CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Rezoluţia celui de- Al XIII-lea congres al UDMR de la Zalău şi documentul strategic privind priorităţile Uniunii pe următorii doi ani. VIDEO


 

 

 

 

 

 

Peste 800 de delegați și 200 de invitați, reprezentanți ai partidelor politice din țară și din străinătate, au fost prezenți sâmbătă la cel de-al XIII-lea congres al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), care se desfășoară la Zalău.

De notat participarea la congres a vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt şi a președintelui PSD, Liviu Dragnea.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR a vorbit în deschiderea lucrărilor congresului despre necesitatea păstrării unei relații armonioase, de parteneriat, între România și Ungaria, în beneficiul ambelor state. Liderul UDMR a spus că speră ca relațiile dintre cele două partide, PSD și UDMR să capete consistență și rezultatele acestui “tandem” politic să fie benefic atât românilor, cât și comunității maghiare din România.

Prezent la Zalău pentru a participa în calitate de invitat la acest eveniment, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, în deschiderea lucrărilor congresului, că speră la o relație de strânsă colaborare pe mai departe, relație care să se concretizeze în planuri duse la bun sfârșit, în dezvoltare, și care să consolideze pe mai departe relațiile dintre români și maghiari.

Referitor la învățământ, Liviu Dragnea a declarat că este de acord cu învățământul în limba maternă pentru copiii etnici maghiari, dar i-a sfătuit pe părinții acestora să îi învețe pe copii și limba română, pentru a avea mai mari șanse în găsirea unui loc de muncă în România”.

Liderul PSD a ţinut să mai amintească în discursul său și de autostrada Iași-Tg.Mureș.

„Este important ca una dintre autostrăzile viitoare din România să treacă prin Harghita şi Covasna, iar o autostradă care va lega Târgu-Mureş de Iaşi nu va fi doar un drum pentru etnicii maghiari sau pentru cetăţenii români din Moldova, ci va fi al nostru, al tuturor. Este grav că în 27 de ani, perioadă în care sau cheltuit miliarde de euro, în România nu există o autostradă care să treacă Carpaţii” şi nu a uitat să facă referire la felul în care vede rolul  minorităţii maghiare    din ţara noastră:

“Apreciez că UDMR, alături de partidele democratice din România, poate participa la construcția unui proiect nou pentru România, pentru următoarea sută de ani. Anul viitor vom sărbători împreună Centenarul. Dincolo de rănile istoriei sau de abuzurile unor regimuri profund nedemocratice, avem o istorie comună, mai ales aici, în Transilvania, o istorie care a însemnat conviețuire pașnică, prietenie și solidaritate între oameni, dacă ne uităm la nivel comunităților”.

Din discursurile liderilor maghiari au atras atenţia declaraţiile lui Marko Belo, despre Centenarul Marii Uniri:

“Oare noi, ungurii, pe lângă faptul că am recuperat o parte, nu totul din acele drepturi și bunuri care ne-au fost luate, foarte exact, ce ar trebui să sărbătorim? Să sărbătorim acele promisiuni care nu s-au ținut până în ziua de astăzi de la Alba Iulia? Sau politica școlară dintre cele două războaie mondiale? Oare ce să sărbătorim? Să sărbătorim ceea ce s-a întâmplat în 1959 când s-a închis Facultatea Bolyai și pe timpul lui Ceaușescu când limba maghiară a fost degradată ca o limbă de bucătărie în dictatura comunistă? Nimeni nu poate să ne ceară să sărbătorim acest lucru.

Apoi, bineînțeles, în 1989 și, repet, după o perioadă situația noastră s-a schimbat, însă în momentul de față ce să sărbătorim? Să sărbătorim faptul că legea care trebuie să asigure învățământul în limba maternă la toate nivelele nu se aplică, de exemplu în cadrul Facultății de Medicină de la Târgu Mureș?

(NOTĂ: Oare acest reprezentant de frunte al maghiarimii de la noi nu a aflat până acum că Facultatea de Medicină de la Tîrgu Mureş chiar are o secție în limba maghiară ?).

Marko Bela a continuat pe acelaşi ton: 

 „(…) Este foarte greu să sărbătorim în asemenea condiții pentru noi. Pot să spun este chiar imposibil”.
“Oare în 2018 ce o să sărbătorească românii? Oare are România ce sărbători în afară de faptul că prin voința puterilor câștigătoare cu 100 de ani înainte s-a creat statul modern român și că este un moment important istoric indiferent de atitudinea noastră?

Ce o să sărbătorească majoritatea românească anul viitor, împreună cu noi sau fără noi? Multe mii de kilometri de autostrăzi? Dar nu există! Rețea modernă de cale ferată? Nici asta nu există! Sau mai multe milioane de cetățeni care pleacă din fața mizeriei de acasă? Nici pentru asta nu putem să sărbătorim! Democrația parlamentară deplină să o sărbătorim? Poate statul de drept care este în ruine?”.

Nici președintele în exercițiu al UDMR, Kelemen Hunor, nu s-a lăsat mai prejos:

“În România, din păcate, tabloul pe care îl vedem este dezamăgitor. Nu funcționează statul de drept, nu funcționează democrația în România. Din păcate, nu putem vorbi de separația puterilor în stat în România, în ziua de azi, pentru că există foarte multe suprapuneri în ceea ce privește prerogativele și competențele puterilor de stat și există foarte multe abuzuri din cauza acestei lipse a separației puterilor în stat. Legislativul, instanțele judecătorești și Executivul parcă au intrat într-o competiție, într-o luptă.

Practic, care își propune să aibă rezultat final desemnarea unui învingător ce va fi deținătorul adevărului absolut, ceea ce nu este bine deloc pentru că acest lucru duce la haos, duce la intimidare și la lipsa completă a unui stat de drept funcțional și eficient. (…) Niciodată nu știi exact ce se va întâmpla mâine(…)

Noi, maghiarii din Transilvania, avem interesul ca România să fie un stat de drept funcțional, democratic, în care puterile de stat sunt separate, drepturilor minoritarilor să existe nu numai în sertare, pe hârtie, ci și în realitate și promisiunile care s-au făcut în 1918 să devină realitate și să fim recunoscuți ca minoritate, ca un factor făuritor de stat”.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a mai declarat la congres că statul de drept şi democraţia nu funcţionează în România şi nu se poate vorbi de separaţia puterilor în stat, în condiţiile în care există suprapuneri în ceea ce priveşte prerogativele şi competenţele puterilor în stat, care duc la abuzuri.

”Am avut experienţe neplăcute, instituţiile de forţă au fost folosite împotriva noastră, instituţiile statului au fost îndreptate împotriva noastră, instanţele judecătoreşti s-au îndreptat împotriva noastră. (…) Este o dramă absolut absurdă a tot ceea ce se întâmplă în contextul utilizării simbolurilor naţionale, există procese pe rol împotriva personalităţilor de marcă ale comunităţii noastre, sunt procese inventate, politice, care nu au de-a face cu cazuri clare de corupţie”, a afirmat Kelemen.

Congresul UDMR a adoptat sâmbătă un document strategic privind priorităţile Uniunii pe următorii doi ani.

Potrivit Mediafax, maghiarii din Transilvania doresc să aibă putere de decizie în toate problemele care îi privesc, responsabilităţi mai mari, şi să nu le impună autorităţile de la Bucureşti anumite standarde.

”Dezvoltarea, progresul Transilvaniei garantează siguranţa viitorului nostru. Dorim să trăim decent, pe meleagurile natale şi să clădim un viitor sigur urmaşilor noştri. Acesta înseamnă locuri de muncă bine plătite, sistem educaţional maghiar competitiv, dezvoltare sustenabilă, păstrarea valorilor comunităţii noastre. În caz contrar, copiii noştri vor emigra, iar fără ei nu avem un viitor în Transilvania. Dorim să avem putere de decizie în toate problemele care ne privesc, să nu ne impună autorităţile de la Bucureşti anumite standarde. Dorim responsabilităţi mai mari şi puteri decizionale sporite la nivelul autorităţilor locale. Dorim să construim comunităţi locale bine pregătite şi puternice, care să poată exploata posibilităţile de dezvoltare”, se arată în documentul citat.

În documentul strategic se menţionează că UDMR este singura forţă politică care consideră că dezvoltarea Transilvaniei este o prioritate şi care militează pentru o descentralizare amplă şi autonomie regională.

De asemenea, UDMR cere recunoaşterea în Constituţie a comunităţii maghiare ca element constitutiv al statului, susţinând necesitatea unui contract social cu majoritatea românească având la bază Rezoluţia de la Alba Iulia din 1918.

”Centenarul pentru noi trebuie să însemne o serie de noi posibilităţi şi nu pericole. (…) Acest nou contract social poate fi garantat prin trei cadre legislative: O nouă Constituţie, Constituţia modernă a României de astăzi să recunoască comunitatea maghiară ca element constitutiv al statului şi să situeze pe primul loc cetăţeanul, nu statul. Legea-cadru a minorităţilor, vom readuce în faţa Parlamentului proiectul de lege a autonomiei culturale. (…) Descentralizare amplă şi autonomie regională, descentralizarea totală creează posibilităţi pentru comunităţile minoritare de a-şi extinde drepturile lingvistice cu drepturi economice şi de autoguvernare locală”, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii UDMR au susţinut că maghiarii trebuie să se pregătească pentru aniversarea unui secol de la Marea Unire, ”nu precum oaspeţii supăraţi şi neinvitaţi”, ci să spună cu voce clară că nu doresc altceva în plus faţă de respectarea sută la sută a promisiunilor din 1918.”

“Vrem să fim cetăţeni cu drepturi egale ai acestei ţări, să avem posibilitatea folosirii fără restricţii a limbii noastre materne şi a simbolurilor noastre naţionale, ne dorim ca tradiţiile noastre să fie respectate, să decidem singuri în problemele care ne privesc, deoarece în ultimii o sută de ani am fost o comunitate generatoare de valori a acestei ţări”, se mai arată în documentul strategic.

 

 

 

 

 

 

Surse:

 

      – http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-35/congresul-udmr-maghiarii-nu-vor-ca-bucurestiul-sa-le-impuna-standarde-nici-sa-sarbatoreasca-marea-unire-134125.html

 

–  http://www.telegrafonline.ro/congres-udmr-dorim-sa-nu-ne-impuna-bucurestiul-standarde

 

Reclame

16/05/2017 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: