CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Cine îşi mai aminteşte de savantul român Ioan Moraru, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1985?


Ce români au mai primit premiul Nobel de-a lungul timpului?

 La această întrebare, majoritatea celor chestionaţi ar răspunde “George Emil Palade (1974) şi  Elie Wiesel (1986)”Herta Muller (2009), scriitoare germană născută în Banat,
dar puţini ar şti să adauge pe listă un alt nume: Ioan Moraru.

 

 

 

Imagini pentru ioan moraru photos

 

 

 

 

Ioan Moraru (n. 8 septembrie 1927, la Dârlos, lângă Mediaş – d. 20 decembrie 1989, Bucureşti), a fost un savant român, ales post-mortem membru al Academiei Române.

A reprezentat România la Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca membru al Comitetului Executiv şi vicepreşedinte al acestui comitet.

Alături de Mihail Kuzin (Uniunea Sovietică) şi Bernard Lown (Statele Unite), a fost copreşedinte al organizaţiei „Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear”, căreia i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace în anul 1985.

 Nu era un român emigrant, care fugise din tară, ci un român care trăia în România condusă de Nicolae Ceauşescu, iar după ce a primit celebra distincţie, a intrat rapid într-un con de umbră, regimul de atunci neputând ierta şi trece cu vederea, că un alt român  i-a furat premiul lui Ceauşescu, care ar fi fost un neobosit aspirant la recunoaşterea mondială.

Pe de altă parte, Ştefan Andrei, fostul ministru de Externe al României antedecembriste şi un apropiat al lui Nicolae Ceauşescu, a explicat hotărât că ultimul conducător comunist nici măcar nu aspira la o astfel de recunoaştere a politicii externe a României, iar mitul privind presupusa dorinţă a acestuia de a fi laureat provine, de fapt, de la nomenclaturiştii care îl glorificau cu slugărnicie, pentru a-i intra în graţii.

 

Organizaţia din care făcea parte dr. Ioan Moraru a fost premiată pentru analiza amănunţită, ştiinţifică, a consecinţelor unui război nuclear. Un demers pentru pace în plin  Război Rece…

Ani de zile, profesorului Moraru i s-a refuzat deschiderea unei filiale a organizaţiei, iar recunoaşterea meritelor sale a venit după căderea regimului comunist, când a fost primit, post-mortem, în Academia Română.

 

 

 

 

 

Foto: Ioan Moraru (la mijloc), cu Bernard Lawn şi Mihail Kuzin

 

Pînă de curând, prima ştire publică despre câştigarea acestui prestigios premiu de către dr. Ioan Moraru, părea să fie un articol de pe prima pagină a ziarului România Liberă, din ianuarie 1990.

 În fapt, acest savant roman care a condus Institutul de Anatomie Patologică din Bucureşti, a fost vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale, Institutul Victor Babeş şi cel care a creat laboratoarele de genetică, biologie celulară şi imunologie din Bucureşti, nu a câştigat în 1985 Premiul Nobel în nume propriu, ci în numele organizaţiei internaţionale din care făcea parte, International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW – Medicii lumii pentru prevenirea razboiului nuclear, n.a.).

 

 

 

 

Foto: Medalia Nobel

 

Dr. Ioan Moraru era şeful subsidiarei române a IPPNW, care fusese fondată cu doi ani mai devreme, în 1983 şi făcea parte din consiliul director al acestei prestigioase organizaţii internaţionale. 

 

 

 

 

 

Foto: Invitaţia pe care Ioan Moraru a primit-o de la IPPNW pentru a participa la decernarea Premiului Nobel, pe 11 decembrie 1985

 

 

În acel an, Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat organizaţiei International Physicians for the Prevention of Nuclear War. Trei persoane erau liderii acestei organizaţii mondiale: un rus, un american şi un român!  

„Acum 24 de ani a fost bucurie mare pentru noi, când ne-a arătat Ioan cartea aceea cu premiul” – povesteşte Gheorghe Moraru, fratele savantului român, acum în vârstă de 80 de ani.

„Erau trei inşi în echipă, Ioan, care era român, apoi un rus şi un american. Ioan a fost şeful echipei de inventatori, care a câştigat Premiul Nobel… Nimeni nu a făcut public atunci faptul că el a fost singurul român care a câştigat Premiul Nobel pentru Pace, nimeni nu l-a promovat şi nimeni nu a ştiut că există un român care a avut parte de o asemenea distincţie pentru ţara lui”.

Trist, dar dr.Ioan Moraru este şi astăzi un ilustru necunoscut printre compatrioţi.

După ce a primit celebra distincţie, a intrat rapid într-un con de umbră, iar ignorarea savantului român continuă.

 

 

 

Surse:

https://www.antena3.ro/actualitate/cum-a-ajuns-romanul-ioan-moraru-sa-participe-la-decernarea-premiului-nobel-in-1985-foto-

https://mlandrei.wordpress.com/2010/06/21/ioan-moraru-premiul-nobel-pentru-pace/

 

 

 

Publicitate

20/08/2017 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

    Apreciază

    Comentariu de octavpelin | 20/08/2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: