CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Mii de musulmani turci cer autorităţilor să transforme Hagia Sofia din Istanbul, una dintre cele mai mari biserici creştine care s-au construit vreodată în lume, într-o moschee. VIDEO


 

Turcia ar putea transforma muzeul Hagia Sophia, din Istanbul, în moschee

 

 

 

 

 

Presiunea politică s-a intensificat în Turcia, în legătură cu transformarea vechiului muzeu Hagia Sophia din Istanbul în moschee, în cadrul unei campanii despre care observatorii avizaţi susţin că este cea mai recentă măsură a administraţiei de la Ankara de a eroda Constituţia seculară a ţării, informează Armenpress.

Aceasta agenţie de presă afirma, citând publicaţia britanică The Times, că s-au înmulţit cererile ca fosta bazilică creştină, una dintre marile comori arhitectonice ale umanităţii şi poate cel mai mare punct de atracţie din Istanbul, să fie redeschisă musulmanilor pentru rugăciune.

În 2015, muftiul de Ankara, Mefail Hızlı,declara că crede că transformarea clădirii în moschee va fi accelerată, iar în ziua de 1 iulie 2016, Coranul a fost citit în Sfânta Sofia de un muezin, pentru prima dată după 85 de ani .

Această fostă biserică creştină este recunoscută drept una dintre cele mai mari si impresionante cladiri din lume şi se află in Istanbul – vechiul Constantinopol.

A fost clădită în forma ei actuală, între anii 532 si 537, în baza planurilor arhitecţilor Isidor de Milet si Anthemiu de Tralles,  profesori de geometrie la Universitatea din Constantinopol,  la ordinul imparatului  bizantin Justinian I şi  transformată de invadatorii turci în moschee musulmană, în prezent servind doar ca  muzeu.

A fost o culme a dezvoltarii arhitecturii antice târzii, şi prima capodoperă a noului stil bizantin. a ramas încă aproape pe de-a intregul păstrată sub înfăţişarea pe care o avea în secolul al Vl-lea. Dupa mărturia unui cronicar, Iustinian a dorit ” o biserica asa cum nu a mai fost niciodata de la Adam incoace si cum nu va mai fi nicicand de-acum inainte „.

Mai bine de 900 de ani, Biserica Sfanta Sofia a servit ca scaun episcopal de către Patriarhii Ortodocşi de la Constantinopol. Totodata, ea a găzduit şi cele mai mari sinoade bisericeşti şi ceremonii imperiale. Structura clădirii a fost grav avariata de o serie de mari  cutremure de pamânt. Domul său original s-a surpat in urma unui cutremur de pamânt în anul 558, următorul dom prăbuşindu-se şi el în anul 563. Alte distrugeri majore au mai avut loc şi în anii 989 şi 1346.

In anul 1204, mareaţa Biserică Sfânta Sofia a fost jefuită şi lipsită complet de podoabele sale şi de relicve foarte pretioase, de către cavalerii cruciaţi, aceste acte barbare tensionând pentru multă vreme relaţiile dintre  Bisericile Creştine de Răsărit şi de Apus.

Multe dintre bogaţiile furate de catre cavalerii cruciaţi din Biserica Sfânta Sofia pot fi vazute astazi in interiorul Basilicii Sfantului Marcu de la Veneţia.

Se spune că slujbele ţinute in Sfânta Sofia erau atât de grandioase, încât participarea la una din aceste ceremonii l-a determinat pe cneazul Vladimir I al Rusiei Kieviene să hotărască creştinarea sa şi a poporului său, în ritul creştin al  Patriarhiei Constantinopolului

 

 

 

 

Sfanta Sofia - Aghia Sophia din Constantinopol

 

 

Timp de 15 secole, încă de la înălţarea sa, bazilica Sfânta Sofia nu a fost scutită de furtuni de tot felul. Cu toate acestea, de la înălţimea celor 55 de metri ai săi, acest cel mai vizitat monument din Istanbul, a reuşit să treacă peste războaie, să reziste la seisme nemaiîntâlnite şi să supravieţuiască multor polemici şi adversităţi.

Ultima sa zi de locaş  sfânt al creştinătăţii a fost 29 mai 1453, când sultanul Mohammed al II-lea – Cuceritorul – a invadat oraşul Constantinopol, în fruntea hoardelor sale.

Sultanul a rămas uimit de frumuseţea acesteia, hotarând transformarea ei în moschee imperiala. Cuceritorul a tratat cu respect Sfanta Sofia şi se spune că inainte de a intra pentru prima oara în această măreţă biserică, Mohammed şi-a turnat o mana de ţărână pe cap, în semn de umilinţă.

La inceput, turcii nu au modificat multe lucruri în mareaţa biserică. Pentru transformarea acesteia în moschee, ei au adaugat, pentru inceput, doar un „mihrab” (o nişă de rugăciune, pe peretele aflat pe direcţia oraşului lor sfânt, Mecca), un „minbar” (amvon) şi un minaret de lemn.

Dupa un oarecare timp, toate imaginile reprezentate în mozaicurile bisericii au fost acoperite cu tencuială, ca urmare a unui ordin religiosislamic de interzicere a reprezentărilor artistice ale persoanelor.

Cea mai importantă restaurare a moscheei – Biserica Sfanta Sofia – a avut loc intre anii 1847 si 1849, când sultanul Abdulmecid al II-lea a apelat la ajutorul arhitecţilor Gaspare si Guiseppe Fossati. Cei doi fraţi au consolidat domul si bolţile, au indreptat coloanele, restaurând si decoraţiile interioare şi exterioare.

 

 

 

 

Sfanta Sofia - Catedrala din Constantinopol (astazi Istambul)

 

 

 

In anul 1934, sub presedintele turc Kemal Ataturk, Biserica Sfânta Sofia a fost secularizată şi transformată în muzeu – Muzeul Sfânta Sofia sau „Muzeul Ayasofya”, statut pe care l-a avut până în zilele noastre.

Covoraşele liturgice folosite pentru rugaciune au fost indepărtate, scoţând la lumină minunata marmura a podelei.

In anul 1993, o comisie UNESCO ajunsă in Turcia a rămas profund întristată văzând proasta stare a acestei minunate bijuterii a arhitecturii mondiale: tencuiala se desprindea de pe pereţi, marmura era murdară, ferestrele erau pe alocuri sparte, tablourile şi mozaicurile erau  afectate intr-o masura mai mica sau mai mare, iar acoperişul era  foarte prost izolat împatriva apei.

Monumentala  Sfânta Sofia se află acum, din nou, în centrul unor dezbateri aprinse, într-o perioadă în care conducătorii Turciei sunt acuzaţi deschis că doresc să „islamizeze” ţara, după ce s-au înmulţit acţiunile şi declaraţiile favorabile  retransformării aceastei  foste biserici ortodoxe, devenită muzeu în 1934, în moschee, aşa cum fusese timp de cinci secole pe vremea Imperiului Otoman, după alte 1000 de ani de creştinism.

 

 

 

 

 

 

 

Iată că în dimineața zilei de 13 mai 2017, o mare mulţime de turci musulmani s-au adunat pentru a se ruga în faţa Hagiei Sofia din Constantinopol, cerând transformarea acesteia în moschee cât mai rapid 

Ziua de 29 mai marchează, în acest an, pentru musulmani, cea de-a 564-a aniversare a transformării în anul 1453, a acestui sfânt locaş ortodox în moschee, de catre turcii care invadaseră marele oraş Constantinopol, capitala Bizanţului.

Mulţimea a fost  organizată de Asociația Tineretului Anatolian (AGD) şi  s-a întrunit la ora 4 dimineaţa în stradă, în fața Hagiei Sophia, pentru a citi rugăciunile de dimineață și a-şi striga totodată, sloganurile:

„Rupeţi lanţurile, deschideţi Hagia Sofia!”,
„Muzeul să fie transformat în moschee!”.

Această organizaţie se conformeaza în continuare misiunii date de fostul său lider, decedat, Necmettin Erbakan şi devizei : „Viața este credință și jihad“.

Gruparea se situează ferm pe o poziţie împotriva a tot ceea ce nu este musulman în societatea turcă.

 

 

 

Image result for hagia sfânta sofia photos

 

 

 În timpul regimului laic al lui Mustafa Kemal Attaturk, catedrala ortodoxă devenită moschee timp de cinci secole, Sfânta Sofia, a fost transformată în muzeu şi este vizitată în fiecare an de multe milioane de turişti.

Începând cu anul 2013, Partidul „Justiție și Dezvoltare“, care conduce Turcia, discută despre transformarea din nou a fostului lăcaş creştin, într-o moschee  activă.

La rândul său, președintele Recep Tayyip Erdoğan,  a vorbit recent despre perioada Imperiului Bizantin, ca despre un „capitol întunecat“ al istoriei, anunţând la inceputul acestui an, public, că va citi personal rugăciuni musulmane la Sfanta Sofia, in ziua din Vinerea Mare a acestui an.

Până la urmă acest eveniment nu a mai avut loc, iar Erdoğan nu a mai citit rugăciunile, însă mișcarea de transformare a Hagiei Sofia în moschee câștigă din nou teren, așa cum s-a putut constata , conform http://www.pravoslavie.ru/english/103470.htm), după recenta acţiune a grupului musulman de rugăciune, din 13 mai 2017.

 

 

Surse:

http://www.napocanews.ro/; www.agerpres.ro; http://www.diacaf.com/http://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/catedrala-sfanta-sofia-istanbul-67675.html

 

 

 

 

Publicitate

22/05/2017 - Posted by | DIVERSE | , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. […] Source: Mii de musulmani din Turcia cer ca autorităţile să retransforme Hagia Sofia din Istanbul, una din… […]

    Apreciază

    Pingback de Mii de musulmani din Turcia cer ca autorităţile să retransforme Hagia Sofia din Istanbul, una dintre cele mai mari biserici creştine care s-au construit vreodată în lume, într-o moschee - startachim blog | 22/05/2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: