CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Cum arătau Statele Unite în urmă cu un secol. VIDEO


CUM ARĂTAU STATELE UNITE ACUM 100 DE ANI

 

 

 

Imagini pentru primii emigranti romani in america

 

America a fost construită şi de români…

Secolul XX a însemnat o perioadă de schimbări majore pentru țările occidentale, mai ales pentru Statele Unite ale Americii.

În primele decade, poporul american a beneficiat de o creștere economică vertiginoasă, simțindu-i totodată și efectele adverse.

Mâna de lucru ieftină, automatizarea, liniile de asamblare etc. au făcut posibilă producerea în masă de bunuri de larg consum, iar extinderea rețelelor de căi ferate a facilitat distribuția acestora.

Comercianți ca Montgomery Ward, J.C. Penney și alți retaileri au pus bazele societății de consum, care avea să se dezvolte neîntrerupt pe parcursul secolului.

Standardul de viață al americanilor a crescut constant, nu numai în ceea ce privește locuința, hrana și bunurile materiale, ci și ca nivel de educație și sănătate.

Cărțile ieftine, revistele, ziarele și bibliotecile publice (fondate prin bunăvoința lui Andrew Carnegie) au contribuit la ridicarea nivelului intelectual al americanilor.

Primii ani ai anilor 1900…Această perioadă de creștere economică rapidă și prosperitate crescândă în Nord și Vest a făcut ca SUA să devină puterea economică, industrială și agricolă dominantă a lumii. 

Acest lucru a atras milioane de emigranți din Europa. Calea ferată a fost industria majoră, însă sistemul de fabrici, miniere și sindicatele au crescut, de asemenea, în importanță.

A fost perioada de formare a Americii moderne, când o societate agrară de mici producători a fost transformată într-o societate urbană dominată de corporații industriale.

A fost un moment de noi tehnologii de comunicare: Creșterea tirajelor şi a numărului ziarelor și revistelor de circulație în masă; Creșterea divertismentului comercializat;.

Au proliferat noile tehnologii de transport, cum ar fi automobilul, trenurile electrice și cărucioarele.

Spre deosebire de imigranții anteriori, proveniți din Marea Britanie, Canada, Germania, Irlanda și Scandinavia, „noii imigranți” au venit din ce în ce mai mult din Ungaria, Italia, Polonia și Rusia.

Noii veniți erau adesea catolici sau evrei, iar două treimi dintre aceștia s-au stabilit în orașe.

Spunând o poveste în filme a început să apară în jurul anului 1900. Producătorii de filme s-au mutat dincolo de aspectele tehnice ale mișcării și au început să le povestească.

Filmul lui Edwin Porter din 1903, „The Great Train Robbery” este un bun exemplu al povestirii care povestește natura filmelor. Aceste filme au fost destul de scurte, cu o durată de 5-8 minute.

Printre primele stele ale cinematografiei s-a numărat Charlie Chaplin. În 1913, el făcea doar 130 de dolari pe săptămână, dar până în 1914, primea 10.000 de dolari pe săptămână (500.000 de dolari pe an, într-un moment în care nu exista impozit federal pe venit).

De asemenea, a primit şi un bonus de semnare de 150.000 $.

 

 

 

 

 

 

Filmul mut și sporturile profesioniste și de amatori le umpleau timpul liber într-un mod plăcut.

Dar această creștere economică a avut și efectele ei adverse.

Susținătorii darwinismului social, care îmbrățișau fără rezerve conceptul de „supraviețuire a celui mai puternic”, încurajau la vremea aceea un climat de rezistență la intervenția guvernului, care încerca să emită legi în favoarea muncitorilor dezavantajați și a victimelor discriminării rasiale, etnice sau sexuale.

Sindicatele nu se bucurau de prea multă popularitate, nu aveau statut legal, erau slăbite periodic de crizele economice și deseori pierdeau în lupta cu patronii, din cauza spărgătorilor de grevă.

Familiile de imigranți trăiau în blocuri de locuințe ieftine, mizerabile și, cel mai adesea, bărbații își înecau amarul în cârciumile de tip „saloon”, unde-și pierdeau și ultimii bani la jocurile de noroc.

Așa se face că moartea lor prematură lăsa pe drumuri multe soții, mame și copii.

În 1915, în America, mortalitatea infantilă era de 61 la 1000 de nașteri, comparativ cu 8 în 1990, și de două ori mai mare în rândul negrilor. Numărul divorțurilor crescuse în 1920 de 15 ori, față de anul 1870, rata criminalității era de 4 ori mai mare, iar prostituția, extrem de răspândită, era asociată frecvent cu probleme de sănătate.

În aceste condiții, o serie de activiști sociali au decis să facă ceva ca să schimbe starea de fapt. Jane Addams de pildă, a fondat „Addams’ Hull House” în Chicago, inspirând astfel și pe alții să deschidă așezăminte în care imigranții să fie învățați să se adapteze noilor experiențe de viață.

Walter Rauschenbusch a condus mișcarea prin care chema bisericile să promoveze dreptatea socială.

Margaret Sanger a deschis în Brooklyn, în 1916, prima clinică de control al nașterilor, iar patru ani mai târziu, Youngs Rubber Company introducea prezervativele Trojan.

Organizațiile nonguvernamentale au stimulat Congresul să promoveze o serie de legi privind controlul bancar, inspecția alimentelor și a medicamentelor și supravegherea activității comercianților.

Și nu în ultimul rând, discriminarea rasială se sancționa prin lege, iar populația de culoare a primit drept de vot.

 

 

 

 

 

Câteva statistici ale țărilor occidentale pentru anul 1915

– Speranța de viață pentru bărbați era de 43 de ani, iar pentru femei, de 47 de ani.

– Doar 47% dintre locuințe aveau o baie.

– Doar 8% dintre locuințe aveau un telefon.

– Combustibilul pentru automobile era vândut numai la farmacii.

– În 1915 existau cam 8000 de mașini și 200 de kilometri de drumuri pavate.

– În cele mai multe orașe, viteza maximă admisă era de 16 km/oră.

– Cea mai înaltă construcție din lume era Turnul Eiffel.

– Salariul mediu al britanicilor era de 15 lire pe an. Un contabil competent putea câștiga 800 de lire, un dentist 900 de lire, un veterinar între 600 și 900 de lire, iar un inginer mecanic ajungea să câștige în jur de 2000 de lire anual.

– 95% dintre nașteri aveau loc acasă.  

– Doctorii, în proporție de 90%, nu aveau studii universitare.

 

 

 

 

Majoritatea își obțineau licența de practică de la așa-zisele „școli medicale”, mulți dintre ei fiind etichetați de presă și de către guvern ca „sub standard”.

– Zahărul costa 4 cenți kilogramul, ouăle 20 de cenți duzina, iar cafeaua 10 cenți kilogramul.  

– Femeile își spălau părul o dată pe lună, folosind ca șampon un mineral numit borax, sau gălbenuș de ou. 
– Canada a emis o lege prin care era interzis oamenilor săraci să intre în țară, indiferent de motiv. 

– În anul 1915, primele 5 cauze de deces erau: gripa/pneumonia, tuberculoza, diareea, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.    

– Steagul american avea 45 de stele.

– Populația localității Las Vegas, statul Nevada, era de 30 de locuitori. 

– Cuvintele încrucișate (rebusul), berea la cutie și „ice tea” nu fuseseră inventate încă.

– Sărbătorile „Mother’s Day” și „Father’s Day” (Ziua mamei, Ziua tatălui) nu existau. 

– Doi din zece adulți nu știau să scrie și să citească și numai 6% dintre elevii americani mergeau la universitate.

– Marijuana, heroina și morfina se puteau cumpăra la liber de la orice farmacie locală. La vremea aceea, farmaciștii le lăudau calitățile: heroina luminează tenul, creează o stare de optimism și bună dispoziție, ajută digestia și, în general, este gardianul perfect al sănătății.

– 18% dintre case aveau cel puțin o servitoare permanentă sau un om de serviciu. 

– În 1915 au fost raportate 230 de omucideri pe întreg cuprinsul Statelor Unite. În 2014, această cifră s-a ridicat la 14.249.

În același an 1915, numărul crimelor în Marea Britanie a fost de 1420 de persoane, în timp ce în 2015 s-au înregistrat numai 537 (așa da!).

Acum am să trimit instantaneu acest text la sute de persoane, fără să-l rescriu pentru fiecare în parte. Iar ei, la rândul lor, îl vor trimite altora în câteva secunde.

Iată ce înseamnă diferența de un secol în evoluția umanității.

Oare cum va arăta omenirea peste încă 100 de ani?

Greu de imaginat, dar să sperăm că va fi  o lume mult mai bună, mai dreaptă și mai prosperă .

 

Surse:

http://www.scholastic.com/teachers/article/twentieth-century-society-united-states  

 

http://www.thejournal-news.net/opinion/commentary/here-s-looking-at-you-the-year-was/article_565162d6-99f9-11e4-8ff9-bf9e0d2432b5.html

 

Traducerea: Olga Constantin (Frumoasa Verde)

Publicitate

29/05/2017 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. A republicat asta pe În fuga amintirilor….

    Apreciază

    Comentariu de JohnnyEm | 29/05/2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: