CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ALERTĂ NUCLEARĂ. Institutul Francez de Siguranţă Nucleară a anunţat producerea unui accident nuclear în Rusia sau Kazahstan în luna septembrie. VIDEO


Europa este în alertă, după un accident nuclear care ar fi avut loc în Rusia sau Kazahstan, dar nu a fost declarat de autorităţile din cele 2 state.  

Un nor radioactiv a circulat pe deasupra Europei, după un accident care s-a întâmplat într-o instalaţie nucleară din Rusia sau Kazakhstan în ultima săptâmână din septembrie, a comunicat Institutul francez de radioprotecţie şi siguranţă nucleară (IRSN), scrie Reuters.Experţii francezi au ajuns la această concluzie după ce au detectat în ultimele săptămâni nori de substanţe radioactive deasupra Europei.

În ultimele săptămâni, IRSN şi alte institute pentru siguranţa nucleară au măsurat în atmosferă niveluri ridicate de ruteniu 106, un material radioactiv care este rezultatul divizării atomilor într-un reactor nuclear și care nu apare în mod natural. 

Din cauza duratei sale de viaţă scurte, ruteniul-106 este folosit în medicina nucleară. Vârful emisiei a fost atins pe 6 octombrie.  

 Reprezentanții IRSN, un organism tehnic din cadrul autorității franceze de reglementare în domeniul nuclear ASN, a transmis într-un comunicat că nu pot preciza cu exactitate locul de unde a fost eliberat materialul radioactiv, dar că, în urma unei analize meteorologice, cea mai plauzibilă zonă ar fi una de la sud de Munții Urali, între Urali și fluviul Volga.

 IRSN a exclus atât ipoteza unui accident într-un reactor nuclear, care ar fi condus la o contaminare şi cu alte radionuclee, cât şi ipoteza prăbuşirii unui satelit alimentat cu ruteniu, în contextul în care o investigaţie AIEA a conchis că niciun satelit cu ruteniu nu a căzut pe Pământ în această perioadă.

Ei au fost de părere că acesta a avut loc la un centru de medicamente radioactive sau la un centru de tratare a comsbustibililor radioactivi. Același institut dă asigurări că norul radioactiv nu va crea daune mediului înconjurător sau sănătății populaţiei, potrivit The Guardian.

  Institutul francez a contactat autorităţile din Rusia, care au negat că un astfel de accident s-ar fi produs în ţara lor. 

 

Evenimentul prezintă toate elementele unei încercări de muşamalizare a cazului.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Autoritățile din Rusia spun că nu știu nimic despre un accident care să se fi petrecut pe teritoriul lor”, a declarat  pentru Reuters directorul IRSN, Jean-Marc Peres, adăugând că Institutul nu a contactat încă autorităţile kazahe.

În același timp, Kremlinul s-a abținut de la orice comentarii legate de acest subiect.  Este important de menţionat că aceste emisii radioactive nu reprezintă un pericol pentru oameni şi mediu au spus cerceătorii francezi care susţin că dacă un astfel de incident ar fi avut loc în Franţa, ar fi urmat o evacuare pe scară largă, pentru punerea la adăpost a populației pe o rază de câțiva kilometri. 

 Institutul apreciază totodată că probabilitatea unui eventual import în Franţa de mărfuri alimentare, mai ales ciuperci contaminate cu ruteniu-106 din apropierea locului accidentului, este extrem de scăzută.

 

La rândul său,Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, a declarat la Digi24:

„Nu există niciun pericol pe teritoriul țării. Nici nu a existat un pericol referitor la emiterea unor radiații de către acest radionutrit artificialul 106, care a fost detectat cu concentrații mai mari pe la jumătatea lunii septembrie, începutul lunii octombrie, inclusiv deasupra României”.

El a precizat că suprafaţa  de concentrare a fost „pe zona de sud și sud-est a României, pe zona Giurgiu, Alexandria, București, Ilfov și Constanța”.

Potrivit acestuia, CNCAN a primit o informare la jumătatea lunii septembrie de la Agenția Internațională de Energie Atomică de la Viena cu privire la „măsurători care ridicau o creștere a acestui radionutrit în țări limitrofe României, este vorba de Austria, Ungaria, Ucraina”.

Am activat celula de criză începând să facem monitorizări zilnice împreună cu rețeaua națională de monitorizare a radiațiilor nucleare prin laboratorul de referință din București”, a punctat el.

Întrebat dacă poate fi vorba despre un accident nuclear, în măsura în care autoritățile din Rusia neagă, Rodin Traicu a spus că „acestea sunt speculații”.

„Nivelul creșterii radiațiilor și impactul lor asupra mediului și populației este redus, a scăzut sub limita de detecție.

La noi a ajuns o creștere a nivelului de radiații nesemnificativă. Este greu să ai indicatori care să arate de unde a fost emis un nor cu o radiație foarte mare”, a precizat directorul CNCAN.

 

 

 

 

 

 

 

11/11/2017 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

    Apreciază

    Comentariu de octavpelin | 12/11/2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: