CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Marea sărbătoare creştină a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena


Image result for sfintii constantin si elena

 

Credincioşii ortodocşi din întreaga lume şi Biserica Ortodoxa îi prăznuiesc în ziua de 21 mai pe Sfintii Împăraţi Constantin şi Elena.

Constantin cel Mare 

 

 Sfântul împărat Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut şi sub numele de Constantin I sau Constantin cel Mare, s-a născut in orasul Naissus (Niş, în Serbia) pe 27 februarie 272, şi a decedat în data de 22 mai 337.

A fost impărat roman între anii 306 – 337 şi se spune că ar fi avut origine tracă. 

A devenit suveran al intregului Imperiu Roman după invingerea rivalilor săi, Maxentiu si Liciniu. Potrivit mărturiilor lui Eusebiu şi Lactanţiu, in ajunul luptei cu Maxentiu de la Pons Milvius (Podul Vulturului), din 28 octombrie 312, Constantin a văzut pe cer, ziua, o cruce luminoasă deasupra soarelui şi inscripţia în limba latină „prin acest semn vei învinge”(„In hoc signo vinces”).

Noaptea, in timpul somnului, i s-a descoperit Mântuitorul Iisus Hristos, care i-a cerut să pună semnul Sfintei Cruci pe steagurile soldaţilor săi ca semn protector în lupte.

Dând ascultare poruncii primite, va ieşi biruitor in lupta cu Maxentiu, iar ca dovadă a credinţei sale în ajutorul divin,a rămas inscripţia de pe Arcul lui Constantin din Roma, păstrată până astăzi, prin care mărturisea că a câştigat lupta  „instinctu divinitatis” = „prin inspiratie divina”.

Cea mai insemnată realizare a imparatului Constantin a fost Edictul de la Milano (313), în urma căruia creştinismul a ajuns să fie recunoscut de stat. Va deveni religie de stat in timpul lui Teodosie cel Mare (379-395).

După acest edict, imparatul a scutit Biserica Creştină de impozite, i-a acordat dreptul de a primi donaţii şi a dat episcopilor dreptul să judece pe cei ce nu doreau să fie judecaţi după legile statului. 

Marele împărat Constantin a inlăturat pedepsele contrare spiritului crestin, precum: rastignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea (arderea cu fierul rosu), a îmbunătăţit tratamentul în închisori, a uşurat procedurile de eliberare a sclavilor, acordând episcopilor şi preoţilor dreptul de a-i declara liberi în biserici.

A protejat prin lege săracii, orfanii şi văduvele, modificând legislaţia privind căsătoria, a îngreunat  posibilităţile de divorţ şi a pedepsit adulterul.

De asemenea, a atribuit Bisericii creştine casele imperiale de judecată (basilikos oikia)şi încă din anul 317, a început să bată monedă cu simboluri creştine.

Tot el a declarat în anul 321, duminica, sărbătoarea săptămânală a creştinilor, drept zi de odihnă în imperiu, o zi în care şi soldaţii asistau la slujba creştină.

Imparatul Constantin a convocat primul Sinod ecumenic la Niceea (325), unde dupa lungi dezbateri, invaţatura schismaticului Arie a fost condamnată şi s-a adoptat formula ca Fiul lui Dumnezeu este de o fiinţă cu Tatal şi deci, din veci cu El.

La sinod au fost alcătuite şi primele 7 articole ale Simbolului de credinţă (Crezul), a fost fixata data Paştilor (prima duminica dupa luna plina, dupa echinocţiul de primăvară) şi s-au dat 20 de canoane referitoare la disciplina bisericească.

A construit o nouă capitală, inaugurată la 11 mai 330 , transformând oraşul Bizantium în oraşul Constantinopol, care timp de o mie de ani va fi capitala creştină a Imperiului Roman de Răsărit. Aici a construit numeroase lăcaşuri de cult, printre care Biserica Sfinţiilor Apostoli.

A murit la scurt timp (337) în Nicomidia si a fost inmormântat în biserica Sfintii Apostoli din Constantinopol, ctitorita de el.

Sfântul împărat Constantin cel Mare a fost botezat pe patul de moarte de către episcopul Eusebiu de Nicomidia.

Impărăteasa Elena

 

Imparateasa Elena, Flavia Iulia Helena mama imparatului Constantin cel Mare, s-a nascut in provincia Bitinia şi a trait intre anii 248 – 329. Potrivit istoricului Eusebiu, Sfânta Elena a primit botezul în anul 313 e.n.

A fost căsătorita cu generalul roman Constantinuius Chlorus, care, în anul 293, la indemnul imparatului Diocletian, a divortat de ea. Sfânta nu s-a mai recăsătorit şi a trait retrasă, departe de atenţia publica, dar aproape de fiul sau, viitorul împărat Constantin. 

A fost o creştină foarte evlavioasă, care a sprijinit ridicarea a numeroase lăcaşuri de cult, printre care Biserica Învierii Domnului zidită lângă Sfântul Mormânt, biserica din Ghetsimani, precum şi alte 18 lăcaşuri sfinte.

Ea a descoperit pe dealul Golgotei crucea pe care a fost rastignit Hristos. Potrivit tradiţiei, aici au fost găsise trei cruci şi pentru a se identifica cea pe care a fost rastignit Hristos, le-au atins  pe rând de un mort.

Acesta a inviat in momentul in care a fost atins de Crucea Domnului. Pe 14 septembrie 326, episcopul Macarie I al Ierusalimului a luat crucea si a inalţat-o in faţa mulţimii.

De  atunci, ziua de 14 septembrie a devenit sarbatoarea Inalţării Sfintei Cruci în calendarul crestin.

Tot sfintei împărătese Elena i s-a atribuit şi  gasirea ramaşitelor celor trei magi.

Imparateasa Elena a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret şi multe alte sfinte locaşuri.

 

Semnificatia numelor  Constantin si Elena

 

Numele Constantin este de origine latină şi vine de la cuvântul „constans, constantis” („constant”, „ferm”).

Elena – Stravechiul nume Helene este explicat de unii prin grecescul „helane” („torta”, „faclie”, dar şi „foc sacru”, la sarbatorile numite Heleneia, dedicate zeitei Artemis), iar de altii prin gr. hele („lumina arzatoare a soarelui”).

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena sunt doi dintre cei mai iubiţi sfinţi de către români. Aşa se explică şi faptul că aproximativ 1.850.000 de români poartă numele Constantin şi Elena sau derivate ale acestora.

La mulţi ani tuturor celor care poartă aceste nume!

 

Surse: Creştin Ortodox.ro; Mediafax.ro

 

 

 

 

 

Anunțuri

21/05/2017 - Posted by | DIVERSE | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: