărbătorește marea sărbătoare a creștinătăți, ci pentru că mulți chinezi,  non creștini consideră că e doar o „perioadă tematică” la nivel comercial.

Alții văd în aceste lucruri „revendicarea culturală a modernității” asociată cu Occidentul și, prin urmare, „inamicul valorilor patriotice” impuse Chinei de revoluția comunistă brutală din secolul al XX-lea.

În 2014, Academia Chineză de Științe Sociale a publicat o carte pentru a delimita în detaliu „cele mai serioase provocări” care apar în țară, atenționând în  mod explicit asupra a patru dintre ele:

 

– idealurile democratice exportate din națiunile occidentale

– hegemonia culturală occidentală

– difuzarea informațiilor prin intermediul internetului

– infiltrații religioase

 

Un grup de zece doctoranzi chinezi a publicat un articol în care a analizat fenomenul denunțat ca „frenezia de Crăciun”, cerând poporului chinez să respingă această sărbătoare.

Totuși în Macao, Taiwan și Hong Kong, Crăciunul este o sărbătoare oficială.

 

În lumea de azi, mai există ţări în căre sărbătorirea Crăciunului este interzisă şi chiar pedepsită prin lege…

Arabia Saudită

Deşi este probabil cea mai dezvoltată ţară predominant musulmană ca nivel de trai şi infrastructură, legile Arabiei Saudite sunt înglobate în teocraţia musulmană. Cum musulmanii îl consideră pe Iisus doar un profet şi nu fiul lui Dumnezeu, este lesne de înţeles că sărbătorirea publică a Crăciunului este interzisă prin lege. Totuşi, statul saudit permite rezidenţilor creştini să marcheze ocazia în cadrul propriilor locuinţe.

Condusă de unul dintre cele mai dure regimuri în ceea ce privește  doctrina islamică, curentul Wahhabit, Arabia Saudită a interzis complet Crăciunul pentru non-musulmani. Chiar dacă ultimii ani au adus mici semne de deschidere din partea unor membri ai monarhiei saudite, acest proces se ciocnește de rezistența mare, înrădăcinată în zonele fundamentaliste.

Pentru că influența fundamentalismului islamic este foarte puternică în viața de zi cu zi a saudiților, acest tip de presiune din partea liderilor religioși agravează și mai mult situația multor creștini, majoritatea străini care trăiesc în această țară.

 

Brunei

 

Sultanul Hassanal Bolkiah a dat o lege prin care cei care sărbătorirea Nașterii Domnului este considerată o crimă  iar cei care îndrăznesc să facă asta riscă să fie încarcerați pentru o perioadă de 5 ani și o amendă echivalentă cu 20.000 de dolari

Sultanul monarhiei absolutiste din Brunei a stabilit această pedeapsă pentru cei descoperiți că aderă într-un fel la sărbătoarea Crăciunului, inclusiv prin trimiterea unor urări de Crăciun rudelor și prietenilor.

Vizată de această interdicție este numai populația musulmană, reprezentanții celorlalte culte putând organiza petreceri private, fără a promova evenimentul. Sunt strict interzise decorațiunile de Crăciun și căciulile de Moș Crăciun.

Sultanatul Brunei are puțin peste 420.000 de locuitori, din care două treimi sunt musulmani. Există și budiști (13%) și creștini(10%).

În decembrie 2015, un grup de imami anunța că „musulmanii care urmează obiceiurile creștinismului sau folosesc simbolurile sale religioase, cum ar fi crucea, lumânările aprinse, pomul de Crăciun, cântecele religioase, felicitările de Crăciun și decorațiile sunt împotriva credinței islamice (…).

„Unii ar putea crede că interdicția este frivolă, dar, în calitate de musulmani, trebuie să evităm sărbătoarea altor religii pentru a nu influența credința noastră islamică”, spuneau clericii.

Decizia referitoare la marcarea Crăciunului a fost comunicată odată cu instaurarea legii sharia, care prevede, printre altele, amputarea membrelor în cazul hoților, biciuirea pentru consumul de alcool și avort și lapidarea femeilor în cazul adulterului. Sultanatul Brunei  este singurul stat din Asia de sud-est care aplică sharia.

Non-musulmanii pot sărbători Crăciunul în țară, cu condiția să se afle în propriile comunități și cu permisiunea autorităților.

Interdicția de a sărbători Crăciunul a întâmpinat totuși o oarecare rezistență în sultanat. 

A fost lansată o campanie care a ajuns virală, numită #MyFreedom. Ea constă în postarea de fotografii cu brazi și decorațiuni de Crăciun pentru a lupta împotriva persecutării creștinilor, încheie directmatin.fr. 

Ministrul pentru Probleme Religioase a declarat că măsura „anti-Crăciun” vrea să evite „sărbătorile excesive și deschise” care ar putea prejudicia însăşi aqidah (credința musulmană). 

Coreea de Nord

 

De la instaurarea comunismului în această țară, în anii 50, orice tip de activitate și cult creștin au fost complet interzise. Organizațiile de apărare a drepturilor omului afirmă că între 50.000 și 70.000 de creștini se află în închisori sau lagăre de concentrare din Coreea de Nord doar pentru că au îndrăznit să-și practice credința.

Faptul că această ţară comunistă a interzis Crăciunul este probabil una dintre cele mai normale lucruri din Coreea de Nord. Într-o ţară în care bărbaţii sunt obligaţi… de fapt au onoarea de a purta aceeaşi tunsoare precum preamăritul conducător, interzicerea Crăciunului pare a fi unul dintre paşii de bază pentru controlul populaţiei/combaterea influenţelor capitaliste.

De altfel, Coreea de Nord a şi ameninţat eterna ţintă/rivală Coreea de Sud că va trage asupra unui brad de Crăciun artificial pe care un grup creştin dorea să-l monteze în apropierea graniţei dintre cele două state.

În 2016, dictatorul Kim Jong-Un a făcut a mai făcut un pas în persecuția religioasă: nu numai că a reiterat interdicția de sărbătorire a Crăciunului, ci a ordonat ca în noaptea de 24 decembrie poporul să comemoreze nașterea bunicii sale, Kim Jong-Suk, luptătoare comunistă care a luptat împotriva japonezilor și a devenit soția primului dictator al țării, Kim Il Sung. Este considerată (și venerată) ca „Sfânta Maică a Revoluției”.

Sierra Leone

 

Chit că pare greu de crezut, ţara vest-africană a interzis celebrarea Crăciunului în 2014. Epidemia de ebola începută în 2013 a îmbolnăvit peste 14.000 de oameni, din care aproape 4.000 au decedat.

Pandemia dădea semne că se domoleşte în decembrie 2014, însă guvernul din Freetown a vrut să fie sigur că acesta nu va reveni sub auspiciile dărniciei de sărbători şi a interzis celebrările publice creştine, trimiţând chiar şi armata în punctele cele mai afectate de ebola pentru a se asigura că cetăţenii respectă interdicţia.

 

 Somalia

 

Guvernul de la Mogadiscio a decis sa interzica celebrarea Craciunului si a Anului Nou in Somalia, tara cu populatie majoritar musulmana, explicand ca a adoptat aceasta masura pentru a se evita eventuale atacuri comise de miliţiile islamiste Shebab, informeaza Agerpres.

“Toate evenimentele legate de celebrarea sarbatorilor Craciunului si Anului Nou sunt contrare culturii islamice si ar putea prejudicia credinţa comunitatii musulmane”, a explicat Mohamed Khayrow, director general in Ministerul pentru afaceri religioase.

El a precizat ca forţele de ordine au primit dispozitie sa puna capat oricarei eventuale celebrari a celor doua sarbatori. Totusi, diplomatii straini, lucratorii umanitari si soldatii care se afla intr-o baza militara securizata a aeroportului din Mogadiscio pot sarbatori in cadru privat Craciunul si Anul Nou.

Recent, miliţiile Shebab au lansat un atac de Craciun contra aeroportului din Mogadiscio, soldat cu cel putin 12 morţi.

Tadjikistan

 

În 2013, această țară din Asia Centrală a interzis posturilor de televiziune să difuzeze un film de Crăciun rusesc.  În 2015, autoritățile au decis să interzică brazii de Crăciun și darurile oferite copiilor în școli.

Ministerul Educației, care adoptă principiile islamice ca principii directoare, a decretat interzicerea focurilor de artificii, mesele festive, schimburile de cadouri și colectarea de bani pentru sărbătorirea Anului Nou.

https://rodiagnusdei.wordpress.com/2017/12/27/cele-sase-tari-in-care-craciunul-este-interzis/

https://www.libertatea.ro/stiri/stiri-externe/tari-care-nu-sarbatoresc-craciunul-2083777

http://adevarul.ro/news/stiri-ciudate/Tari-interzis-craciunul-de-a-lungul-istoriei-1_567e16f637115986c6d30093/index.html

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/in-unele-tari-musulmane-craciunul-este-interzis-in-cele-civilizate-este-suprimat-corect-politic-si-inlocuit-cu-placerile-ierniit/

 

Reclame

29/12/2017 - Posted by | CREDINTA | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: