CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Iniţiativa legislativă privind instituirea unei Zile a Partizanilor Anticomuniști, a fost respinsă în comisia juridică a Senatului României


 

 

 

 

 

 

 

 

Rezistența anticomunistă românească a fost o mișcare populară de luptă împotriva dictaturii Partidului Comunist Român, care a  fost activă  timp de mai mult de treizeci de ani, unii luptători izolați rezistând efectiv până la mijlocul anilor ’70 ai secolului trecut.

În România, opoziția armată a fost prima și una dintre cele mai organizate forme de rezistență împotriva regimului comunist. Abia după căderea dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, în decembrie 1989, detaliile acestei mișcări au fost aduse la cunoștința publicului.

Până la Revoluţia anticomunistă din 1989, românii auziseră despre existența unor aşa zise „bande  armate”, via propaganda comunistă, care îi prezenta pe luptătorii anticomuniști drept niște tâlhari la drumul mare, în solda puterilor imperialiste externe.

 

 

 

 

 

 

Relativ numeroși, acești luptători au constituit mici grupuri înarmate care se auto-denumeau uneori „Haiduci”, răspândite pe tot cuprinsul ţării şi mai ales în Munții Carpați, unde se vor ascunde ani în șir din fața autorităților.

Între 1945 şi 1959, în munţii României se ascundeau aproape 1.200 de grupuri de luptători. Aceştia visau la răsturnarea orânduirii sovietice şi la o Românie liberă  de comunism.

Unul dintre ultimii combatanți a fost eliminat în Munții Banatului în 1962, în timp ce un alt luptător din Munții Făgăraș, a fost capturat de Securitatea comunistă în 1976.

Rezistența română a fost una dintre mișcările de rezistență cele mai longevive din cadrul Blocului Estic şi a putut fi cunoscută de istorici şi de publicul larg  grație deschiderii parțiale a arhivelor Securității, fapt care a permis examinarea datelor istorice precise, multe  necunoscute istoricilor înainte de anul 2005.

 Recent, deputatul  PNL Daniel Gheorghe a promovat o iniţiativă  de declarare a zilei de 26 Octombrie – Ziua Mişcării de Rezistenţă Armată Anticomunistă (Ziua Partizanilor Anticomuniști).

Aceasta a primit un raport de respingere din partea comisiei juridice a Senatului, ca urmare a opoziţiei membrilor PSD ai acesteia. 

 

 

 

Şerban Nicolae: Partizanii anticomunişti erau mai degrabă împotriva intereselor României. Stalin şi Churchill, în egală măsură doi criminali

 

 

 

Senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat luni, în cadrul dezbaterilor acestei iniţiative legislative privind declararea zilei de 26 Octombrie drept Zi a Miscarii de Rezistenţă Armată Anticomunistă, că partizanii anticomunişti din munţi „au slabit capacitatea de apărare a Romaniei, iar actiunea lor a fost indreptată impotriva intereselor tarii”, consemnează news.ro.  

În acest context, subliniind că are în familie şi foşti legionari, şi foşti luptători în Bucegi, senatorul PSD Şerban Nicolae a mai spus că:

„Trupele de Securitate au provenit, în principal, din foştii jandarmi. Pe acest schelet s-a constituit partea de trupe de Securitate. Deci, erau români contra români. Eu nu cunosc lupte duse de aceste grupe de partizani din munţi cu trupele sovietice aflate pe teritoriul României.

N-a fost atacată nicio unitate, niciun corp, existau doar câteva incidente izolate cu ofiţeri sovietici care au fost atacaţi. (…) Rezistenţa anticomunistă începută în 1944, când România era încă în război – de partea Aliaţilor după 23 august – este una care slăbea capacitatea de apărare a României.

Era mai degrabă îndreptată împotriva intereselor României. Mai mult, dacă îmi spuneţi că era un lucru bun că CIA organiza operaţiuni de slăbire a capacităţii de apărare a României sub pretextul că o fac împotriva regimului comunist, este mai degrabă ticăloşie ce făceau.

Era punerea în slujba unei puteri străine, valabilă oricând. După 1958, trupele sovietice au părăsit România. Mi-e foarte greu să disting (…). Am încercat să înţeleg toate aceste lucruri şi sunt destul de echilibrat, nu sunt un fanatic al vreunei opţiuni. Dar mi se pare că ne arogăm merite care nu există. Sacrificiul unor oameni trebuie respectat, de acord. Motivaţia însă diferă de la caz la caz”.

”Au atacat trupe de Securitate române provenite din foştii jandarmi, nu aveau niciun fel de efect în ceea ce priveşte puterea de tip comunist de inspiraţie sovietică înstalată la Bucureşti, absolut niciun efect. Iar faptul că CIA, la momentul respectiv cunoscând tratativele de la Ialta, de la Postadm, cunoscând şi celebrul şerveţel al împărţirilor geopolitice dintre Stalin şi Churchill, în egală măsură doi criminali, desfăşura acţiuni de acest tip pe teritoriul României, n-au cum să-mi spună că asta era luptă pentru libertate sau că ar trebui să o aplaudăm” a mai spus Şerban Nicolae. 

Iniţiatorul legii, deputatul PNL Daniel Gheorghe, i-a explicat lui Şerban Nicolae că lupta partizanilor anticomunişti din munţi s-a desfăşurat cu Trupele de Securitate şi cu anumite formaţiuni militare de factură sovietică, iar scopul acestora a fost pregătirea terenului pentru o intervenţie occidentală care să înlăture regimul totalitar sovietic care tocmai se instala la acea dată în România.

  Daniel Gheorghe, iniţiatorul legii a replicat că:”În anii 50 au fost derulate o serie de operaţiuni inclusiv de către CIA, de exemplu Neagu Djuvara a fost unul dintre cei care au coordonat trupe de paraşutişti în munţii României care au vizat susţinerea acestor echipe de partizani. Aceste echipe de partizani vizau destructurarea infrastructurii de forţă a noului regim instalat după 23 august, cât şi crearea unui cap de pod în baza căruia o eventuală intervenţie americană pe care bunicii şi străbunicii noştri o aşteptau după 1944 să poată fi viabilă în România.”

El a explicat că lupta partizanilor era dată cu trupele de securitate, iar scopul era pregătirea terenului pentru o intervenţie occidentală, care să înlăture regimul totalitar. „Pentru noi, ca români, rezistența anticomunistă armată este ceea ce a însemnat pentru polonezi sindicalismul anticomunist, ceea ce a însemnat dizidența intelectuală pentru cehoslovaci”.

”Şi părinţii şi bunicii mei şi-au dorit o Românie independentă, dar nu voiau să schimbe stăpânul. Nu însemna că un stăpân era mai bun ca alt stăpân”, a spus Şerban Nicolae.

”Vă readuc aminte că în aprilie 1944 acele intervenţii americane au lăsat în Bucureşti 3.000 de morţi şi 70.000 de sinistraţi. Mă îndoiesc să acei luptători anticomunişti îşi doreau acelaşi lucru în continuare”, a intervenit la rândul său senatorul PSD Tit Liviu Brăiloiu.

Iniţiatorul acestei legi, deputatul PNL Daniel Gheorghe a scris pe pagina sa Facebook următoarele: „Astăzi, în Comisia juridica a Senatului a fost respinsă propunerea legislativă cu privire la declararea zilei de 26 octombrie drept zi de comemorare a partizanilor anticomuniști. Deși președintele comisiei, Robert Cazanciuc, a fost favorabil inițiativei noastre, am fost martorii unei pledoarii de istoriografie comunista din partea senatorului PSD, Șerban Nicolae.

Șerban Nicolae a vorbit astăzi în limbajul tipic al propagandei comuniste venind în fața noastră cu elemente retorice inspirate, parcă, din perioada ocupației sovietice. Faptul că astfel de mentalități care păreau total depășite sunt prezente în Parlamentul României ne dovedește necesitatea unor astfel de legi care vin să cultive memoria istorică și identitatea națională.

Mulțumesc pentru voturile în favoarea legii acordate, 5 la număr, din partea celor 3 senatori PNL prezenți, a unui coleg senator de la USR și a președintelui comisiei juridice a Senatului! Am încrederea că la Cameră Deputaţilor, for decizional in acest caz, legea noastră va trece cu bine!”

Tot pe Facebook, politologul şi scriitorul Dan Pavel a reacţionat dur,  în replică la halucinantele declaraţii emise de senatorul PSD Şerban Nicolae, care a găsit de cuviinţă să batjocorească memoria partizanilor anticomunişti, debitând că aceştia … slăbeau rezistenţa României. Concluziile lui Pavel sunt că o astfel de inepţie evidentă reprezintă una dintre „cele mai mari tâmpenii” rostite de-a lungul ultimelor decenii, o astfel de atitudine fiind clocită, cel mai probabil, în laboratoarele propagandei KGB.

CIA nu exista in 1944. Aberatiile rostite în comisia juridica a Senatului demonstrează calitatea intelectuală a unora dintre alesii nostri. Ideea ca luptatorii anticomunisti si antisovietici voiau „schimbarea stapanilor” este una dintre cele mai abominabile tampenii rostite in ultimele decenii. In afara de antiamericanism, este vorba despre prostie in stare pură.

La rândul său, Președintele PNL, Ludovic Orban, i-a solicitat liderului PSD, Liviu Dragnea, să ceară excluderea imediată a lui Șerban Nicolae din PSD pentru afirmațiile „revoltătoare și denigratoare la adresa memoriei luptei anticomuniste din România”.

Declarațiile senatorului PSD impietează eroismul martirilor români care au apărat cu prețul vieții lor și în suferințe inimaginabile libertatea românilor și a țării”, a afirmat Orban într-o scrisoare deschisă către PSD.

Practic, argumentele aduse de reprezentanţii PSD în Parlamentul României au lăst impresia unei  întoarceri la propaganda comunistă promovată de comunişti înainte de 1989. După 27 de ani de la revoluție am asistat la denigrarea în cel mai pur stil sovietic a celei mai frumoase și glorioase pagini din istoria contemporană a românilor: rezistența armată anticomunistă din Munții României.

Din 1945 până în 1962 grupările de luptători anticomuniști români au scris cu sângele lor o pagină unică și glorioasă de istorie, redând speranța și demnitatea acestui popor care era  supus unui experiment străin de tradițiile și interesele sale naționale.

Să încerci acum ca senator PSD să terfelești într-o  comisie parlamentară memoria, jertfa și eroismul celor care au luptat pentru eliberarea țării, e o formă de masochism și de acceptare indirectă a ocupației cotropitorilor sovietici. 

Din câte vedem, nostalgia după soviete este încă foarte puternică în România de azi şi anumite persoane din conducerea politică suferă de sovietism, numai că, indiferent de jignirile nedemne aduse memoriei eroilor acelor ani, la care se pretează unii politicieni, românii cinstesc memoria și sacrificiul celor care au luptat pentru o Românie liberă de comunism.

Haiducii Muscelului sau ai Vrancei, Gruparea Gogu Puiu, Graiul Sângelui, Grupul Carpatin Făgărășan, Gruparea Capotă-Dejeu, Familia Șușman, Grupările Arsenescu – Arnăuțoiu, Grupul Dabija, Gruparea Spiru Blănaru sau a colonelului Uță sunt numai câteva exemple dintre multe altele, care onorează poporul român și Europa.

Să ne amintim de eroismul rezistenței armate anticomuniste dincolo de falsurile istorice la care se dedau unii nostalgici ai comunismului, care ar dori ca valorile, tradițiile și istoria noastră să fie sub din nou sub călcâiul totalitarismului nivelator. Partizanii anticomuniști au fost coloana vertebrală morală a poporului român.

Unii dintre ei au fost ca sfinții militari creștini din imperiul roman aflaţi în lupta cu răul absolut.

Memoria jertfei lor nu va fi uitată niciodată de poporul român, chiar dacă urmașii bolșevicilor perorează în parlament discursuri cripto-comuniste.

Când vom ști să onorăm memoria luptătorilor anticomuniști din munți, atunci vom fi cu adevărat liberi și stăpâni pe destinul nostru.

 

 

 

 

Semnaţi Petiţia on line: „Protest faţă de insultele senatorului Şerban Nicolae la adresa Rezistenţei anticomuniste. Cerem sancţionarea reprezentantului PSD!”accesând:

 

 

https://petitieonline.net/petitie/08036149

 

 

 

 

Surse:

https://www.agerpres.ro/politica/2017/10/31/orban-lui-dragnea-va-somez-sa-cereti-excluderea-imediata-a-lui-serban-nicolae-din-psd-

http://stiri.tvr.ro/–erban-nicolae–rezisten–a-anticomunista-inceputa-in–44-este-una-care-slabea-capacitatea-de-aparare-a-romaniei_824131.html#view

HotNews

http://www.napocanews.ro/acuze-sovietice-la-adresa-eroismului-rezistentei-armate-anticomuniste-din-muntii-romaniei.html

31/10/2017 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: