CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Sluga rusească Igor Dodon a declarat că intenționează să blocheze inițiativa de schimbare în Constituția R.Moldova a denumirii limbii de stat din „moldovenească” în „română”.


Dodon e împotriva schimbării denumirii limbii de stat în Moldova

Igor Dodon

 

La Chişinău, 34 de deputaţi au semnat o iniţiativă de modificare a articolului 13 din Constituţie, astfel încât limba moldovenească, stipulată ca limba de stat, să fie redenumită limba română. Iniţiativa a fost semnată de deputaţii liberal-democraţi, de foştii lor colegi, care în prezent fac parte din grupul Popular-European sau au aderat la fracţiunea Partidului Democrat, precum şi de parlamentarii liberali.

Proiectul a fost depus la Curtea Constituţională şi dacă această instituţie va aviza proiectul, Parlamentul va putea să-l examineze peste şase luni.

În urmă cu patru ani, Curtea Constituţională a stabilit că Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, în care este menţionată limba română, prevalează asupra textului constituţional care face referire la „limba moldovenească” ca limbă de stat – transmite Radio Chişinău. 

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat agenției ruse RIA Novosti că intenționează să blocheze inițiativa de schimbare în Constituție a denumirii limbii de stat din „moldovenească” în „română”.

 Pentru ca Parlamentul să treacă la discutarea inițiativei de modificare a Constituției, este necesar să fie obținut avizul pozitiv al Curții Constituționale (CC), adoptat de cel puțin patru dintre cei șase judecători.

Totodată, amendamentul va intra în vigoare, dacă cel puțin 67 deputați din Parlamentul cu 101 locuri votează pentru acest lucru.

„Nu este exclus că procedura urmează să fie inițiată. Socialiștii și președintele nu o vor sprijini categoric.

Voi bloca inițiativa de a schimba denumirea limbii de stat”, a menționat Dodon.

 

 

 

 

 

 

Dodon a mai declarat: „Sper că nu se vor găsi 67 de voturi în Parlament, iar dacă vor vota, eu nu voi promulga. Limba noastră de stat este moldovenească. Așa a fost și așa va fi”.

 

 

Surse:

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI

https://www.noi.md/md/news

Publicitate

15/10/2017 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: