CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Unirea de la 1 Decembrie 1918 a Transilvaniei cu Ţara Mamă văzută de gazetari maghiari


 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Presa maghiară din Ardeal a comentat pe larg evenimentele petrecute la Alba Iulia în istorica zi de 1 Decembrie 1918.

 În numărul din 3 decembrie 1918 al ziarului „Áradi Közlöny” se arăta că Vasile Goldiş a afirmat în cuvântarea sa de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia că „românii au încercat să ajungă la o înţelegere cu ungurii. Dar ungurii, în ciuda bunăvoinţei manifestate de români au continuat să-i apese şi să-i asuprească. Acum însă, a sosit clipa de mult aşteptată: clipa în care naţiunea română, va putea să alerge fericită în braţele primitoare al ţării mame”.

Publicaţia sublinia că discursul lui Goldiş a fost primit cu „ovaţii şi urale însufleţite, oamenii fluturându-şi în aer pălăriile”şi constata că prin cuvântarea sa acesta promitea că românii vor acorda aceleaşi drepturi şi libertăţi „tuturor naţiunilor care vor convieţui alături de noi, deoarece copiii, nu trebuie să ispăşească păcatele părinţilor”.

  „Să primim în deplină linişte cele întâmplate“

Accente mai dramatice în tonul relatării apar în alte ziare ungureşti, precum „Nagyszebeni Reggeli Ujság” din Sibiu, tot din 3 decembrie 1918.

Când vine vorba de prezentarea celor spuse în Hotărârea de Unire, sunt folosite expresii precum „Ardealul are să fie ocupat! O spunem nu ca să înspăimântăm ci ca să liniştim. Iubim şi noi ţărişoara Ardealului. Ne vine greu să ne împăcăm cu gândul că un popor străin (de români – nota traducătorului) intră pe pământul acesta. Dar se apropie ca prieten…, şi de aceea şi noi, maghiarii ardeleni îi primim prieteneşte.

Nu înălţăm jăluiri la cer. Politica noastră  rea de naţionalităţi… a creat situaţia pe care trebuie să o suportăm acum. Românii formează majoritatea covârşitoare în Ardeal şi principiile lui Wilson, drepte în temelia lor, cer imperiul pe seama românilor. Iar nouă, ungurilor, ne este iertat să plângem pentru pierderea Ardealului”.

Merită subliniată francheţea cu care gazetarii unguri recunoşteau, în sfârşit, adevărul despre Ardeal şi despre politica naţională obtuză faţă de români dusă de autorităţile austro-ungare. Articolul din acest ziar a fost tradus şi publicat,  a doua zi,  în presa românească.

În cazul altor publicaţii, precum „Kolozsvari Hirláp“, se poate vorbi de asemenea de onestitate în relatarea evenimentelor de la Alba Iulia.

În numărul din 3 decembrie 1918, se arată că „hotărârile românilor de la Mare Adunare Naţională de la Alba Iulia, nu constituie nici o surpriză pentru noi (adică pentru maghiari!) datorită celor întâmplate anterior.

Proiectul de hotărâre adoptat declară unirea tuturor românilor, alipirea tuturor teritoriilor locuite de români la România şi proclamă dreptul inalienabil al românilor asupra Banatului şi asupra teritoriului dintre „Mureş, Tisa şi Dunăre”.

Autorul articolului mai sublinia că „hotărârea declară şi deplina libertate naţională pentru toate naţionalităţile existente pe teritoriul aflat sub stăpânirea românilor”.

Mai mult, publicaţia face şi un îndemn către conaţionalii unguri „să primim în deplină linişte cele întâmplate… şi cu deplină încredere cele declarate de conducătorii români, că vor respecta toate drepturile naţionale ale naţionalităţilor aflate sub stăpânirea lor”.  (Articol scris de NICU NEAG –  adev.ro/nfv04b),Traduceri din limba maghiară în limba română ale articolelor în cauză apar în lucrarea colectivă „1918 la Români-Documentele Unirii“.  

25/10/2017 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: