CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Sluga Dodon ameninţă: „Se-apropie momentul cînd o să trebuiască noi să-i punem la punct pe fiecare.”. VIDEO


 

 

 Imagini pentru dodon photos

 Igor Dodon

 

 

 

„Fiți de-a gata, atunci cînd o să vă spun, să fiți la Chișinău! Toți! Dar eu simt că lucrul ăsta se-apropie. Se-apropie momentul când o să trebuiască noi să-i punem la punct pe fiecare.Toți! Dar eu simt că lucrul acesta se apropie. Altfel ei nu înțeleg. Altfel își aduc românașii, unioniștii să ne facă nouă probleme aici”.

 

 

România a interzis accesul în spaţiul său aerian pentru avionul în care se afla vicepremierul rus Dimitri Rogozin. Aeronava s-a rotit deasupra Ungariei de mai multe ori,nepermiţându-i-se aterizarea, apoi a aterizat la Minsk.

Ministerul Afacerilor Externe al României a confirmat că autorităţile de la Bucureşti nu au fost de acord ca Dmitri Rogozin să survoleze spaţiul aerian naţional.

Rogozin urma să ajungă la Chișinău la invitația președintelui moldovean, Igor Dodon, pentru a participa sâmbătă, alături de șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, la manifestațiile prilejuite de aniversarea a 25-a de la inițierea misiunii de menținere a păcii la Nistru.

Vicepremierul rus Dimitri Rogozin a scris pe Twitter, referindu-se la refuzul autorităţilor de la Bucureşti de a permite accesul avionului în care se afla în spaţiul aerian românesc, că această decizie a pus în pericol vieţile pasagerilor, încheindu-şi postarea cu ameninţarea:  „Așteptați-vă la un răspuns, nemernicilor!”, a scris Rogozin, pe Twitter.

Cu câteva zile în urmă, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, a fost convocat la Ministerul moldovean de Externe și avertizat  în legătură cu preconizatele manifestaţii din stânga Nistrului.

Diplomația moldovenească i-a atras atenţia în mod repetat ambasadorului rus asupra inoportunităţii organizării „în mod unilateral a unor manifestaţii consacrate acestei aniversări, cu participarea artiştilor şi delegaţiilor oficiale din Federaţia Rusă, pentru a nu prejudicia relaţiile moldo-ruse”.

„Sărbătoarea” pe care Dodon, Krasnoselski și Rogozin intenționau să o organizeze în regiunea transnistreană a fost contestată chiar și de liderul comunist pro-rus de la Chișinău, Vladimir Voronin.

Într-un interviu pentru „Tribuna.md”, acesta se declară indignat de faptul că se încercă transformarea unei tragedii în sărbătoare:

„E o bătaie de joc față de miile de oameni care au căzut în acea prostie numită „război”. Ce fel de sărbătoare, când ei, în această zi, au împușcat în oameni. Este o zi de doliu! Am mai spus: Ei nu sunt sănătoși! Şi iată confirmarea”, a menționat liderul PCRM.

Potrivit lui, în această zi, președintele Republicii Moldova ar trebui să semneze un decret ca să fie coborâte în bernă toate drapelele de stat.

Inițial, Rogozin intenționa să vină la Chișinău cu o aeronavă militară, dar autoritățile moldovene l-au avertizat că nu i se va permite să survoleze spațiul aerian al țării cu un astfel de avion și i-au sugerat să vină cu autocarul de rută.

Internauții moldoveni s-au mobilizat pe rețelele de socializare și au întocmit o petiție în care au cerut Guvernului de la Chișinău să-l declare pe Rogozin persona non-grata pentru ofensele aduse anterior Republicii Moldova și pentru că a luptat cu arma în mână, în timpul războiului din 1992, de la Nistru, de partea separatiștilor transnistreni împotriva integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Rogozin se laudă cu asta în cartea sa „Dușmanul poporului”, lansată în 2006.

Vineri, combatanții războiului de la Nistru au venit la Aeroportul Internațional Chișinău să-l întâmpine pe Rogozin și să-l trimită acasă.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a ținut o conferință de presă în care și-a arătat supărarea că nu a putut să-l întâlnească pe Dmitri Rogozin, cu care (sfidând poziția guvernului Republicii Moldova condus de Partidul Democrat), voia să meargă la Tiraspol ca să participe la sărbătorirea a 25 de ani de la acordul moldo-rus prin care a încetat războiul din Transnistria.

Dodon intenționa cu acest prilej să decoreze și militari din forțele armate rusești care se ocupă, de 25 de ani, cu menținerea păcii în zonă, refuzînd să respecte angajamentul asumat de Rusia de a se retrage, fapt cerut recent din nou de parlamentul moldovean (link).

Iată ce a spus la conferința de presă sluga rusească  Dodon.

 

 

 

https://youtu.be/LOvSVRaYtmY

 

Transcriere înregistrare (varianta completă):

„00:05 Igor Dodon: Bună seara, stimați reprezentanți mass-media. Eu cred c-o să facem nu doar briefing, dacă o să aveți careva întrebări, eu sînt gata să răspund la ele. Noi asistăm în ultimele săptămîni, mai ales în ultimele zile, la un show rusofob fără precedent.

Un show care este îndreptat împotriva cetățenilor Republicii Moldova, este îndreptat împotriva relațiilor bune cu partenerul nostru strategic, Federația Rusă. Eu vreau să spun că o să le iasă pe ochi la cei care au început acest show. Este o vorbă bună în limba rusă, vîdet bokom.

Și mă refer în primul rînd la cei din Partidul Democrat [principalul partid de guvernămînt, condus în principal de oligarhul Vladimir Plahotniuc]. Na kajdoe deistvie, esti protivodeistvie.

Voi credeți că blocarea la intrarea unor artiști, sau cu blocarea avioanelor, vă faceți mare rating la americani? Toți foarte bine știu cine sînteți voi.

Așa cum știu și toți cetățenii Republicii Moldova. Dar problema este că Chișinăul și Partidul Democrat doar este un pion în toată joaca asta. Joaca e mult mai complexă.

Chișinăul, Bucureștiul, sînt parte a unui joc geopolitic a Occidentului, a NATO, împotriva oponenților săi geopolitici, împotriva Rusiei. Numai noi începem să rezolvăm problemele, să apropiem malurile Nistrului, și încep provocări de tipul ăsta.

De ce? Pentru că rezolvarea problemei transnistrene înseamnă foarte clar că nici un fel de NATO în Republica Moldova nu va fi. Ei vor conflict, vor război aici.

Eu regret foarte mult că guvernarea de la Chișinău, și în special, vorbesc de guvernare, vorbesc de Partidul Democrat, de guvernul Republicii Moldova, de majoritatea parlamentară. S-au implicat în acest joc murdar. Geopolitic. Care nu are nimic comun cu interesele Republicii Moldova. De fapt această majoritate parlamentară este una unionistă, nu statalistă.

Este una pro-NATO și au demosntrat lucrul ăsta de mai multe ori prin acțiunile sale. Dar, celor din PD și de la guvern, totul e trecător. Totul se schimbă. Absolut totul. Și vine timpul la toți, absolut.

Credeți faptul că ieri ați anulat referendumul, pus în alt fel, ați tăiat din împuternicirile președintelui, încă o dată… Ieri principalul ce-o fost în Curtea Constituțională, au tăiat dreptul constituțional al președintelui de a anunța referendum. Voi credeți că asta o să vă ajute?

Pe 24 septembrie o să ieșim toți în stradă. O să creiem comisii, o să convocăm alt referendum. N-aveți voi nici o șansă, chiar nu înțelegeți? Păcat este că acum vor suferi, și suferesc acum, suferă, cetățenii republicii Moldova, oameni simpli. Și aici, și în Rusia. Dar vouă vi-i totuna. La voi totul e ochei, după ce ați făcut toți anii ăștia la guvernare.
Cu ruta care a fost blocată. În primul rînd cea de ieri, de alaltăieri, cu artiștii. Eu am scris și am făcut și declarații publice. Eu îmi cer scuze din partea poporului moldav față de cei care, artiști, oameni simpli, care vor să vină în Republica Moldova.

Sute de mii de moldoveni, sute de mii, oficial 540000, se află în Federația Rusă. Nu au probleme. Dar voi ați hotărît să vă bateți joc de 30 de lucrători ai…, lucrători de artă, cîntăreți. Pentru ce? Vă face față?
Blocarea zborului azi spre Chișinău.

România a luat decizia, asta-i treaba lor internă. Dar voi știți că-n avion, eu am vorbit cu domnul Rogozin juma’ de oră în urmă la telefon, în avion erau sute de moldoveni, cu copii mici, și veneau acasă? De ce ați făcut acest lucru? Dacă ați vrut și ați avut o (ne)înțelegere cu cineva, trebuia să lăsați avionul să vie la Chișinău.

Vă clarificați cu el aicea, dacă aveți careva obiecții. De ce ați ținut în aer sute de cetățeni ai Republicii Moldova cu copii mici? Care mai bine de 3 ore jumate, patru, stăteau și plîngeau în avion, nu înțelegeau ce se întîmplă. Cum se explică faptul că la aeroport, cetățeni ai altui stat, românii, unioniștii din Republica Moldova, unii combatanți, dar cum se explică că un deputat din parlamentul României blochează aeroport în Republica Moldova?

Unde s-a mai văzut așa ceva? Imaginați-vă că un deputat rus participa la blocarea aeroportului. Ce aveați să faceți voi? Persoana non-grata deodată pe viață! Codreanu [Constantin Codreanu – linc, deputat PMP ales în circumscripția diasporă, în mare parte cu voturi ale românilor din Republica Moldova care au și cetățenie română, el însuși avînd dublă cetățenie, română și moldovenească].

Mai mult ca dînsul, vreau să vă spun. Mașinile oficiale de la președinție erau stopate și verificate, cine stă în(ă)untru. De către combatanți, poliția nu se băga. Vă aduce aminte de ceva lucrul ăsta? Să vă spun unde a avut loc, aproape aici, astfel de cazuri?

Combatanții îi camuflează, unioniștii, românii, blochează aeroportul și verifică mașinile care ies din aeroport din sala delegațiilor oficiale, unde sînt ofițeri de pază a președintelui. Mașinele care au dus șeicul din Emirate la aeroport, cînd se întorceau au fost blocate.

Noi vorbim de stat democratic? Și vreți să spuneți că toate lucrurile astea au loc fără acceptul celor de la guvernare? Adică PD [Partidul Democrat] nu vede nimic? Pur și simplu așa, au venit românașii și au blocat. Deputat al parlamentului român. Blochează aeroportul internațional Chișinău. Sala delegațiilor oficiale. Poliția nu face nimic!

Delegațiile sînt obligate să meargă pe la alte intrări. Și nu-i vorba de mulți. 40, 50, 100 de oameni. Unioniști. Cînd va arde într-un loc la aeroport și poate sînt 3000 de oameni. Aicea 100 de oameni, unioniști împreună cu românii, voi nu puteți face ordine! Și vreți să spuneți că voi n-ați organizat lucrul ăsta special? Cei de la guvernare.

Partidul Democrat. Ia uitați-vă cine o ieșit acolo, luați fața la fiecare. pe cine susțin cei care au fost azi la aeroport? Dar în ce ne transformăm noi atunci?
Eu vreau să spun că astăzi am fost sunat de sute de susținători de-ai mei, din raioane.

La partid scriau. Mii de oameni, că vrem să venim la Chișinău să vă apărăm. Păi noi ce să facem în cazul ăsta, cînd voi permiteți să scoateți unioniștii voștri și combatanții care-i plătiți, atunci cînd vă trebuie vouă. Cînd scoateți la proteste împotriva cuiva, și scoatem și noi oamenii. Și atuncea în ce ne transformăm?
Eu vreau să vin cu un mesaj către cetățenii care astăzi m-au sunat. Vă rog, fiți de-a gata. Poliția, serviciul pază, n-o să ne apere. Azi am demonstrat acest lucru.

Fiți de-a gata, atunci cînd o să vă spun, să fiți la Chișinău! Toți! Dar eu simt că lucrul ăsta se-apropie. Se-apropie momentul cînd o să trebuiască noi să-i punem la punct pe fiecare.

Altfel ei nu-nțeleg. Altfel își aduc românașii, unioniștii, ca să ne facă nouă probleme aici. Eu nu am nimic împotriva românilor. De cîte ori am spus. Dar n-are ce căuta un cetățean al României sau un deputat să blocheze instituțiile de stat în Republica Moldova.
În ceea ce ține de evenimentul care a fost planificat și este planificat pentru ziua de mîine.

În agenda președintelui este inclus participarea la evenimentele de la Tighina, de la Bender.

Domnul Rogozin urma să participe împreună cu președintele țării la aceste evenimente. Mai mult ca atît, urma să fie și unele discursuri. În ciuda faptului că domnul Rogozin nu va veni la Chișinău, eu mîine voi merge la Tighina, voi merge la Bender.

Am discuții bilaterale planificate cu domnul Crasnoselschi. Trebuie să rezolvăm problemele care și nouă ne trebuie, și lor le trebuie.

Școlile moldovenești, terenurile agricole de pe traseul de la Dubăsari, alte subiecte care mîine le vom discuta. De ce atîta gălăgie din toată chestia asta?

Încă o dată, susținătorilor noștri: fiți gata! Văd că guvernarea altfel nu-nțelege.

Poate că Partidul Democrat, majoritatea parlamentară nu. Ce să facem? Dar eu nu stau să aștept cînd o să veniți aicea cu 300 de unioniști și de combatanți, cum îi numiți voi. Ca să veniți să intrați în președinție, sau ceva. (frază în rusă) Dacă instituțiile de stat refuză să-și onoreze obligațiunile.

Dar cum pot altfel să spun, dacă-s oprite, și se uită în(ă)untru, în mașină. Pe toate ferestrele se uită în escorta președintelui. Dar poliția șede într-o parte. Ea nu se implică. Vă aduceți aminte Ucraina ce s-o întîmplat după așa cazuri? Același scenariu guvernarea dă drumul încoace. Hai și-om vedea cu ce se va termina chestia asta.
Asta-i tot ce am vrut să vă spun. Dacă sînt careva întrebări, 2-3, sînt gata să răspund.

12:15 Reporter: Domnule președinte, fiți gata ce înseamnă? Chemați oamenii la protest?
12:19 Igor Dodon: Fiți gata că atunci cînd se vor mai întîmpla astfel de cazuri eu voi chema oamenii la Chișinău pentru a ne apăra drepturile noastre și statalitatea Republicii Moldova. O să vedeți! Alte întrebări sînt?
12:33 Reporter: (neînțelegibil)
12:39 Igor Dodon răspunde în rusește…
14:04 Igor Dodon: Mai dorește cineva?
14:06 Reporter: Domnule Dodon, de ce a optat domnul Rogozin…?
14:09 Igor Dodon: De aceea că charterul pe care l-a comandat separat, nu avion militar. Nu avion militar. Care l-a comandat separat, aici la Chișinău i l-a interzis.
14:17 Reporter: Cînd?
14:18 Igor Dodon: Ieri, alaltăieri.
14:20 Reporter: Cine?
14:22 Igor Dodon: Întrebați-i pe guvern. D-apu cine? A interzis Ministerul de Externe. A spus că nu primim. S-a făcut special combinația aceasta. Ca dumneavoastră să înțelegeți. I-a fost pregătită. Să nu primească charterul, să se urce într-un avion de pasageri, să fie întors.
14:38 Reporter: La amenințarea domnului Rogozin ce credeți?
14:40 Igor Dodon: O să întrebați pe domnul Rogozin.
14:42 Mai urmează discuții în rusă.”

Faptul că Rusia a forțat venirea lui Dmitri Rogozin la Chișinău, contrar avertismentului diplomației moldovene, poate însemna o provocare – una extrem de periculoasă, asupra căreia au atenționat vineri, 28 iulie, reprezentanții Chișinăului în Comisia Unificată de Control (CUC – organism prin intermediul căruia se exercită controlul în zona de securitate de la Nistru).

Într-un apel făcut public, ei se adresează reprezentanților ruși și transnistreni din CUC să se abțină, în perioada imediat următoare, de la acțiuni unilaterale, care ar putea conduce la destabilizarea situației în zona de securitate.

Apelul are legătură cu informația publicată pe siteul Ministerului Apărării al Federației Ruse, precum că militarii ruși (GOTR) dislocați (ilegal și fără acordul Chișinăului – n.n.) în stânga Nistrului au început pregătirile pentru un exercițiu militar ce prevede forțarea râului Nistru.

Exercițiul militar ar urma să se desfășoare la sfârșitul acestei luni, la el urmând să participe militari, tehnică de luptă, inclusiv blindate.

 

 

 

Surse:

http://www.dw.com/ro/  o-provocare-la-adresa-republicii-moldova/rom_hotnews_md

https://mariusmioc.wordpress.com/2017/07/29/igor-dodon-dupa-esecul-vizitei-lui-dmitri-rogozin

Publicitate

30/07/2017 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. In caz de razboi va boicotam si in linia intai sa-i trimiteti pe nepotii lui Coposu, Ratiu si Campeanu ca ei stiu sa piarda teritorii si au experienta si traditie din familie. Dupa 27 de ani de teroare liberal-legionara sa mearga copiii vostrii .

    Apreciază

    Comentariu de anonim | 30/07/2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: