CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

România, ţinta campaniilor de dezinformare prin intermediul presei ruse. VIDEO


Imagini pentru propaganda antiromaneasca photos

Rusia promovează un război propagandistic deschis

 

În 1991, datorită unor cauze interne, URSS a dispărut ca mare putere.

Federaţia Rusă, succesoarea de drept a URSS, a depus eforturi de democratizare a societăţii şi a statului, de trecere la economia de piaţă. Pe parcursul celor 26 de ani de democraţie, Rusia a obţinut anumite succese.

Dar ambiţiile de mare putere mondială prevalează asupra unor sarcini de dezvoltare internă.

Aceste ambiţii se materializează în modernizarea permanentă a arsenalului militar şi în intervenţii agresive externe (anexarea Crimeii, 2014; susţinerea regimurilor separatiste pro-ruseşti în Ucraina, R. Moldova etc., intervenţia în Siria).

Pe lângă această politică, Rusia promovează un război propagandistic deschis, folosind toate mijloacele: zvonuri, reportaje de la faţa locului, trucate şi tendenţioase, prezentarea caricaturală a conducătorilor unor state, cum ar fi Ucraina.

Unul dintre obiectivele principale ale propagandei ruse este slăbirea maximală a UE ca unul din centrele de putere ale lumii.

Rusia a salutat ieşirea Marii Britanii din UE, ea a susţinut şi o susţine pe Marine Le Pen în campania pentru preşedinţia Franţei, deoarece aceasta pledează pentru ieşirea Franţei din UE. Rusia susţine orice critici la adresa UE, venite fie din Ungaria, Grecia, fie de la diverşi „eurosceptici”.

În acest sens sunt încurajate şi campaniile denigratoare la adresa României: extrema dreaptă din Franţa (Marine Le Pen, susţinută deschis de Rusia) consideră că românii sunt ţigani şi trebuie scoşi din Franţa.

Raporturile România – R. Moldova sunt de mult timp în centrul de atenţie al Rusiei, viceprim-ministrul rus, Dmitri Rogozin, fiind direct responsabil de zonă.

Rusia promovează o propagandă ostilă faţă de România tocmai pentru a-şi păstra poziţiile în regiunile separatiste ale R. Moldova şi în însăşi R. Moldova, iar unul din „pilonii” de bază ai propagandei mincinoase este zvonul precum că România doreşte anexarea R. Moldova.

Actuala propagandă a Rusiei dă bătaie de cap tuturor statelor membre ale UE.

Ce ar fi de făcut?

România ar trebui să adopte un program de stat de contra-propagandă, care ar cuprinde compartimente de contracarare a minciunilor lansate (deseori repetate) prin informare operativă şi veridică; de propagare a avantajelor cooperării europene, euro-atlantice, româno-române (România – R. Moldova), româno-ucrainene (victimă a agresiunii Rusiei) etc.; de colaborare cu celelalte state-ţinte ale propagandei mincinoase şi răuvoitoare a Rusiei (Polonia, statele baltice, Muntenegru).

În vederea realizării programului, România ar face bine să folosească resursele media credibile din interior şi din afară.

 

Sursa:

Anatol Petrencu, doctor în istorie, profesor universitar/ Chişinău

https://www.zdg.md/ stop-fals/romania-tinta-campaniilor-de-dezinformare

 

 

 

 

Reclame

04/05/2017 - Posted by | DIVERSE | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: