CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Un uriaş zăcământ de gaze naturale a fost descoperit la Caragele, în judeţul Buzău. VIDEO


 

Imagini pentru localitatea buzoiană C.A. Rosetti, pe platforma Caragele photos

 

În localitatea buzoiană C.A. Rosetti, pe platforma Caragele, a fost descoperit recent un zăcământ de gaze naturale, aceasta fiind cea mai importantă descoperire de după Revoluţie, care ar putea asigura independenţa energetică a României pentru  mai mulți ani şi ar da posibilitatea Românei să devină un jucător important pe piaţa gazelor din regiune şi nu numai.

 

Ministrul energiei,Toma Petcu, a susţinut că Romgaz ar putea demara într-un an și jumătate producția în zăcământul uriaș de la Caragele, precizând însă că o mare problemă a acestui proiect sunt exproprierile, întrucât proiectele de exploatare a gazelor nu sunt legiferate ca fiind de interes public.

„Romgaz va exploata singur în acea zonă. La ora actuală, încă se montează sondele de explorare. Undeva la jumătatea anului viitor, se estimează că va începe procedura de construire a sondelor de extracție.  

Cei de la Romgaz estimeaza ca ar contine 27 de miliarde de metri cubi de gaze, iar asta inseamna ca ar putea asigura consumul tarii timp de doi ani si jumatate, fiind evaluat la un pret minim de aproape patru miliarde de dolari

Acesta are  o lungime de 35 de kilometri si se afla la adâncimi cuprinse intre 1.500 si 4.000 de metri şi este cel mai mare zacamant terestru descoperit in ultimii 30 de ani, fiind depasit doar de zacamantul Neptun descoperit in urma cu 5 ani pe fundul Marii Negre de Petrom si Exxon, care se estimeaza ca are in 42 si 84 de miliarde de metri cubi.

 

 

 

Imagini pentru ministrul petcu photos

 

 

Ministrul Toma Petcu a vorbit la DCNews Live despre posibilitatea implementării unei strategii prin care materiile prime să nu mai părăsească teritorul României, înainte de a fi transformate în produse finite. Petcu spune că un exemplu elocvent este gazul, care ar putea fi folosit pentru a produce îngrășăminte chimice. 

„Această strategie economică trebuie aplicată și cred că ar trebui să se găsească soluții ca gazul, ca materie primă să fie transformat în produs finit în teritoriul administrativ al României. În același timp există și această posibilitatea de vânzare a gazelor, că n-am fi singura țară care vinde din resursele de gaze, în condiții financiare corecte și pe o tranzacție corectă. Odată ce suntem în Uniunea Europeană, acest mecanism al sprijinului reciproc între state, prevede și acest lucru: să fie solidaritate pentru acele resurse naturale pe care un stat le deține în proporție mai mare față de altele și să dăm posibilitatea liberului schimb. Și gazul natural este este o marfă,” a spus Toma Petcu pentru DCNews.

Totodată, Ministrul Energiei spune că în acest moment o mare problemă pentru producerea îngrășămintelor naturale o reprezintă combinatele, multe dintre ele fiind închise. Statul, explică Toma Petcu, nu poate interveni în această problemă.

 „Pe de altă parte, în partea de dezvoltare a economiei în zona gazelor, avem o problemă serioasă pentru că mare parte din gaze puteau fi consumate pentru a produce îngrășăminte.

Din păcate, la ora actuală, cu excepția Azomureșului, nu cunosc un alt combinat care să mai producă îngrășăminte în România. Gândiți-vă că aproximativ 80 % din materia primă, atunci când produci îngrășăminte este gazul. Ar însemna un produs finit extrem de important.

Este o zonă sensibilă pentru că multe combinate sunt private, iar statul nu poate să intervină. Multe din ele sunt închise,” a mai spus Toma Petcu.

 

 

 

 

 

 

Surse:

https://www.dcnews.ro/zacamant-uria-de-gaze-buzau-ministru-modificare-in-lege-dupa-aceasta-descoperire-bomba_560011.html

http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cel-mai-mare-zacamant-de-gaze-naturale-de-pe-uscat-inaugurat-in-buzau-ne-poate-asigura-consumul-timp-de-2-ani-jumatate.html

30/09/2017 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: