CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Statele dictatoriale fasciste din Europa. VIDEO


 

 

Fascismul a fost o ideologie si un regim  politic impuse pentru prima dată  in Italia anilor ’20 de către dictatorul Benito Mussolini, un fost militant socialist.

Devotată cauzei reînnoirii naționale, doctrina sa avea sa fie adoptat mai târziu sub o forma mai radicală înGermania hitlerista.

 Cu timpul, noţiunea de “fascist” avea să evoce imaginea unei persoane intolerante, fanatice și violente.

Cu toate acestea, cei care in Italia, în 1919, își spuneau fasciști, erau nişte idealiști, convinși ca aveau misiunea de a elibera Italia de relele care, potrivit lor, îi subminau măreția şi de a o transforma într-o ţară puternică, a productivității, dreptății, bucuriei si eroismului.

 Fascismul si-a luat numele de la cuvântul latin „fascia” (mănunchi de nuiele legat cu o curea in jurul unei securi, purtat de lictorii care îi însoțeau în antichitatea romană pe unii magistrați), simbolizând atributul autorității în Roma antică.

Foto: Oficialitățile italiene fasciste sunt întărite fizic cu ajutorul gimnasticii în Foro Mussolini din Roma. 

In Italia anului  1919, s-a făcut simţită  acţiunea unor aşa numite „fasci de combattimento” (“grupuri de lupta”) care militau pentru instaurarea unei noi ordini politice si sociale, pentru ieșirea Italiei din haosul ce a urmat Primului Război Mondial.

 

Împlinirea unui vis.

In calitate de conducător intre 1925 si 1943, Mussolini a impus regimul partidului unic in stat si a introdus reforme instituționale radicale. Visul “fascizării” societății s-a dovedit imposibil de realizat.

Era relativ ușor sa suprimi partidele de opoziție, dar încercările de a transforma in idolatrii ai statului si ai conducătorului lui a avut un impact slab.
Tot astfel, pretenția de a fi clădit o economie solida si o armată puternica a fost mai curând retorica de cat reala.
In anii ’30, Mussolini s-a angajat într-o politica de expansiune teritoriala.

A transformat Etiopia in colonie si s-a aliat cu Al Treilea Reich. Aceasta “Axa” creata cu Hitler s-a dovedit fatala regimului sau: când soarta celui de-Al Doilea Război Mondial s-a întors împotriva puterilor Axei, forțele armate ale Italiei s-au dovedit incapabile. In aprilie 1945, Mussolini a fost împuscat de către partizani.

Cuvântul “fascist” a ajuns sa se refere şi la alte mișcări naționaliste de dreapta.

Cel mai distructiv dintre regimurile care au ajuns la  putere a fost nazismul din Germania, care a încercat să inaugureze o “noua ordine”, bazată pe un naționalism puternic.

 Printre obiectivele lui Hitler se număra pe lângă anularea aranjamentelor de pace umilitoare impuse Germaniei după Primul Război Mondial:

  • integrarea etnicilor germani in interiorul unor noi frontiere naționale; acapararea unui aşa zis „spaţiu vital” în răsărit în Polonia si Rusia.

  • Crearea unei Germanii populare doar cu oameni de tip nou,“puri” din punct de vedere rasial şi biologic.

  • Reconstruirea nazista a Germaniei implica purtarea unui război împotriva “inamicilor interni”, în care erau  incluşi evreii, țiganii, comuniștii, homosexualii şi în general oricine avea curajul sa opună rezistenţă.

  • In 1939, politica externa a Germaniei a fost îndreptată şi împotriva dușmanilor externi.

  • Pentru a purta aceste doua războaie, cel de-al Treilea Reich a recurs fără nici o ezitare la forța armelor, sociologie, propagandă, la teroarea statală, persecuții şi asasinate, provocând popoarelor suferințe la o scara uriașă, nemaiîntâlnită.

    Măcelului i s-a pus capăt numai odată cu victoria Aliaților în anul 1945, când s-au prăbuşit şi regimurile fasciste conduse de Mussolini şi Hitler.

 

Sursa orientativa: Reader’s Digest

http://cumpovestim.eu/2017/05/07/fascism-statele-dictatoriale/

 

 

 

 

Reclame

08/06/2017 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: