29 iulie – Ziua Imnului Naţional “Deşteaptă-te, române!”,
La 29 iulie 1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în faţa unei numeroase asistenţe, după ce s-a dat citire noii Constituţii, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima oară imnul Revoluţiei paşoptiste, „Deşteaptă-te române”.
Versurile poemului “Un răsunet” îi aparţineau lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet romantic, jurnalist, un adevarat tribun al epocii Revoluţiei de la 1848, iar muzica a fost compusa de Anton Pann (1796-1854), cunoscut poet şi culegator de folclor.
Prima înregistrare a melodiei s-a făcut pe disc, în 1900, în S.U.A., în interpretarea solistului Alexandru Pascu. Abia în 1910, fanfara Batalionului 2 Pionieri din Bucureşti reunită cu fanfara Regimentului Ştefan cel Mare din Iaşi au realizat cea dintâi înregistrare instrumentală.
În acelaşi an, corul „Ion Vidu” din Lugoj a înregistrat pentru prima dată pe disc varianta corală.
Acest imn a devenit după Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989, imnul naţional al României, consacrat prin Constituţia din 1991.
„Ziua Imnului Naţional al României – Deşteaptă-te, române!”, este sărbătorită anual, începând din 1998.
În varianta prescurtată imnul este intitulat Deşteaptă-te române şi conţine 4 strofe. La ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4 şi 11, selectate din cele 11 strofe ale poeziei Un răsunet.
Titlul „Deşteaptă-te, române!” este în acelaşi timp social şi naţional; social, deoarece impune o permanentă stare de a asigura tranziţia către o lume nouă; naţional, deoarece alătură această deşteptare tradiţiei istorice.
Imnul conţine acest sublim „acum ori niciodată”, prezent şi în alte imnuri naţionale, de la „paion”-ul cu care grecii au luptat la Marathon şi Salamina până la „Marseilleza” Revoluţiei franceze.
CITIŢI ŞI :
https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2012/07/28/29-iulie-ziua-imnului-national-desteapta-te-romane-video/
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns