CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

12 unie 1864 – A decedat la Atena, în Grecia, fostul domnitor fanariot al Moldovei, Mihail Suţu (Soutzo) sau Mihail Suţu al II-lea


 

 

Mihail Suţu al II-lea, domn al Moldovei

Mihail  Suţu al II-lea, domn al Moldovei în perioada ianuarie 1793 –  6 mai 1795.

Între numeroasele familii  greceşti stabilite în Moldova de-a lungul timpului şi cu deosebire în secolele XVI-XVIII, familia Suţu a avut un rol important, fiind dătătoare de domni, atît în Moldova cât şi în Muntenia.

Familia în sine, cunoscută atît sub numele de Suţu cît şi în varianta franceză de Soutzo era originară din Epir, – Grecia, cel mai cunoscut membru al ei fiind Diamantaki Suţu, zis Draco, atestat în viaţă pe la 1728 la Constantinopol.

Suţuleştii au venit în Moldova și Valahia în prima jumătate a veacului al XVIII-lea, implicîndu-se activ în viaţa socială şi politică a vremii, înrudindu-se atît cu vechile familii boiereşti autohtone cât şi cu cele greceşti,  stabilite aici mai demult   Membrii familiei au oscilat permanent între  Moldova şi Grecia, păstrîndu-şi permanent, cel puţin o reşedinţă şi la Constantinopol.

Mihail Şuţu  era înrudit prin mama sa cu familia Mavrocordat. Fiind dragoman al Porții (1782 – 1783), a fost destituit, exilat în insula Tenedos, dar apoi iertat și numit domnitor în Valahia.

S-a născut în 1784 la Constantinopol și era nepotul de fiu al lui  Mihai „Draco” Soutzos,  din familia de greci Soutzos şi a fost ultimul domn fanariot al Moldovei.

Înainte de a ajunge domn a fost secretar al marelui dragoman Mihai I Suțu și a capucehaiei valahiei, Ioan Caragea, mai apoi mare dragoman al Porţii Otomane la Constantinopol (1815-1819) și membru al consiliului privat al sultanului Mahmud al II-lea, iar în 1819 a fost numit domnitor în Moldova, în locul lui Scarlat Callimachi. 

 Încă de la urcarea pe tronul Moldovei  a aderat la mişcarea grecească de eliberare naţională de sub dominaţia turcească, Eteria, iar când  Alexandru Ipsilanti conducătorul Eteriei a intrat în Iași, i-a pus la dispoziție toate resursele vistieriei ţării.

Renunță la tron, ca urmare a eșecului Eteriei încredințînd domnia unei căimăcămii, după care a plecat la la 30 martie 821 la Chişinău, în provincia moldovenească ocupată de Rusia la 1812, iar de acolo în Europa, unde va milita și va strînge fonduri pentru Eterie.

În Austria a fost  arestat din ordinul cancelarului Metternich, deținut la Brunn (Brno),şi  apoi închis timp de 4 ani la Göritz. 

Dupa eliberarea din detenţie, s-a întors în Grecia, care între timp devenise independentă, devenind  reprezentantul acesteia la Sankt Petersburg, Stockholm, Copenhaga, Londra şi Paris.

În 1854 a fondat şi prezidat la Atena Comitetul de salvare pubică, care a pus la cale insurecţia grecilor din Epir şi Tesalia.

A murit  la Atena la 12 iunie 1864.

 

Surse: 

http://istoria.md/articol/495/12_iunie,_istoricul_zilei#1864

https://ro.wikipedia.org/wiki

12/06/2017 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: