CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

„Pacificatorii” din Transnistria. VIDEO


 

 

 

Imagini pentru vadim pisari photos

 

Foto: Tânărul moldovean Vadim Pisari (n. 8 mai 1993),  împuşcat mortal de un „pacificator” rus cu gloanţe interzise de ONU, la punctul de trecere de la Pîrîta, Dubăsari, pe 1 ianuarie 2012. 

Prima zi a anului 2012 a fost una de doliu. Pe 1 ianuarie, militarul rus Veaceslav Cojuhari de la postul mixt de pacificatori nr. 9 de pe malul stâng al Nistrului l-a împușcat mortal pe Vadim Pisari, un tânăr de 18 ani din satul Pârâta, care se întorcea atunci acasă de la Vadul lui Vodă împreună cu un prieten. 

 

 

 

 

 

Fiind la volanul unui autoturism, acesta nu ar fi oprit la indicatorul STOP de la postul de pacificatori ruşi, continuându-şi drumul spre sat.

În această situație, în loc să-l avertizeze, militarul rus care se afla în serviciu a deschis focul în direcția mașinii.

Un glonț l-a rănit mortal pe tânăr în coloana vertebrală. 

Crima de la Vadul lui Vodă a provocat revolta oamenilor din satele raionului Dubăsari aflate pe malul stâng al Nistrului, precum și a veteranilor războiului pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova din 1992.

Localnicii au pichetat postul de pacificatori de la Vadul lui Vodă și au cerut lichidarea tuturor posturilor de pacificatori și barierelor care îi împiedică să circule liber în propria lor ţară.

Totodată, ei au cerut pedepsirea militarului rus.

La trei zile după crima comisă, sergentul Veaceslav Cojuhari, originar din orașul Bender,  militar în trupele de menţinere a păcii  înrolat în armata rusă cu opt ani înainte şi fost angajat al miliţiei din Transnistria, a fugit în Rusia.

Pe 21 decembrie, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al FR, Aleksandr Lukașevici, a anunțat că judecătoria militară din Breansk a decis pe 17 mai încetarea urmăririi penale a lui V. Cojuhari din lipsa elementelor constitutive ale infracțiunii.

„Ancheta a stabilit că pe 1 ianuarie, cetățeanul rus, sergentul Cojuhari V. a folosit arma regulamentar în condiții periculoase pentru viață. La baza investigației au stat rapoartele militare, declarațiile martorilor și expertize”, a declarat diplomatul.

Potrivit lui A. Lukașevici, informația a fost transmisă Procuraturii Generale din Republica Moldova în iulie 2012. Ulterior, în septembrie, Procuratura Generală a R.Moldova  a solicitat părții ruse materiale de anchetă, rezultatele expertizelor, documentele procesuale și probele materiale de la locul incidentului pentru a desfășura o anchetă obiectivă.

Organele de profil ale Federaţiei Ruse nu au dat însă niciun răspuns.

La rândul său, ambasadorul rus de atunci la Chişinău (astăzi ambasador la Bucureşti), Valeri Kuzmin, a declarat atunci cu obrăznicie, fără să aducă probe, că tânărul șofer era beat și se afla la volanul unei mașini furate, adăugând că nu trebuie să facem isterie în legătură cu acest tragic incident.

 

 

Kuzmin a încercat să justifice acțiunile militarului, spunând că acesta a țintit în roțile autoturismului.  

Moartea lui Vadim Pisari care a stârnit un val de proteste în Moldova şi Europa, a repus pe tapet legitimitatea prezenţei soldaţilor ruşi în regiune.  

Federaţia Rusă a fost condamnată la CEDO şi printr-un verdict din 21 aprilie 2015 a fost obligată să platească familiei lui Vadim Pisari despăgubiri sub forma prejudiciului moral în sumă de 35.000 euro şi 5.580 euro costuri şi cheltuieli pentru asistenţa juridică

Potrivit Promo-LEX, în 2016, Ministerul Justiţiei al Federației Ruse a informat  Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei,că  procurorul militar adjunct din oraşul Breansk, a dispus anularea ordonanței de clasare a cauzei penale, în privința militarului rus V. Cojuhari, care l-a omorât pe Vadim Pisari și a dispus reexaminarea cauzei .

Surse: http://www.timpul.md/ rusia-il-face-nevinovat-pe-ucigaul-lui-vadim-pisari ; http://www.buciumul.ro

 

Publicitate

12/06/2017 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: