Crearea în cadrul Securităţii române a Unităţii 110 anti- KGB
Foto: Gheorghiu Dej şi Ana Pauker
Securitatea română a fost creată în 1948 cu sprijinul serviciilor secrete sovietice. Primul director al Securităţii a fost generalul locotenent Gheorghe Pintilie, poreclit „Pantiuşa” (numele real Panteleimon Bodnarenko), care a avut doi directori adjuncţi: generalul Alexandru Nicolski (numele real Boris Grunberg) şi generalul Vladimir Mazuru (numele real Wladimir Mazurow).Toţi trei erau ofiţeri KGB sovietici.
În toate unităţile centrale şi în multe din unităţi teritoriale activau consilieri sovietici, în fapt agenţi de spionaj, care se amestecau în toate.Aceştia erau totodată dirijori ai propriilor reţele existente în structurile Securităţii române, care urmăreau să pună mâna pe toate informaţiile pe care le puteau obţine.
Când Gheorghe Gheorghiu Dej a început distanţarea de URSS, în cadrul Securităţii a fost creată o unitate secretă, care trebuia să supravegheze serviciile de informaţii din celelalte ţări comuniste, în mod special KGB.
În 1960, spre sfârşit de an, Dej l-a chemat pe Alexandru Drăghici şi i-a spus:
„Bă, vezi tu prin cine şi cum, cu nişte oameni foarte serioşi şi profesional şi politic şi discreţi, treceţi să identificaţi agentura sovietică că ăştia ne-au încălecat!”.
Drept urmare, Drăghici a ordonat generalui Neagu Cosma să constituie un grup de cinci – şase oameni, a cărui sarcina era să identifice reţelele de agenţi sovietici din ţara noastră. Securitatea română ştia de exemplu că Ana Pauker era colonel KGB, Vasile Luca, maior … . Lista, a fost completată şi până prin 1962 a fost identificată reţeaua sovietică de pe teritoriul ţării noastre în proporţie de 80 %.
Structura specială anti-KGB era secretă chiar şi faţă de celelalte structuri ale Securităţii, nu i se cunoşteau agenţii şi nici unde îşi avea sediul.

Primul său comandant, generalul Neagu Cosma, a fost numit ulterior director al Directiei a III-a de Contraspionaj.
În 1962 a fost prezentat lui Gheorghiu Dej tabelul cu agenţii sovietici.
Acesta l-a chemat pe Vasile Patilineţ care era şeful secţiei militare a CC al PCR şi i-a zis:
„Patilineţ, formezi un colectiv de băieţi din secţia militară şi cu oameni de la Cosma şi discutaţi cu fiecare în parte, îi chemaţi şi le spuneţi aşa: Ştim că ai lucrat cu ruşii, cunoaştem activitatea din trecut, te întrebăm acum dacă confirmi sau infirmi, dar indiferent care ţi-e răspunsul, noi ştim şi îţi punem în vedere că începând din clipa asta, dacă mai lucrezi pentru sovietici intri sub incidenţa legii penale şi intri la puşcărie.”
Într-o primă fază s-a întocmit un tabel cu vreo 180 de agenţi… La aceştia s-au adăugat cei cu situaţii mai puţin clare, despre care existau însă temeinice indicii că ar fi putut fi agenţi sovietici.
Au fost analizate dosarele voluntarilor din Diviziile Tudor Vladimirescu şi Horia Cloşca şi Crişan veniţi din URSS, ale celor care fuseseră paraşutaţi în ţară de sovietici în timpul războiului etc.
La aceştia s-au adăugat cei cu situaţii mai puţin clare, dar care prezentau temeinice indicii că ar fi putut fi racolaţi de sovietici. Spre exemplu, cei care au fost la studii în Uniunea Sovietică şi au venit căsătoriţi cu rusoaice. Rusoaicele au fost luate toate în lucru. Şi nu au fost puţine.
Erau căsătorite cu militari care deţineau funcţii importante în armată şi în Ministerul de Interne, în economie sau în aparatul politic. Şi dacă era ele urmărite, erau urmăriţi şi soţii lor.
Ca măsura generală a fost până la urmă excluderea tuturor.
La discuţiile care s-au purtat cu ei, unii îşi puneau poalele în cap, făceau pe băţoşii, alţii erau gata să coopereze.
Primele mişcări de eliminare a agenţilor sovietici s-au realizat în cadrul armatei.
Reacţia Bucureştiului a fost imediată:
1. epurarea corpului de ofiţeri din armată şi din serviciile secrete;
2. reorganizarea modelelor instituţionalizate prin care se păstra influenţa sovietică.
Modelul trimiterii unui ofiţer superior, mai întâi în producţie şi apoi al demiterii a devenit modul românesc de a scăpa de ofiţerii GRU din forţele armate – eliminarea generalului-maior Constantin Doncea şi generalului-maior Villiam Suder (Sola Pool, 1995, 87-88, apud Watts, 2010/2011, 199).
1961 a fost ultimul an în care Direcţia Securităţii Statului şi-a trimis agenţii de informaţii la Institutul Felix Dzerjinski din Moscova al KGB pentru instruire.
Ofiţerii DSS care urmaseră anterior cursurile de instruire KGB erau acum „obligaţi să urmeze cursuri de reciclare la ţară” (Troncotă, 1999, 482 apud Watts, 2010/2011, 213).
Astfel principala cale de pătrundere a influenţei sovietice în cadrul instituţiilor de aplicare a legilor statului a fost eliminată.
Singurele ţări din Tratat care au luat astfel de decizii majore au fost Albania (care oricum va ieşi din Tratatul de la Varşovia) şi România, spre deosebire de Polonia, Germania de Est, Cehoslovacia, Ungaria şi Bulgaria, care şi-au trimis ofiţerii serviciilor secrete şi ale armatei la cursurile de instruire de la Moscova timp de 30 de ani, ba chiar şi după prăbuşirea comunismului.
În prima parte a anului 1962 confruntarea între serviciile de informaţii româneşti şi cele sovietice a capătat un caracter oficial, mai ales atunci când Gheorghiu-Dej a ordonat crearea acelui mic „nucleu” de ofiţeri de contraspionaj şi contrainformaţii, care aveau misiunea să descopere agenţii şi reţelele sovietice.
DSS a fost instruit să nu furnizeze nicio informaţie brută consilierilor străini, pentru a combate orice transfer de informaţii către Centrala KGB.
Erau monitorizate activităţile şi contactele personalului de la ambasada sovietică şi se desfăşurau operaţiuni de supraveghere asupra principalilor recruţi, organismele de contraspionaj nou înfiinţate concentrându-se în această perioadă de început pe foştii cominternişti şi pe veteranii războiului civil spaniol care, fără excepţie, fuseseră iniţial recrutaţi şi instruiţi ca agenţi de informaţii sovietici, dar a căror loialitate actuală nu mai era garantată (Troncotă, 1999, 480-482, apud Watts, 2010/2011, 219).
Sovieticii au fost blocaţi şi în încercarea de a restabili controlul asupra armatei prin intermediul generalilor Epişev şi Podgornîi, iar relaţiile între serviciile de informaţii din România şi serviciile ţărilor semnatare ale Tratatului de la Varşovia încetau gradual.
În anii care au urmat, contraspionajul român pe direcţia URSS s-a organizat serios, iar dacă la început a avut numai şase ofiţeri, pe parcurs a fost constituit un serviciu întreg, care prin anii ‘73-‘74, s-a transformat în aşa-zisa Unitate 110 anti- KGB.
Dar aceasta este deja o altă istorie…
Bibliografie (Surse):
http://www.rador.ro/2016/03/10/din-dosarele-securitatii-1960-reteaua-kgb/
-
Moldovan, Silviu, B., Anisescu, Cristina şi Matiu, Mirela. (2007). „Partiturile” Securităţii. Bucureşti: Nemira & Co.
-
Secu, Ioana Elena. „Lumina nu mai vine de la Răsărit. Vine de la Gheorghiu-Dej!”, Historia, an XI, nr. 116, august 2011.
-
Watts, Larry, L. [2010](2011). Fereşte-mă, Doamne, de prieteni…Războiul clandestin al Blocului Sovietic cu România (trad. Camelia Diaconescu). Bucureşti: Editura RAO.
12/10/2017 - Posted by cersipamantromanesc | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | agenturile sovietice, comunism, draghici, gheorghiu dej şi agentura sovietică, infiltrări sovietice, liste cu spioni, miresele sovietice, Nicolschi, Securitate, Unitatea 110, unitatea anti kgb
Un comentariu »
Lasă un răspuns Anulează răspunsul
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
BINE ATI VENIT !
Eu, iubite cetitoriule, nicăirea n-am aflatŭ nici un istoric, nici latin, nici leah, nici ungur, şi viiaţa mea, Dumnezeu ştie, cu ce dragoste pururea la istorii, iată şi pănă la această vârstă, acum şi slăbită. De acéste basne să dea seama ei şi de această ocară. Nici ieste şagă a scrie ocară vécinică unui neam, că scrisoarea ieste un lucru vécinicŭ. Cândŭ ocărăsc într-o zi pre cineva, ieste greu a răbda, dară în véci? Eu voi da seama de ale méle, câte scriu. Făcutu-ţ-am izvod dintăiaşi dată de mari şi vestiţi istorici mărturii, a cărora trăiescŭ şi acum scrisorile în lume şi vor trăi în véci. Şi aşa am nevoit, să nu-mi fie grijă, de-ar cădea această carte ori pre a cui mână şi din streini, carii de-amăruntul cearcă zmintélile istoricilor. Pre dânşii am urmat, care vezi în izvod, ei pavăţa, ei suntŭ povaţa mea, ei răspundŭ şi pizmaşilor neamului acestor ţări şi zavistnicilor. Putérnicul Dumnezeu, cinstite, iubite cetitoriule, să-ţi dăruiască după acéste cumplite vremi anilor noştri, cânduva şi mai slobode veacuri, întru care, pe lângă alte trebi, să aibi vréme şi cu cetitul cărţilor a face iscusită zăbavă, că nu ieste alta şi mai frumoasă şi mai de folos în toată viiaţa omului zăbavă decâtŭ cetitul cărţilor. Cu cetitul cărţilor cunoaştem pe ziditoriul nostru, Dumnezeu, cu cetitul laudă îi facem pentru toate ale lui cătră noi bunătăţi, cu cetitul pentru greşalele noastre milostiv îl aflăm. Din Scriptură înţelégem minunate şi vécinice fapte puterii lui, facem fericită viiaţa, agonisim nemuritoriŭ nume. Sângur Mântuitorul nostru, domnul şi Dumnezeu Hristos, ne învaţă, zicândŭ: Čńďèňŕèňĺ ďèńŕíiŕ, adecă: Cercaţi scripturile. Scriptura departe lucruri de ochii noştri ne învaţă, cu acéle trecute vrémi să pricépem céle viitoare. Citéşte cu sănătate această a noastră cu dragoste osteneală.
- De toate fericii şi daruri de la Dumnezeu voitoriŭ
- Miron Costin, care am fost logofăt mare în Moldova
Categorii
- ANALIZE (666)
- ANTIROMÂNISM (4)
- CONTRAPROPAGANDĂ (7)
- CREDINTA (262)
- CULTURA (29)
- DIVERSE (953)
- DIVERTSMENT (1.608)
- UMOR (186)
- ȘTIINȚA (63)
- FORUM (25)
- Fără categorie (13)
- ISTORIE (1.450)
- ISTORIE ROMÂNEASCĂ (4.809)
- ANTICHITATE (13)
- EVUL MEDIU (15)
- ROMANIA MODERNA (20)
- LUMEA ROMANEASCA (4.649)
- ARTA (33)
- CREDINTA (295)
- LITERATURA (56)
- MARI ROMANI (199)
- MUZICA (664)
- POLITICA (1.395)
- PRESA INTERNATIONALA (1.111)
- PRESA ROMÂNEASCĂ (885)
- LECTURI NECESARE (143)
- ROMÂNII DESPRE ROMÂNI (78)
- PROPAGANDA ANTIROMÂNEASCĂ (6)
- Propagandă rusă (10)
- ROMANII DIN JURUL ROMANIEI (651)
- AROMANII DIN BALCANI (78)
- BASARABIA SI BUCOVINA (449)
- ROMANII DIN LUMEA INTREAGA (10)
- VIDEO (4)
- YOUTUBE (3)
-
Articole recente
- 27 martie 2023: Se împlinesc 105 ani de la Unirea Basarabiei cu Țara Mamă- ROMÂNIA
- ZIUA DE 27 MARTIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR
- UN BILANȚ AL CELOR DOI ANI DE GUVERNARE AI PREȘEDINTELUI MAIA SANDU ÎN R.MOLDOVA
- TOATE războaiele sunt create de bancheri. VIDEO
- Peste 5.000 de criminali ruși au fost graţiaţi, după ce au încheiat contracte în baza cărora au luptat în cadrul grupării ruse de mercenari Wagner împotriva Ucrainei
Count Flag
Blogroll
- Art Emis
- Basarabia Literara
- Cristian Negrea blog
- etelecom.ro-magazin
- Foaie nationala
- Gandeste
- George Damian
- Hotnews MD
- Istoria militara
- Istoria.md
- Istorii regasite
- Jurnal MD
- Justitiarul
- napoca news
- neoplaza.ro
- Publika.md
- Radio Chisinau
- Rgn press-Romanian Global News
- Secretele istoriei
- Timpul MD
- Tiparituri romanesti
- Unimedia md
- Universul cunoasterii
- Ziaristi Online
- Ziarul de Garda md
Arhive
Meta
Urmareste facebook
A republicat asta pe O LADO ESCURO DA LUA.
ApreciazăApreciază