CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Istoria Românilor şi ofensiva pentru ştergerea întregii noastre istorii naţionale. Cazul istoriei Banatului


 

 

 

banat

Conducătorii actuali intenţionează scoaterea istoriei din programa şcolară. Într-un fel, nu e de mirare. Tendinţa a fost mereu, de multă vreme, spre reducerea instruirii populaţiei în acest domeniu.

În cazul Banatului, nu este deloc o noutate.

Manualele româneşti de istorie au făcut în mod constant foarte puţine referiri la această regiune, astfel încât populaţia ţării, dar chiar şi bănăţenii înşişi, cunosc prea puţine lucruri din trecutul nostru.

În cazul istoriei vechi, erau menţionate unele descoperiri făcute la Herculane sau pe Clisură, fără a fi amintită regiunea în care ele se află.

La fel în cazul antichităţii daco-romane, deşi zona noastră era menţionată în izvoare mai mult decât altele, datorită aşezării sale geografice.

Este drept, încă nu apăruse denumirea de Banat, dar o localizare mai precisă în acest sens a unor evenimente precum trecerea Dunării de către armata romană în primul război dacic sau bătălia de la Tapae ar fi fost de mai mult folos celor ce doreau  să îşi facă o idee mai clară în privinţa evenimentelor de atunci.

În perioada migraţiilor, a „mileniului întunecat”, când lipsa izvoarelor documentare este profundă, cu atât mai importante ar fi trebuit să fie cele privitoare la spaţiul dintre Mureş şi Dunăre.

Numai conducătorul Glad era amintit în manuale, fără a se menţiona că originea sa era, întâmplător, neromânească.

Asta pentru că în acele timpuri nu se punea accent în mod special pe originea etnică, ci pe calităţile specifice unui individ, desemnat drept conducător al unei formaţiuni statale. Cazul lui Ahtum este similar.

Ce a urmat după Ahtum, în perioada maghiară, dispare aproape complet din manualele şcolare. Nimic despre Sfântul Gerard, care a marcat prin prezenţa sa regiunea, nimic despre prima şcoală apărută pe teritoriul României actuale la Cenad, nimic nici măcar despre mânăstirea Hodoş-Bodrog, cea mai veche aflată în funcţie şi astăzi la nivelul întregii ţări. Conducători importanţi ai Timişoarei, precum Pippo Spano sau Pavel Chinezu, nu există în manuale.

Apărarea cetăţii în faţa asediului otoman sub conducerea lui Istvan de Losoncz este omisă. Numeroasele cetăţi medievale bănăţene, de la Bocşa până la Orşova, de la Caraşova sau Sfântul Ladislau (Coronini) nu sunt pomenite.

Era menţionată numai asedierea Timişoarei de către răsculaţii conduşi de Gheorghe Doja, fără a se preciza că uciderea în chinuri a acestuia s-a petrecut în aceeaşi cetate.

Peste perioada otomană se făcea un nou salt, amintindu-se doar în treacăt existenţa paşalâcului de Timişoara.

Rolul lui Eugeniu de Savoia în războiul din 1716-1718 nu este amintit. Perioada austriacă este pomenită numai fugitiv.

Nicio referire la situaţia economică, socială şi culturală a regiunii din acel timp. Colonizarea Banatului a fost uitată.

Nenumăratele priorităţi economice sau culturale la nivel naţional, produse în acest timp, nu apar niciunde.

Faptul că în regiunea graniţei militare gradul de alfabetizare a populaţiei ajungea către 100%, nivel aproape unic în Europa începutului de secol XIX, nu era considerat important.

Nenumăratele monumente arhitectonice şi tehnice, ridicate de specialişti de marcă, lipsesc.

Sfârşitul primului război mondial este prezentat, în cazul Banatului, numai în legătură cu declaraţia de unire de la Alba Iulia, care făcea referire şi la acesta.

În regiune au existat însă multe frământări, o republică proclamată în primă instanţă, ocupaţia sârbească, orientările divergente ale unor etnii dintre care niciuna nu era majoritară în zonă, în sfârşit o mare bătălie diplomatică la Conferinţa de pace de la Paris.

Finalizarea împărţirii Banatului şi ocupare părţilor sale de către armatele statelor cărora urmau să le aparţină s-au petrecut până în a doua parte a anului 1919, la aproape un an după 1 decembrie 1918, când se pretinde că s-ar fi desăvârşit unirea.

În cadrul României, rolul Banatului în dezvoltarea sa economică, în special în prima perioadă, nu este precizat. În genere, statul român fiind în mod tradiţional unul centralizat, existenţa în cadrul său a unor regiuni cu tradiţii istorice diferite şi situate pe mai multe trepte de dezvoltare economico-socială nu trebuia pomenită.

Perioada comunistă, care a lovit în special regiunile mai dezvoltate, prin deportări, exproprieri, colectivizări, nu era condamnată pentru aceste lucruri.

Chiar revoluţia începută la Timişoara în 1989 a avut prima dată un răsunet bănăţean, deoarece cele dintâi oraşe care au susţinut-o au fost Lugojul, Caransebeşul şi Reşiţa, apoi altele din restul ţării.

În concluzie: Banatul nu s-a bucurat niciodată de o studiere autentică a istoriei sale în şcoli.

Acum se doreşte ştergerea întregii istorii naţionale. Pentru noi aceasta ar fi numai o aliniere a întregii ţări la regimul la care am fost dintotdeauna supuşi.

 

Mircea Rusnac – Articolul „Ce (nu) se învaţă despre istoria Banatului în şcoala românească”

https://istoriabanatului.wordpress.com/

Reclame

27/06/2017 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , ,

6 comentarii »

 1. Se stie ca si voievozii romani din perioada feudalismului infloritor au alocate conform programei doar doua ore ,ceea ce este imposibil de predat.Mai mult , domnitorul Alexandru cel Bun al Moldovei este doar amintit cu prilejul incheierii tratatului dintre Mircea cel Batrin si regele Poloniei. Despre istoria Transilvaniei ce sa mai spun .De la Iancu de Hunedoara pina dupa revolutia de la 1848 nimic,absolut nimic.Nu mai spun ca revolutia de la 1848 nu se mai preda,ci doar citeva concluzii asupra programelor revolutiei romane.Exemplele pot continua.Asta pentru ca orele de istorie a romanilor au fost drastic reduse.

  Apreciază

  Comentariu de Damian Mihai | 27/06/2017 | Răspunde

  • Cum să numim această acţiune concertată de eliminare din educaţia tinerei generaţii a istoriei noastre naţionale, altfel decât TRĂDARE DE NEAM ?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 27/06/2017 | Răspunde

 2. Oricum ,
  se invata povesti , nu istorie

  Apreciază

  Comentariu de rencsik gaspar. | 28/06/2017 | Răspunde

 3. Crezi ca își mai bate capul cineva cu istoria în afara de istorici? Ei trebuie să ne țină treji!

  Apreciază

  Comentariu de Matei Dumitru | 29/06/2017 | Răspunde

 4. Domnul Mircea Daian, este preyent la datorie si de aceasta data. Caci Rusnacul ce a scris acest articol este in slujba organiyatiei fascistoide conduse de Daian.

  Apreciază

  Comentariu de Marcadonatu | 18/07/2017 | Răspunde

  • Cine este acest Mircea Daian şi ce ar vrea să însemne cuvântul „preyent”, dacă nu vă e cu supărare ?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 18/07/2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: