CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Şacalii invadează România. VIDEO


 

 

Şacalul, un prădător despre care mulţi dintre noi am citit doar în cărţi, a ajuns sa fie din ce în ce mai prezent în multe zone din România.

Şacalul (Canis Aureus Moreoticus) este un mamifer carnivor salbatic din familia Canidae, asemanator cu lupul, dar mai mic decât acesta, cu coada mai scurtă şi cu botul ascuţit, care trăieşte in nordul Africii, în sudul Asiei şi în sudul Europei, singur  sau în perechi şi haite mici.

Dacă primul şacal a fost semnalat în România în anul 1929, astăzi a început să fie întâlnit din ce în ce mai des în majoritatea judeţelor ţării. Originar din India, a pătruns prin Iran şi Turcia în Europa, în special în Grecia, Bulgaria şi Albania, de unde s-a „infiltrat” şi în ţara noastră, fiind întâlnit în Delta Dunării, Dobrogea,  Oltenia, Muntenia, arealul său de răspândire  fiind în continuă extindere.

 Odată cu iernile tot mai blânde şi cu dispariţia lupilor, care sunt tot mai mult vânaţi de oameni, acest oportunist fără pereche îşi extinde arealul şi spre nord, fiind întâlnit în  prezent în aproape toate regiunile ţării noastre…

 

 

 

Imagini pentru sacali in romania

Aria de răspândire a şacalilor

Este, ca toate canidele, un animal potenţial omnivor, dar care prefera alimentatia carnivoră. Se hrăneşte cu insecte, păsari, şoareci şi alte rozătoare, dar şi cu porumb, struguri etc.

De asemenea este şi necrofag, iar faptul ca se hrăneşte cu o gamă atât de variată de fructe, păsări, animale, mortăciuni  etc., îl face foarte adaptabil  la mediile în care vieţuieşte.

Sunt preponderent nocturni, având un aspect intermediar între lup şi vulpe, cu o formă generală asemanatoare cu a vulpii, dar blana cu aceeasi structura cu a lupului, fiind numit de aceea şi “lup auriu”.

Lungimea corpului lor este de 70-105 cm, fără a socoti coada (20-25 cm), la greabăn ajunge până la 50 cm înalţime, iar greutatea unui animal este de cca. 15 de kilograme.

Se mişcă foarte repede, adică trebuie să fii un bun trăgător ca să îi poţi atinge!

Şacalii se împart în 3 subsubspecii:

Şacalul comun (Canis aureus), şacalul cu dungi laterale (Canis adustus) şi şacalul cu spatele negru (Canis mesomelas).

Şacalului comun i se mai spune şi şacalul auriu, şacalul asiatic sau şacalul oriental.

Ating maturitatea sexuală între 1 şi 2 ani şi sunt animale monogame, ceea ce înseamnă ca se împerechează pe viaţă şi trăiesc între 10 si 12 ani.

Trăiesc în vizuini cu ieşiri multiple, iar gestaţia femelei durează 8-9 saptămâni, la sfârşitul căreia dă naştere de obicei la 2-4 pui, dar sunt cazuri când se pot naşte până la 8-9 pui, hrăniţi de părinţi   cu hrană regurgitată până la vârsta de 2 luni.

Începând cu vârsta de 3 luni, puii îşi urmează părinţii, iar la vârsta de 6 luni pot să vâneze.

In aproape 15 ani, numărul şacalilor din ţara noastră a crescut de cca. 7 ori, spun specialiştii.  

Şacalul auriu trăia, pâna nu demult, doar in sudul tarii, în Dobrogea si in Delta Dunării, unde ajunsese din stepele Rusiei, dar a avansat pe cursul râurilor spre zone mai inalte si mai reci.

Specialistii estimeaza ca avem în jur de 7- 8000 de şacali, dar numărul lor a fost până acum doar aproximat. 

Vânatorii din mai multe judeţe din sudul ţării sunt în alertă de când în ultimii ani şacalii s-au înmulţit masiv în mai multe judeţe din ţară, în zona Dobrogei, Munteniei, dar si în Oltenia şi Banat, de unde  s-au raspândit în Câmpia de Vest şi chiar în nordul ţării în Suceava şi Maramureş.

 

 

 

 

 

 

În ultimii 15 ani, s-a observat o sporire a populaţiei de şacali aurii de peste şapte ori, la nivelul ţarii noastre, fapt ce s-a reflectat în creşterea daunelor produse de aceştia.  

“Studiul se va derula pe o perioadă de 4 ani şi va fi realizat atât de specialişti din cadrul A.G.V.P.S., cât şi de experţi ai World Wild Found Romania, profesori ai Facultăţii de Biologie a Universităţii din Belgrad, cercetători ai Muzeului de Istorie Naturală din Sofia şi ai Institutului Naţional de Cercetare Delta Dunării”, aflăm dintr-un comunicat de presă al  A.G.V.P.S. 

„Dacă sunt numeroşi, fac ravagii şi cred că războiul cu aceste animale abia a început şi va fi destul de lung. Trebuie să intervenim, pentru că înmulţirea lor poate deveni o pacoste pentru gospodăriile oamenilor”, a declarat într-un interviu Silviu Barbu, şef de filială a Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor din Râmnicu Sărat.

 

Surse:

http://www.descopera.ro/natura/7945194-animale-nou-aparute-in-romania

http://agvps.ro/

adevarul.ro/ vanatori-arme-ataca-sacalii-

 

 

19/07/2017 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: