CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Litigiu româno-bulgar pentru un perimetru strategic de 17 kilometri pătrați, în dreptul Cadrilaterului


South Stream ocoleşte platoul continental românesc din Marea Neagră

Pe lângă problema minorității române, litigiu româno-bulgar pentru un perimetru strategic de 17 kilometri pătrați, în dreptul Cadrilaterului

După litigiul teritorial cu Ucraina pentru Insula Șerpilor, câștigat de România în 2009 la Curtea Internațională de Justiție de la Haga, țara noastră încearcă să soluționeze o nouă dispută teritorială, scrie stiri.tvr.ro. preluat de Romanian Global News.

Platforma continentală a Mării Negre a ajuns subiect de litigiu între România și Bulgaria. Negociem dreptul de a prelua controlul asupra unui perimetru strategic de 17 kilometri pătrați, în dreptul Cadrilaterului.

Resursele de petrol și gaze care ar fi în zonă, dar și controlul comercial al unor eventuale gazoducte constituie miza acestui litigiu dintre România și Bulgaria, negocierile fiind confidențiale. Deocamdată, negocierile cu Bulgaria sunt strict legate de platoul continental.

România a lansat ideea ca litigiul să fie arbitrat la Haga sau la Tribunalul maritim de la Hamburg.

Totul a început odată cu cedarea Cadrilaterului, în 1940. Atunci nu a fost stabilită clar și frontiera maritimă. În perioada comunistă, negocierile pe astfel de teme au fost oprite – erau în limitele prieteniei din blocul sovietic. După 1990 situația s-a schimbat.

„Discutăm o delimitare a mării teritoriale, a zonei economice exclusive și a platoului continental pentru ambele țări. (…) În litigiu este un triunghi, practic, cam de 17 km pătrați”, a precizat fostul ministru al afacerilor externe Cristian Diaconescu.

Negocierile sunt însă complicate şi confidenţiale.

Procesul de negocieri bilaterale privind delimitarea spaţiilor maritime dintre România şi Bulgaria este în curs de desfăşurare, cea mai recentă rundă având loc la Sofia la 30 martie 2017. Aspectele legate de pretenţiile celor două părţi şi de zona în dispută (…) nu pot fi făcute publice„, se arată într-un răspuns al MAE remis la solicitarea TVR.

În aceste condiţii, delimitarea pe hartă a perimetrului nu este anunţată public. Se ştie doar că este o suprafață triunghiulară, în dreptul Cadrilaterului. O problemă despre care nu s-a discutat timp de 50 de ani.

A existat în 1956 o baliză agreată de cele două state cam la 4 km de ţărmul românesc. (…) Spre sfârşitul anilor ‘50 a dispărut baliza cu pricina”, a precizat Cristian Diaconescu, fost ministru al afacerilor externe al României.

EXXON deja explorează pe un teren românesc alăturat.

Expertul în domeniul energiei Ionuţ Purica arată că este posibil ca zona de rezerve potenţiale de gaz să se extindă şi în sud, deci către Bulgaria.

În plus, sunt importante şi jocurile politice geostrategice care includ Marea Neagră.

Deocamdată, negocierile cu Bulgaria sunt strict legate de platoul continental. România a lansat ideea ca litigiul să fie arbitrat la Haga sau la Tribunalul maritim de la Hamburg.

Partea bulgară mizează însă pe o soluţie politică. Discuţiile sunt confidenţiale.

„România şi Bulgaria sunt angrenate de mai mult timp într-un proces de negocieri privind delimitarea mărilor teritoriale, a suprafeţelor de platou continental şi a zonelor economice exclusive ale celor două ţări în Marea Neagră. Negocierile româno-bulgare pe tema delimitării spaţiilor maritime au debutat în anul 1994, a precizat MAE.

Purtătoarea de cuvânt a MAE bulgar a declarat, ieri, că România şi Bulgaria au negocieri referitoare la delimitarea din Marea Neagră de mai bine de 20 de ani, până în prezent având loc 17 runde de negocieri, dintre care ultima în decembrie.

Porţiunea de platou continental din Marea Neagră aflată în dispută între România şi Bulgaria este situată într-o zonă prin care este proiectată trecerea conductei Southstream, au declarat, aseară, surse diplomatice. Proiectul Southstream vizează construirea unei conducte de transport de gaze naturale din Rusia către Bulgaria, prin Marea Neagră, şi, mai departe către Grecia, Italia şi Austria.

De asemenea, potrivit surselor citate, în cazul soluţionării favorabile României a litigiului, s-ar asigura peste 50 de metri lineari comuni cu platoul continental al Turciei, ceea ce ar constitui un avantaj prin crearea unei conexiuni directe cu Turcia în cazul în care proiectul Nabucco ar fi finalizat.

Potrivit aceloraşi surse, Bulgaria ar fi început deja discuţii cu Exxon referitoare la zona în litigiu, transmite Mediafax.

Sursele citate au mai declarat că porţiunea respectivă, care de fapt ar avea aproximativ 300 de kilometri pătraţi nu este, în opinia Bucureştiului, singura chestiune legată de frontiera cu Bulgaria.

Astfel, România ia în calcul deschiderea de discuţii cu Bulgaria pentru recalcularea frontierei de pe Dunăre, care conform regulilor, este trasată pe mijlocul firului de apă. Rediscutarea ei ar fi necesară, în contextul erodării naturale a malului bulgăresc. Avantajul ar fi, în acest caz, faptul că pe porţiunea românească ar intra mai multe insule de pe fluviu.

Ministerul de Externe a precizat că România va examina împreună cu partenerii bulgari „toate posibilităţile de ajungere la un compromis avantajos pentru ambele părţi” în ceea ce priveşte litigiul din Marea Neagră.

Reamintim că la 3 februarie 2009, după un proces care a durat cinci ani, Curtea Internațională de Justiție de la Haga a recunoscut jurisdicția suverană a României pe o suprafață care reprezintă aproape 80% (9.700 de kilometri pătrați) din zona de platou continental (12.000 de kilometri pătrați) din Marea Neagră care a făcut obiectul unui litigiu cu Ucraina.Potrivit hotărârii CIJ, Insula Șerpilor nu poate fi considerată un punct de bază și, prin urmare, nu poate avea niciun rol în stabilirea liniei de delimitare a platoului continental și a zonelor economice exclusive.

Procesul în instanța internațională de la Haga a început pe 16 septembrie 2004, la solicitarea României. Miza împărțirii celor 12.000 de kilometri pătrați de platou continental din Marea Neagră era și atunci reprezentată de resursele de petrol și gaze naturale.

Surse:  adevarul.ro ; rgnpress.ro/rgn/analize-interviuri;

Reclame

03/05/2017 - Posted by | PRESA ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: