CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

„KATYN-ul românesc de la Fântâna Albă”- Un documentar la TVR Moldova despre barbaria sovietică. VIDEO


 

 

 

 

Image result for masacrul fantana alba comemorare 2017 photos

 

 

 

Canalul principal al Societăţii Române de Televiziune, TVR1, a difuzat ieri documentarul „Katyn-ul românesc de la Fântâna Albă”, realizat de trimisul special al TVR MODOVA, Vasile Munteanu, şi lansat pe acest post TV la 24 aprilie. Pelicula readuce în memorie crima comisă la 1 aprilie 1941 de soldaţii sovietici, care au împuşcat peste trei mii de români bucovineni, civili, în tentativa lor de a trece graniţa sovieto-română, consemnează deschide.md/ro.

Grupul era format din oameni provenind câteva sate din Valea Siretului – Pătrăuţii-de-Sus, Pătrăuţii-de-Jos, Cupca, Corceşti, Suceveni – şi purta, spun martorii, un steag alb şi însemne religioase (icoane, prapuri şi cruci de cetină). Ei au fost omorâţi în Poiana Varniţa, la aproape trei kilometri de graniţa cu România, după ce au ignorat somaţia grănicerilor sovietici, care au tras din plin, încontinuu, cu mitraliere, supravieţuitorii fiind apoi urmăriţi de cavalerişti şi spintecaţi cu săbiile.

Pelicula e preţioasă mai cu seamă prin mărturiile localnicilor.

„…Începând cu 1941 sunt scrise cu sânge, pagini negre din istoria neamului românesc… În ziua de 1 aprilie 1941, peste 1500 de locuitori din satele Pătrăuți de Jos, Pătrăuții de Sus, Cupa și Socieveni s-au pornit către centru rational Hliboca. Cu timpul li s-au alăturat și alți locuitori din satele de pe valea Siretului, și procesiunea care intra în Hliboca atunci, constituia peste 5 mii de oameni. Ei au inaintat cererile lor administrației de pe atunci a raionului, cu rugămintea de a li se permite să treacă frontiera și să meargă în patria mama. Indignați de faptul că nu li s-a permis acest lucru, românii exclamau că nu mai suportă să trăiască în felul acesta și s-au pornit din nou către Suceveni, cu gândul să treacă în mod illegal frontier pentru a ajunge în România… ”, a povestit Petru Grior, președintele Centrului de Cercetări Istorice și Culturale, Cernăuți.

„…Atunci când au ajuns la podul de la Sireți au fost întâmpinați de o coloană de cavaleri ruși care i-au atenționat să se întoarcă, caz contrar vor fi toți împușcați. Însă mulțimea, provocată de agenți ruși, care îi îndemnau să înainteze, și-au continuat drumul…”, povestește cu ochii în lacrimi Mihai Bicer, martor al tragediei de la Fântâna Albă.

Cu regret, masacrul de la Fântâna Albă este prea puțin studiat. Nimeni nu știe exact câți oameni zac astăzi sub molizii din valea Siretului mic. Totuși, martorii acelei tragedii spun că neamul românesc a pierdut atunci peste 3 mii de feciori și fiice.

 

 

 

Masacrul de la Fântâna Albă, când sovieticii au mitraliat 3000 de români care voiau să treacă graniţa din Basarabia în România.

 

 

 

 

„…Din păcate nu se știe nici cifra concretă a celor care au murit atunci, mulți dintre ei au fost îngropați în morminte comune. Nu există o arhivă care poate fi consultată pentru a găsi răspunsurile la toate întrebările…” declară Marin Gherman, doctor în Științe politice, Cernăuți despre masacrul prin care au trecut atunci românii.

La memorialul din pădurea Varnița, se vine foarte rar, marele comemorări sunt doar pe 1 aprilie. În restul anului zona este cuprinsă de buruieni. Localnicii propun ca în acel loc de dus sacru pentru neamul românesc. Ei propun ca acolo să fie ridicat un schit, astfel, călugării ar avea grijă de monument tot anul și s-ar ruga pentru sufletele martirilor.

În 2011, Parlamentul de la București a declarant ziua de 1 aprilie, drept zi națională de cinstit memoria românilor, victim ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone ale deportărilor, ale foametei și altor forme de represiune organizată de regimul totalitar sovietic în ținutul Herța, Nordul Bucovinei și întreaga Basarabie.

Sursa: TVR Moldova. 

 

 

 

 

 

 

CITIŢI ŞI : 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2016/05/19/cand-isi-vor-cere-scuze-urmasii-criminalilor-rusi-si-unguri-autori-ai-genocidului-impotriva-poporului-roman/?preview_id=91943&preview_nonce=a5f4642117

Reclame

16/05/2017 - Posted by | ROMANII DIN JURUL ROMANIEI

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: