CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Un război îndepărtat în care au căzut la începutul secolului trecut mii de basarabeni recrutaţi cu forţa de Rusia. VIDEO


Image result for 1905 războiul ruso japonez 1905 photos

 

Tratatul de la Portsmouth, sau în engleză, The Treaty of Portsmouth, a fost un act diplomatic, semnat  de reprezentanţii Imperiului Rus şi Japoniei (foto) în SUA, la baza Navala de la Portsmouth din Kittery, Maine, prin care s-a pus capat Razboiului dintre aceste ţări început in 8 februarie 1904 si încheiat in 5 septembrie 1905.

Conflictul avusese drept obiect controlul asupra Manciuriei si Coreii.

Principalele teatre de război au fost Port Arthur şi Peninsula Liaodong, împreună cu calea ferată care lega Port Arthur de Harbin. Ruşii căutau de multă vreme un port ale cărui ape să nu îngheţe în timpul iernii.

Japonezii au intrat în război datorită nevoii strategice de stăvilire a expansiunii ruseşti către Coreea.

Conflictul s-a încheiat cu victoria indiscutabilă a Japoniei, care a câştigat majoritatea bătăliilor şi a  distrus total  flota maritimă rusă şi  mai multe armate de infanterie ruseşti. 

În acest război, care nu era al lor, şi-au pierdut vieţile mii de basarabeni recrutaţi cu forţa de Rusia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum este trunchiată istoria în manuale

Recent am descoperit în Cimitirul din strada Armenească din Chişinău, chiar la intrare pe dreapta, un scuar dedicat basarabenilor care au luptat în războiul ruso-japonez din anii 1904-1905.

A fost un episod istoric extrem de important, care a spulberat mitul Rusiei puternice în care au crezut (mai mult  manipulaţi, decât deschis și sincer) străbuneii, buneii și părinții basarabenilor .

 

 

 

 

 

 

Despre acest război în cărțile de istorie nu găsim absolut nimic. De ce? Pentru că Imperiul Rus a pierdut dramatic acel război.
Mai mult, Rusia a pierdut practic întreaga flotă orientală și baltică și a suferit un recul pe scena politică mondială, mai ales în ochii liderilor germani.

Rusia era în acel moment aliatul Franței, iar scăderea prestigiului internațional al imperiului avea să aibă un efect important asupra planurilor germane cu privire la viitorul război.

Mai trebuie menționat că în timpul războiului, armata japoneză a tratat civilii și prizonierii de război ruși bine, fără brutalitățile și atrocitățile din al doilea război mondial.

Prizonierii coreeni și chinezi nu s-au bucurat însă de un  tratament uman, scrie wikipedia.org (nu cărțile de istorie).

 

 

 

 

 

 

 

 

Au fost peste 15 mii de basarabeni căzuți pe câmpul de luptă din Extremul Orient – victime ale ambițiilor imperiale ruse.

Pe una dintre plăcile comemorative scrie că personalități din rândul participanților la acest război au contribuit la înfăptuirea Statului Național Unitar Român, prin semnarea Actului Unirii din 1918.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Așadar, să le cinstim memoria și să cinstim istoria adevărată, să o cunoaștem în afara manualelor de istorie, prin ochii celor care o trăiesc.

Oare câte alte episoade ascund cărțile noastre de istorie?

Informația este putere, informați-vă corect!

Dedic acest articol basarabenilor noștri, străbuneilor care au luptat forţat în acel război, despre care noi, urmașii, nu știm aproape nimic.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://elenarobu.md/cum-este-trunchiata-istoria-in-manuale/

Publicitate

19/09/2017 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: