CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ucraina ia în consideraţie posibilitatea închiderii punctelor de control la frontiera cu R.Moldova pe segmentul transnistrean


Posibilă prezență militară rusă la punctele de trecere transnistrene

Pretinsul ministru de externe al autoproclamatei republici moldovenești nistrene (rmn), Vitali Ignatiev, nu exclude că „Transnistria va face un apel către Rusia de a plasa reprezentanţi ruşi în calitate de forţă ce asigură măsurile de securitate la punctele de trecere de la frontieră”.

 

 

 

 

 

Vitali Ignatiev

Vitali Ignatiev. Foto: mfa-pmr.org

 

 

 

Despre aceasta, separatistul Ignatiev a declarat  în legătură cu  intenţia Chişinăului şi Kievului de a crea puncte de trecere comune pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene într-un interviu pentru RIA Novosti, citat de Infotag:

„Consecinţele vor avea caracter fatal, plus factorul securităţii. Aceasta în condiţiile în care la frontiera de est a Transnistriei vor apărea forţele moldoveneşti. Cine va garanta că nu vor fi diferite provocări – e o întrebare deschisă”, a spus Ignatiev.

Potrivit lui, aceste acţiuni „complică şi mai mult situaţia, subminează încrederea şi vor duce la escaladarea situaţiei”.

„Desigur, în această situaţie trebuie să asigurăm cumva securitatea şi să primim anuite garanţii internaţionale suplimentare. Nu exclud că Transnistria va face un apel către Rusia, care este un garant al păcii şi securităţii pe malurile Nistrului, un mediator responsabil în procesul de negocieri şi care respectă consecvent toate acordurile, principiile şi procedurile procesului de negocieri”, a spus Ignatiev.

 

 

Kievul ar putea închide punctele de control la hotarul cu Moldova pe segmentul transnistrean

 

 

 

 Image result for transnistria map

 

 

Partea ucraineană va reacționa corespunzător la o eventuală adresare a nerecunoscutei Transinistrii către Federația Rusă pentru a aduce reprezentanți ruși la punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean.

Declarația aparține şefei subcomitetului de securitate a sistemelor informaţionale de stat în Comitetul Radei Supreme pentru securitate şi apărare, Irina Friz, transmite IPN cu referire la Interfax-Ucraina.

„Declarația ministrului de externe al nerecunoscutei Tansnistrii, Igantiev, despre intențiile de a se adresa Moscovei pentru amplsarea reprezentanților săi la punctele de trecere pe segmentul transnistrean la frontiera cu Republica Moldova, a fost auzită și nu va rămâne fără atenția părții ucrainene. În cazul unei eventuale astfel de adresări, vom iniția o închidere totală a punctelor de control pe aceste segmente. Granița ar putea fi închisă până la restabilirea integrității teritoriale a Moldovei, în cazul apariției unor reprezentanți militari sau a altor reprezentanți ai statelor-agresoare în apropiere de hotarul cu Ucrauna din partea regiunii transnistrene”, a declarat Irina Friz.

Ea a mai spus că Ucraina dispune de arsenalul necesar pentru a „înlătura pericolul din direcția respectivă”.

„Încercările noastre de face ca Transnistria să scoată grupa operativă a trupelor rusești de pe teritoriu se pare că nu sunt înțelese la Tiraspol. Se pare că vine timpul de a recurge la o explicație politico-economică mai clară și mai dură pentru ca acest joc al conducerii Transnistriei să înceteze”, a mai spus Irina Friz.

Reacția vine ca urmare a declarației lui Vitali Igantiev, care spune că intenția de a deschide puncte de control comune moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean ar putea genera faza militară a conflictului din regiune.

Ignatiev nu exclude faptul că Tiraspolul ar putea să se adreseze Federației Ruse pentru a asigura securitatea la punctele de trecere a frontierei.

 

 

 

Surse:

 

 

https://argumentul.info/2017/05/19/posibila-prezenta-militara-rusa-la-punctele-de-trecere-transnistrene/

https://www.radionoroc.md/stiri/main/6309?page=11

Reclame

20/05/2017 - Posted by | DIVERSE | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: