CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Antiromânism în presa de limbă maghiară din România


 

Imagini pentru photos separatismul unguresc/

Foto: Lozincă separatistă…”Ţara secuilor nu e România”

 

 

 

Maghiarilor din România nu le lipseşte nimic la capitolul  drepturi cetăţeneşti şi protejarea identităţii culturale la standarde europene.

Au reprezentanţi în Parlamentul României, în cel European, în guvern, au partide şi organizaţii create pe criterii etnice, învăţămînt de toate gradele în limba maghiară, primari, consilieri şi preşedinţi de consilii judeţene în localităţile în care majoritatea populaţiei o formează maghiarii.

Statul român sprijină financiar fundaţiile, asociaţiile maghiare, presa centrală şi locală, instituţiile de artă şi cultură maghiare.
Cu toate acestea, reprezentanţii acestei etnii se plîng – în ţară, la forurile europene de la Bruxelles şi Strasbourg, în alte foruri internaţionale – că minoritatea maghiară din România ar fi privată în mod grav de drepturile şi libertăţile democratice, că în ţara noastră ar avea loc un „genocid” cultural, un proces de asimilare a maghiarilor etc.

La toate aceste nemulţumiri se adaugă o activitate anti-românească, antidemocratică a numeroase publicaţii în limba maghiară  din România.

 

De-a lungul timpului am putut citi în presa de limbă maghiară din România articole de genul : “Câinii de pe malurile Damboviţei să nu mai latre in curtea secuilor!” “Cimitir al popoarelor: numele tau este Transilvania”, “Ungaria trebuie salvată, dar mai întâi pamântul secuiesc”, “Sus, cosangvinii mei, secui maghiari! Sa ne opunem cotropirilor cu toate mijloacele!”, “Cu argumente sau cu sânge? Câinii mari europeni (…) nu iau în serios problemele (…) diferitelor minorităţi (…) a mai rămas, deci, o alta cale decât cea a terorismului, a exemplului irlandez, basc sau palestinian?

Trădatorii nostri ne iau în serios numai când actiunile noastre ar putea avea urmari (…) Hotărâti-va voi soarta, cu indrazneală! Atunci veti fi de rang egal cu strainii invadatori nerusinati. Aruncati-va lanturile!”.

Sau : “Cum este posibil, maghiarule, ca azi să aplauzi pâna şi faptul ca invadatorii sunt dispuşi, dupa ani de zile, să puna pe zidul Palatului Culturii, construit de cosangvinii tăi, o placuţă cu denumirea lui străveche, în limba maghiară?… Atunci de ce te simţi tensionat când soferul de autobuz, taximetristul, vânzătorul sau funcţionarul face scârbit o grimasa daca i te adresezi in limba maghiara?” .

“Cel mai scump este gazul, pe care îl avem aici, sub noi. Gaz pe care românii îmbuibaţi il exploatează din pamântul stramoşilor noştri şi ni-l vând noua la preţ piperat. Noi trăim în sărăcie, în timp ce ei se imbogaţesc cu neobrăzare. De parca ei ar fi inventat gazul.”, etc, etc.

(Pentru documentare vezi Ioan Lăcătuşu – Românii în mass-media maghiară din Harghita şi Covasna, Ioan Lăcătuşu – Tendinţe de enclavizare a unui spaţiu românesc Covasna – Harghita, Ion Longin Popescu – O Insulă a Şerpilor în inima României -despre soarta românilor din Harghita şi Covasna)

 

Rănile Trianonului nu se vindecă nici după 94 de ani / Au luat fiinţă state naţionale?

 

 

Brand logo

În 1920, au sfâşiat Ungaria precum hienele. Cea mai mare obrăznicie a fost sloganul mincinos al înfiinţării statelor naţionale. Cu ajutorul acestuia ne-au sfărâmat patria şi au introdus cu succes în conştiinţa publică legitimitatea dobândirii de teritorii.

Au invocat faptul că Ungaria este stat multinaţional. Nu au spus în schimb că acesta i-a acceptat secole de-a rândul pe românii, sârbii şi alte naţionalităţi, care s-au refugiat aici, şi că în felul acesta s-a ajuns la procentul numeric de 55% al maghiarilor.

Au lăsat pradă o ţară care, dacă nu s-ar fi petrecut toate acestea, ar trăi azi la un nivel de trai incomparabil mai înalt faţă de cel actual. In loc de aşa ceva s-a născut unul din cele mai funebre dictate de pace din istoria mondială: Trianonul.

Au fabricat state naţionale precum Cehoslovacia, Iugoslavia şi România Mare.

La 1920 a fost fabricată România Mare. Bineînţeles că după doar 20 de ani, acest stat naţional a pierdut Cadrilaterul, care a reintrat în posesia Bulgariei.

Mai târziu, pe teritoriul Basarabiei s-a format Republica Moldova azi independentă.

Hoţii de teritorii nu sunt dispuşi nici azi să recunoască egalitatea în drepturi a maghiarimii transilvane indigene.

Naţionalismul românesc de stat îi neagă poporului secui dreptul de a se pronunţa, prin referendum, cu privire la autonomie.

Toate acestea ne sunt negate prin invocarea articolului unu din constituţie.

Cei care cred că în 1920 a fost justă ruperea de Ungaria a Transilvaniei, Banatului şi Partium-ului, cu o populaţie românească de 53,8%, fără a fi permisă organizarea unui referendum, în timp ce nici la marea adunare (de vitrină) de la Alba Iulia nu a reprezentat nimeni jumătate din populaţie Transilvaniei, de ce nu consideră acum la fel de justă autonomia Pământului Secuiesc locuit în procent de 76% de secui?

Poate pentru că România este stat naţional?

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 106 din 04.06.2014 (traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna – Harghita).

 

Imagini pentru ardelenismul photos

Transilvanismul , alături de şovinism şi revizionism, este o armă cu care forţele antiromâneşti încearcă realizarea ficţiunii istorice milenare „Ungaria Mare” în etape.

 

„Autonomia trebuie obţinută cu forţa”

”Consiliul European a respins iniţiativa cetăţenească europeană vizând protecţia minorităţilor, lansată de UDMR şi partenerii săi – este ştirea de marţi dimineaţă, care mi-a provocat o durere ascuţită.

Recunosc că am anumite rezerve serioase în ceea ce priveşte funcţionarea Uniunii Europene, am sperat totuşi în secret că de data aceasta se va adopta o decizie care să reflecteze intenţia soluţionării problemelor ivite.

Din păcate, lucrurile nu s-au întâmplat aşa, şi această iniţiativă a împărtăşit soarta celor elaborate de Consiliul Naţional Secuiesc şi partenerii săi, respectiv de Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, a fost măturată de pe masă, la fel cum s-a procedat şi în cazul celorlalte.

Conform argumentelor aduse, a fost nevoie de adoptarea măsurii respective, deoarece nici în tratatul de bază al UE, nici în regulamentul de funcţionare a acesteia nu există specificări, care ar asigura bază legală pentru soluţionarea problemei privind drepturile minorităţilor.

Acest argument este unul nedrept, dar şi revoltător, deoarece în timp ce drepturile imigranţilor de pe teritoriul uniunii sunt reglementate în mod amănunţit, este ignorată situaţia minorităţilor indigene, care trăiesc aici de secole întregi.

Acest lucru este inacceptabil pentru noi şi din motivul acela că de la 1 aprilie 2012 se poate folosi teoretic de dreptul la iniţiativă cetăţenească. Refuzul manifestat face imposibilă exercitarea unui drept european.

Atitudinea manifestată de Consiliul Europei este nedreaptă, scandaloasă, revoltătoare, însă este şi aberantă, pentru că nu se poate permite ca în timp ce sunt reglementate inclusiv dimensiunea ouălor şi forma castravetelui, un procent semnificativ din locuitorii săi să fie consideraţi cetăţeni de rangul al doilea pe propriul pământ natal.

Acest lucru trebuie schimbat mai devreme sau mai târziu, însă nouă, secuilor cu cuţitul naţionalismului român la gât, nu ne-a mai rămas timp să aşteptăm, adică prin obţinerea cu forţa a autonomiei teritoriale trebuie să ne luăm în mână dirijarea propriului destin, până când nu e prea târziu”.

 

Sursa: cotidianul Szekely hirmondo, nr. 179 din 19.09.2013, autor Bedo Zoltan (traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna-Harghita)

 

Reclame

26/05/2017 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: