CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Kelemen Hunor este de părere că “România este specializată în a pune pumnul în gură minorităţilor”


 

 

  A fost respins, cu majoritate de voturi proiectul de lege propus de UDMR care prevedea reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în relaţia cu administraţia publică.

 

 

Foto: Kelemen Hunor

 

 

Proiectul de lege a fost respins mai intâi in comisii, cu majoritate de voturi, decizia fiind urmată de aplauzele parlamentarilor.  

Propunerea de respingere în integralitate a proiectului de lege a aparţinut opoziţiei parlamentare şi a fost votată cu majoritate de voturi, deşi deputatul UDMR Marton Arpad a propus dezbaterea proiectului de lege pe articole.

 Potrivit acestui proiect de lege prezentat de deputatul UDMR Marton Arpad, în unităţile administrativ teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 10 % din numărul total al locuitorilor, care şi-au declarat apartenenţa etnică sau în care există un număr semnificativ de cetăţeni aparţinând minorităţilor naţionale, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi pefecturile, serviciile publice de interes local sau judeţean precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ teritoriale au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia, folosirea limbii materne, în conformitate cu procedurile Constituţiei, ale prezentei legi şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte. 

Ajuns apoi în plen, proiectul UDMR a fost respins deasemenea cu o largă majoritate de 256 de deputaţi, având doar 21 de voturi „pentru”, din partea UDMR şi 4 abţineri.

Nici minorităţile naţionale nu au susţinut proiectul UDMR.

Reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare au afirmat că România rămâne una dintre ţările model în ceea ce priveşte toleranţa faţă de minorităţi.

În replică, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, la RFI, că România este un model despre cum să bagi pumnul în gura minorităţilor, iar o colaborare foarte echilibrată între UDMR şi coaliţia PSD-ALDE va fi dificilă, după ce Camera Deputaţilor a respins proiectul privind reducerea pragului de reprezentare.

„A fost un refuz total al oricărui dialog din partea partidelor politice din Parlament (…). Bineînţeles au fost intervenţii brutale din partea PNL-ului, din partea PMP-ului, ultranaţionaliste. Să pui pumnul în gură, să nu accepţi nici măcar discuţia înseamnă că ai lucruri sau intenţii ascunse (…). Majoritatea nu doreşte să dialogheze cu minoritatea, doreşte să pună pumnul în gură şi să spună că lucrurile sunt frumoase, sunt bune, România e un model. E o afirmaţie fără conţinut. Nu este un model. Este un model cum să bagi pumnul în gura minorităţilor”, adeclarat Kelemen Hunor.Întrebat dacă a fost încălcat protocolul dintre UDMR şi coaliţia PSD-ALDE prin votul de miercuri din Camera Deputaţilor, preşedintele UDMR a declarat:

 „Încălcat în ce sens? Bunul simţ a fost încălcat şi regula dialogului. În protocol, nu scrie că această lege trebuie votată de coaliţia majoritară, dar bineînţeles că va fi dificilă în continuare o colaborare foarte echilibrată, până la urmă fiecare parte are nişte priorităţi.

Dacă priorităţile mele nu sunt susţinute de aşa-zişii parteneri, atunci şi eu trebuie să mă uit care dintre priorităţile lor pot să susţin”.

Plenul Camerei Deputaţilor a respins proiectul de lege propus de UDMR privind reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii, urmând votul în Senat, care este cameră decizională.

 

Surse:

http://ziuadecj.realitatea.net/politica/proiectul-udmr-privind-folosirea-limbii-maghiare-respins 

http://www.napocanews.ro/2017/10/kelemen-hunor-romania-un-model-despre-cum-sa-bagi-pumnul

http://m.gandul.info/politica/kelemen-hunor-acuza-un-refuz-total-al-dialogului-si-vede-foarte-dificila-colaborarea-cu-psd-alde-romania-un-model-cum-sa-bagi-pumnul-in-gura-minoritatilor 

Publicitate

11/10/2017 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. ”Gurile rele” sunt de altă părere susținând că România este un exemplu pozitiv pentru Europa și mapamond privind respectul minorităților conlocuitoare. Trist e faptul că politicienii fac totul pentru a ”tulbura ape limpezi”.

    Apreciază

    Comentariu de Victor Gh Banţa | 12/10/2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: