CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Efectele „războiului hibrid” declanşat de Rusia devastează Republica Moldova


Imagini pentru propaganda rusă

 

Republica Moldova este din plin devastată de efectele „războiului hibrid” pe care Rusia îl poartă în acest spațiu, constată istoricul și analistul politic Octavian Țâcu în ziarul Timpul md.

Acesta subliniază că ambasada rusă, biserica,  băncile şi companiile comerciale, populația vorbitoare de rusă, televiziunile și radioul rus, împreună cu politicienii de diferite orientări care sunt la cheremul Moscovei, toate aceste resurse au fost activate pentru a deturna traseul R.Moldova de integrare europeană și au contribuit în definitiv la pavarea drumului lui Igor Dodon către putere.

Încrederea pe care o etalează Dodon și PSRM sunt rezultatul faptului că balanța geopolitică a fost înclinată la moment în favoarea Rusiei, iar actuala „guvernare proeuropeană” s-a făcut complice la deturnarea orientării externe a R. Moldova, mai scrie Octavian Țâcu. 

Analistul politic Iulian Chifu remarcă într-un material din Adevărul că în ultima decadă, practica războiului informaţional al Rusiei s-a dezvoltat mult mai rapid decât se aşteptau analiştii şi experţii militari.

Totuşi, la nivel de conţinut, noua tehnică nu reprezintă o inovaţie în materie de agresiune informaţională, mai ales că noua propagandă a Rusiei păstrează câteva repere fundamentale ale propagandei sovietice.

Designerii propagandei şi dezinformării ruse au reuşit să înveţe din propriile eşecuri înregistrate în campaniile informaţionale din timpul protestelor democratice din Georgia, Ucraina  şi Kârgâzstan, adaptându-se cu succes la noile tehnologii informaţionale ale secolului XXI, mai ales prin utilizarea spaţiului cibernetic.

Autorul concluzionează că cel mai probabil propaganda rusă se va intensifica pentru a crea breşe nu numai la nivel local, ci şi transfrontalier. 

 

 

 Sursa: http://radiochisinau.md

Reclame

26/05/2017 - Posted by | DIVERSE | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: