CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

În Bucureşti a fost inaugurată festiv statuia prinţului Rainier al III-lea de Monaco, în timp ce Capitalei României îi lipseşte în continuare o statuie a marelui domn Ştefan… VIDEO


Primarul General, Gabriela Firea și Prințesa Stephanie de Monaco au inaugurat astăzi în Parcul Circului  din Bucureşti, monumentul dedicat Prințului Rainier al III-lea, care a condus timp de peste 55 de ani Principatul de Monaco, soţia acestuia fiind faimoasa actriţă americană Grace Kelly.

Fiul lor, Albert al II-lea, fratele prinţesei Stefanie, a devenit prinţul suveran de Monaco în data de 6 aprilie 2005.

 

 

 

 

 

 

La ceremonie au participat Ministrul Culturii Lucian Romascanu, ambasadorul Principatului de Monaco în România, E.S. Robert Fillon, ambasadoarea Franței la București, Michelle Ramis, și A.S.R. principele Radu Duda.

 

Înainte de inaugurare a avut loc un mic spectacol de dans și acrobație în fața Circului.

Statuia  face parte dintr-un ansamblu monumental care cuprinde încă 7 elemente figurative reprezentative pentru circ – clovn, jongler, contorsionsit, dresor, elefant, gimnast cu cercul și acrobați realizați în mărime naturală din bronz. 

Din acelasi ansamblu face parte si o arena-soclu, un element decorativ circular cu diametrul de 14 metri, pe care se vor fixa cele sapte elemente figurative.

Atât alegerea locului în care a fost amplasată statuia, cât și reprezentarea Prințului Rainier al III-lea de Monaco a fost justificată de faptul că Prințul este creatorul Festivalului Internațional de Circ din Monte Carlo, la care Circul Globus a participat de mai multe ori de-a lungul timpului.

Ansamblul a fost realizat de sculptorul Ionel Stoicescu și a costat 8,5 milioane lei, adică peste 1.800.000 de euro.

monaco

„Este un moment deosebit pentru Capitala României – dezvelirea unui ansamblu monumental la care s-a lucrat câțiva ani de zile, aici, în grădina circului de stat Globus. Este vorba despre un omagiu adus principelui Rainier de Monaco, întemeietorul circului internațional de la Monte Carlo.

Festivalul de la Monte Carlo este cunoscut în întreaga lume, iar artiștii de la Circul Globus au câștigat de-a lungul timpului numeroase trofee la acest festival internațional.

Cu toate că, așa cum este cazul oricărui mare oraș european, ne confruntăm cu foarte multe probleme în ceea ce privește infrastructura sau construcțiile sau creșterea calității vieții cetățenilor, nu cred că avem dreptul să uităm nicio secundă obligațiile noastre morale în ceea ce privește domeniul cultural.(…)

Este o investiție care poate să fie considerată mare, dar nu este atât de mare dacă este să comparăm simbolul pe care îl reprezintă principele Rainier de Monaco și faptul că îi dedicăm acest ansamblu monumental”, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, la inaugurarea monumentului dedicat prințului Rainier de Monaco.

Prințesa de Monaco a mulțumit pentru omagiul adus tatălui domniei sale, iar primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că, indiferent de problemele orașului privind infrastructura sau creșterea calității vieții cetățenilor, nu trebuie uitate nicio secundă obligațiile morale în domeniul cultural și nicio investiție nu este prea mare, dacă ne gândim la simbolul ce-l reprezintă principele de Monaco.

Aşteptăm în continuare să fie înălţat în Bucureşti un monument care să omagieze amintirea marelui domnitor al românilor, Ştefan cel Mare  …

 

 

Surse: 

 

http://bucurestifm.ro/2017/10/04/statuia-printului-rainier-al-iii-lea-de-monaco-a-fost-inaugurata-in-parcul-circului/

http://stiri.tvr.ro/o-statuie-a-principelui-rainier-al-iii-lea-a-fost-inaugurata-in-bucure–ti–in-prezen–a-fiicei-sale–stephanie-de-monaco

05/10/2017 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: